Πολύ συχνά έχουμε αναφερθεί μέσα από τα άρθρα του netweek για την ανάγκη μιας περιβαλλοντολογικά πιο ευαίσθητης λειτουργίας των σύγχρονων επιχειρήσεων -καθώς έχουμε καταφέρει οι άνθρωποι με την «εγωιστική» και συχνά «υπεροπτική» συμπεριφορά μας να φέρουμε τον πλανήτη «εκτός ορίων»- και πώς η πρόοδος και εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Από μάλλον απλά συστήματα για τον έλεγχο των εκτυπώσεων -και συνεπώς της μείωσης κατανάλωσης χαρτιού- μέχρι πιο εξελιγμένες εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας στα data centers και στα data rooms, η τεχνολογία σήμερα, που τόσο έχει κατηγορηθεί για την επιβάρυνση του πλανήτη, έχει τα εργαλεία για την προστασία του.
Και όχι μόνο σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας αλλά και για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κυρίως δε αυτών που οφείλονται ως επί το πλείστον στον ανθρώπινο παράγοντα (βλέπε πυρκαγιές, πλημμύρες κ.α.).
Ως χώρα δε έχουμε πληγεί περισσότερες φορές από όσες θα μπορούσαμε να αντέξουμε, από την καταστροφική μανία της φωτιάς. Είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από το καλοκαίρι του 2007, με τις φλόγες να κατατρώνε απέραντες δασικές εκτάσεις και κατοικημένους οικισμούς, για να φτάσουμε να μετράμε το μέγεθος της τραγωδίας με ανθρώπινα θύματα …ελέω στρατηγού ανέμου.
Σαφώς και τέτοιου είδους πράγματα συνέβαιναν, συμβαίνουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Η διαφορά είναι ότι σήμερα έχουμε στα χέρια μας εργαλεία (της τεχνολογίας της Πληροφορικής και της γεωπληροφορικής) που μας επιτρέπουν αφενός την πρόληψη ως ένα βαθμό, αφετέρου (και πιο σημαντικό) την αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση.
Οπως θα διαβάσετε και στο αντίστοιχο αφιέρωμα του τεύχους (σελ. 18) αυτό που λείπει είναι μάλλον η απόφαση. Αλλά για να μην είμαι τελείως άδικη, αφού αφενός δεν διανοούμαι να πιστέψω ότι λείπει η διάθεση και από την άλλη προκηρύσσονται συνεχώς έργα προς αυτή την κατεύθυνση, η όποια καθυστέρηση της χώρας σε αυτό τον τομέα μάλλον οφείλεται στους γνωστούς γραφειοκρατικούς λόγους, που φαίνεται ότι τροχοπεδούν συνολικά τα έργα Πληροφορικής στα οποία εμπλέκεται η πολιτεία. Αυτό άλλωστε καταγράφεται ως βασικό πρόβλημα και από τον ΣΕΠΕ, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τον προηγούμενο μήνα.