O Διονύσης Τσίτος, Chief Commercial Officer της Cosmoline, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι εταιρεία αποφάσισε να επενδύσει σε WiMAX τεχνολογία και παρουσιάζει τα οφέλη της λύσης αυτής.
NetWeek: Γιατί πιστεύετε ότι τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για υλοποίηση του WiMAX;
Διονύσης Τσίτος: Η ζήτηση ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως οι διαθέσιμες τερματικές συσκευές και η τιμή τους καθώς και η τεχνολογική ετοιμότητα του εξοπλισμού των παρόχων. Αν αναλύσουμε τα παραπάνω σε παγκόσμιο επίπεδο και τουλάχιστον σε ότι αφορά το WiMAX θα διαπιστώσουμε ότι τους τελευταίους έξι μήνες έχουμε πολύ σημαντικές εξελίξεις σε όλους τους προαναφερθέντες παράγοντες.
Σε επίπεδο χρηστών της τεχνολογίας WiMAX οι μελέτες αναφέρουν ότι μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα υπάρχουν παγκοσμίως πάνω από 50 εκ. χρήστες
Με βάση επίσημα στοιχεία στην παρούσα φάση υπάρχουν 407 υλοποιήσεις δικτύων WiMAX σε 133 χώρες, ενώ περίπου 80 κατασκευαστές τερματικών συσκευών έχουν αναπτύξει περίπου 480 συσκευές για σταθερή ασύρματη, νομαδική και κινητή χρήση. Σε επίπεδο χρηστών της τεχνολογίας WiMAX οι μελέτες αναφέρουν ότι μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα υπάρχουν παγκοσμίως πάνω από 50 εκ. χρήστες, ενώ η πρόβλεψη για το 2012 είναι ότι οι χρήστες θα ξεπεράσουν το 1 δις.
Ολα τα παραπάνω οδηγούν εύκολα στο συμπέρασμα ότι η χρήση ευρυζωνικών υπηρεσιών αλλάζει σελίδα. Η ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων δεν είναι κρυμμένη σε κάποιο εργαστήριο αλλά είναι εδώ και μπορεί να προσφέρει λύσεις σε πολλά προβλήματα της καθημερινότητάς μας.
NetWeek: Ποιες ήταν οι προκλήσεις και οι ανησυχίες που αντιμετωπίσατε κατά την προετοιμασία και την υλοποίηση της WiMax τεχνολογίας;
Διονύσης Τσίτος: Δε θα έλεγα ότι αντιμετωπίσαμε κάποιες ιδιαίτερες ανησυχίες, τουλάχιστον ως προς το θέμα της βιωσιμότητας της τεχνολογίας. Ωστόσο δεν σας κρύβω ότι αφενός η καθυστέρηση της πιστοποίησης των συσκευών από το WiMAX Forum και αφετέρου η δυσκολία που παρουσιάζει η Ελλάδα στο θέμα της αδειοδότησης των κεραιών, μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ακολουθήσουμε ένα πιο αργό πλάνο ανάπτυξης και όχι αυτό που θα θέλαμε.
Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το δίκτυο της Sprint που είναι και το μεγαλύτερο δίκτυο WiMAX παγκοσμίως, ξεκίνησε τη λειτουργία του πρόσφατα και μάλιστα σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ στην οποία ο δείκτης αφομοίωσης των νέων τεχνολογιών είναι σαφώς μεγαλύτερος από ότι στη χώρα μας. Το γεγονός ότι η Cosmoline βρίσκεται μόλις λίγους μήνες πίσω από τη Sprint μάλλον πρέπει να μας κάνει αισιόδοξους και όχι να μας στεναχωρεί.
NetWeek: Ποια είναι πλεονεκτήματα της WiMAX έναντι της 3G και ADSL τεχνολογίας;
Διονύσης Τσίτος: Η τεχνολογία WiMAX μπορεί να είναι από συμπληρωματική των παραπάνω τεχνολογιών στις περισσότερες των περιπτώσεων έως και ανταγωνιστική σε πολλές άλλες. Η παροχή μέσα από ένα ενιαίο δίκτυο σταθερών, νομαδικών και κινητών υπηρεσιών είναι σίγουρα το βασικό πλεονέκτημα κατά την προσωπική μου άποψη της τεχνολογίας WiMAX. Η οικονομία κλίμακος που προκύπτει από την ανάπτυξη ενός τέτοιου δικτύου δύναται να προσφέρει στον καταναλωτή ενοποιημένες υπηρεσίες σε πολύ προσιτό κόστος.
NetWeek: Ποιες είναι οι υπηρεσίες που θα παρέχονται από το ‘WiMAX cloud’ και με ποιους τρόπους θα τις προωθήσετε στην αγορά;
Διονύσης Τσίτος: Ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε υπηρεσίες οι οποίες θα επιτρέψουν στον έλληνα καταναλωτή να κατανοήσει τα πλεονεκτήματα της εμπειρίας που προσφέρει το Mobile Broadband. Για να επιτευχτεί κάτι τέτοιο αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε την αγορά και για να εκπαιδεύσεις την αγορά θα πρέπει καταρχήν να προσφέρεις τις βασικές υπηρεσίες φωνής και Ιnternet με τρόπο εύχρηστο, φιλικό και οικονομικά ανεκτό. Από εκεί και πέρα ξεκινάει μια διαδικασία ανάπτυξης νέων υπηρεσιών και εφαρμογών, βασισμένη κυρίως στις ανάγκες του καταναλωτή.
Αρα από τη μια πλευρά θα ήταν παράτολμο να σας πω ότι θα προσφέρουμε location-based mobile social networking υπηρεσίες από την πρώτη στιγμή, από την άλλη πλευρά όμως είμαι πεπεισμένος ότι η υιοθέτηση των ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών, κυρίως από τις νεανικές μάζες, θα μας οδηγήσει πολύ σύντομα στην παροχή τέτοιου είδους άγνωστων μέχρι σήμερα υπηρεσιών.
Διαβάστε στο ένθετο αυτού του τεύχους: