Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και το Invest in Greece, οργάνωσαν με τη συνεργασία της Ελληνικής Πρεσβείας στο Πεκίνο και του Ελληνικού Προξενείου στη Σαγκάη, επιχειρηματική αποστολή που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κίνα για συνομιλίες με την νέα Κινεζική ηγεσία. Διοργανώθηκαν επιχειρηματικά συνέδρια (Business Forum) και στις δύο πόλεις και ακολούθησε μεγάλος αριθμός (455) προγραμματισμένων συναντήσεων μεταξύ των Ελληνικών και Κινεζικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, και ο Υφυπουργός, Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς φορείς και επιχειρηματικούς ομίλους στις οποίες συζητήθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον και η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η επένδυση τους στην Ελλάδα. Στη Σαγκάη, οι κ.κ. Χατζηδάκης και Μηταράκης επισκέφθηκαν τα ερευνητικά κέντρα των εταιρειών τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικού εξοπλισμού Huawei και ZTE.

Οι συναντήσεις έδωσαν την ευκαιρία να συζητηθούν περαιτέρω τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφηκαν μεταξύ των δυο εταιρειών και της Ελληνικής Κυβέρνησης παρουσία των δύο Πρωθυπουργών στο Πεκίνο στις 16 Μαΐου. Οι δύο πλευρές προγραμμάτισαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας τους με σκοπό να ενισχυθεί περαιτέρω η παρουσία των δύο εταιρειών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η εταιρεία Huawei θα δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα διαμετακομιστικό κόμβο για τα προϊόντα της καθώς και κέντρο έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με κορυφαία ερευνητικά κέντρα και Ελληνικές Τεχνολογικές εταιρείες. Η ΖΤΕ προτίθεται να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.