Η διαφορά στην τιμή από το ράφι μέχρι ταμείο έχει απασχολήσει πολλές φορές ακόμα και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Οι λιανέμποροι που «πιάνονται» με τέτοιου είδους ασυνέπειες δέχονται βαθύτατο πλήγμα στην αξιοπιστία τους. Πώς μπορεί να αποφευγθεί αυτό και οι συνεπαγόμενες συνέπειές του;

Οι λιανέμποροι ψάχνουν να βρουν τρόπους να μειώσουν τις λειτουργικές δαπάνες των καταστημάτων – τρόποι που μερικές φορές έχουν ως αποτέλεσμα να χάνονται οι ευκαιρίες για βελτίωση της πελατειακής εμπειρίας και αύξηση των εσόδων. Ταυτόχρονα, αναζητούν καινοτόμους και επαρκείς τρόπους να επικοινωνήσουν με τους καταναλωτές με σκοπό να παρέχουν στους υποψήφιους αγοραστές ενημέρωση με βάση τις σωστές τιμές των προϊόντων.

Υποθετικά, τα Electronic Shelf Labels μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων. Ωστόσο, η απόφαση να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία πρέπει να συνάδει με τις επιχειρηματικές απαιτήσεις και να υποστηρίζει την τιμολογιακή πολιτική των λιανεμπόρων καθώς και τη συνολική πρόταση του εμπορικού σήματος.

Ακριβείς πληροφορίες
Η χάρτινη σήμανση, οι χάρτινες ετικέτες ραφιών, τα περίπτερα, η ηλεκτρονική σήμανση και τα Electronic Shelf Labels γίνονται πάντα υπό το πρίσμα της οπτικής επικοινωνίας με τον καταναλωτή. Οι πελάτες χρειάζονται ακριβείς και ενημερωμένες πληροφορίες πάνω στις οποίες θα βασίσουν τις αγοραστικές τους αποφάσεις.

Οι ακριβείς πληροφορίες των τιμών είναι κρίσιμο συστατικό της διαδικασίας λήψης απόφασης και εξακολουθεί να είναι μια εξελισόμενη πρόκληση για τους λιανέμπορους να διατηρήσουν και να επιδεικνύουν ακριβείς τιμολογήσεις για ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τους. Με βάση την ικανότητα να εκτίθενται με ακρίβεια οι τιμές, να συγχρονίζεται με POS ή τιμολογιακά αρχεία καθώς και να ενημερώνει τους καταναλωτές για προωθητικά μηνύματα και ειδικές προσφορές, το ESL μπορεί τελικά να προσφέρει στους retailers αποτελεσματικές λύσεις στο πρόβλημά τους.

Ωστόσο, προκειμένου να προσφέρει μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη, το ESL πρέπει να μπορεί να καλύπτει τις βασικές ανάγκες της αγοραστικής εμπειρίας των πελατών. Και η συνεισφορά του ESL δεν τελειώνει εδώ. Πρέπει επιπρόσθετα να υποστηρίζει την τιμολογιακή στρατηγική των λιανεμπόρων ώστε να ακολουθούν την πρόταση του εμπορικού σήματος. Για παράδειγμα, μια δυναμική τιμολόγηση που χρησιμοποιείται αλόγιστα σε μια έκπτωση ή σε ένα περιβάλλον καθημερινής μείωσης τιμών μπορεί να συμβιβάσει την υπόσχεση του brand απέναντι στους πελάτες.

«Γνωριμία» με τις τεχνολογίες
Electronic paper: «χτισμένο» γύρω από εκατομμύρια μικροσκοπικές μικροκάψουλες που περιέχουν θετικά και αρνητικά φορτισμένα σωματίδια, το electronic paper τυπώνεται σε πλαστικό φιλμ, που αποτελείται από ένα πολυστρωματικό κύκλωμα. Στην πορεία μπορεί να αλλάξει το δείγμα στο χαρτί «παραποιώντας» τα επιμέρους σωματίδια με τη χρήση ελεγχόμενης ηλεκτρονικής τάσης.

Από την εμφάνιση της τεχνολογίας στις αρχές του ‘70, το electronic paper έχει αποκτήσει ένα σημαντικό ποσοστό ενδιαφέροντος εξαιτίας της σταθερότητας, του χαμηλού καταναλωτικού κόστους, της βελτιωμένης οπτικής παρακολούθησης, της ευελιξίας, της ταχύτατης αλλαγής τιμών/ ενημέρωσης και υψηλής αντίθεσης. Η σταθερότητα της τεχνολογίας επιτρέπει στην οθόνη του περιεχομένου να παραμένει ενεργή χωρίς καμία ανανέωση ή κατανάλωση ενέργειας.

Η ενέργεια είναι απαραίτητη μόνο όταν η πληροφορία ανανεώνεται και τότε προκύπτει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα σχετικά με την υιοθέτηση του Electronic Shelf Label. Η ευελιξία του Electronic paper δίνει τη δυνατότητα για εύκολη διαχείριση ώστε να χωράει πολυάριθμες οθόνες σχημάτων και μεγεθών και έτσι προβάλλει προωθητικές εκθέσεις.

Organic Light-Emitting Diode (OLED): είναι «χτισμένα» σε φιλμ που βασίζονται σε άνθρακα και τοποθετούνται ανάμεσα σε ηλεκτρόδια. Οταν συγκρίνονται με τις ELDs, οι OLEDs είναι σε θέση να προσφέρουν βελτιωμένες γωνίες θέασης και υψηλότερες αντιθέσεις χωρίς blacklight. Ετσι, υπάρχει μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και μειώνεται ο παράγοντας της μορφοποίησης. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν πιο γρήγορα από τις LCDs επιτρέποντας την υποστήριξη περισσότερου περιεχομένου που θα έχει απευθείας αντίκτυπο σε προωθητικές ενέργειες εντός του καταστήματος.


Υιοθέτηση και επενδύσεις
Η τεχνολογία του ESL υπάρχει για περισσότερα από 10 χρόνια αλλά οι επενδύσεις σε αυτήν την τεχνολογία, που υπόσχεται να δώσει λύσει σε μια εντατική εργασιακή διαδικασία αυτή της αλλαγής τιμών, δεν υλοποιείται ευρέως. Ωστόσο, η προώθηση των δυνατοτήτων των electronic paper και electronic ink και το ενδιαφέρον για την ηλεκτρονική σήμανση στα καταστήματα οδηγούν ένα μικρό αλλά εντεινόμενο ενδιαφέρον για τεχνολογίες ESL καθώς οι λιανέμποροι αναζητούν τρόπους να τονώσουν την πελατειακή εμπειρία. Οι επιπτώσεις από την υλοποίηση των ESL περιλαμβάνουν μείωση εργασιακών δαπανών, δυναμική τιμολόγηση, ακρίβεια τιμολόγησης και δυνατότητες προωθητικών ενεργειών.

Μείωση εργασιακών δαπανών
Το Electronic Shelf Label καταργεί την ανάγκη για εκτύπωση, μειώνει και αντικαθιστά τις χάρτινες ετικέτες, σε περιπτώσεις αλλαγής τιμών, και έχει αποτέλεσμα στην εξοικονόμηση χρόνου.

Δυναμική Τιμολόγηση
Το Electronic Shelf Label επιτρέπει τις στοχευμένες τιμολογιακές προωθήσεις σε διαφορετικές ώρες και διαφορετικά καταστήματα, αντί για όλα με τη μία φορά. Τα τελευταία χρόνια, η παρουσίαση του price optimization έχει δώσει ώθηση στο ενδιαφέρον των retailers για να διαχειριστούν πολλαπλές αλλαγές τιμών και παράδοση ανανεωμένων τιμών στα καταστήματα, σχεδόν, σε πραγματικό χρόνο.

Ακρίβεια στην τιμολόγηση
Το Electronic Shelf Label διατηρεί την ακρίβεια στην τιμολόγηση, γεγονός που οδηγεί σε πολλαπλά οφέλη όπως:
• Κανονιστική συμμόρφωση. Κάτι τέτοιο προλαμβάνει το ενδεχόμενο δίωξης ή και ποινής για λανθασμένη τιμολόγηση.
• Λειτουργική επάρκεια. Οταν οι τιμές στο ταμείο συμφωνούν με αυτές στα ράφια, απαιτείται λιγότερος χρόνος στην εξακρίβωση των τιμών χειροκίνητα και υπάρχει μικρότερη πιθανότητα για λάθη.
• Καλύτερη καταναλωτική εμπειρία. Αν οι τιμές είναι ακριβείς, η εμπειρία αγορών και πληρωμών γίνεται ταχύτερη και απολαυστικότερη.

Προωθητικές Δυνατότητες
Το Electronic Shelf Label μπορεί να χρησιμοποιήσει χρωματιστές ετικέτες και ολόκληρο κείμενο για να παρέχει πληροφορίες στον πελάτη για το περιεχόμενο του ραφιού.

Το προφίλ τους
Τα ESLs είναι προγραμματιζόμενες, χωρίς καλώδια ηλεκτρονικές ετικέτες που προσαρμόζονται στα ράφια των καταστημάτων και αντικαθιστούν τις χάρτινες τυπωμένες ετικέτες. Είναι συνήθως μονοχρωματικές με όλα τα γράμματα της αλφαβήτου και τους αριθμούς. Οι περισσότερες τέτοιες ετικέτες φορτίζονται από μια μπαταρία που ο χρόνος ζωής της εκτείνεται ανάμεσα σε τρία έως δέκα χρόνια. Το προσδόκιμο ζωής τους μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με τη συχνότητα που αλλάζουν οι τιμές.

Τα συστατικά ενός συστήματος Electronic Shelf Label περιλαμβάνει τα εξής:

α. application suite: αυτή παρακολουθεί, ελέγχει και επικοινωνεί με τα συστήματα διαχείρισης τιμών,

β. shelf labels and signs: διαφορετικά μεγέθη και σχήματα είναι διαθέσιμα,

γ. communication infrastructure: αυτή μπορεί να είναι wireless radio-frequency (RF) ή infrared (IR), ή μπορεί να ενεργοποιείται από τον υπάρχοντα φωτισμό κτιρίου.