Με σημείο εκκίνησης έργο ανάπτυξης ευρυζωνικών υπηρεσιών, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε., η Cyta επισημοποιεί την παρουσία της στην ελληνική αγορά και είναι αποφασισμένη να διευρύνει τις εμπορικές της δραστηριότητες, ώστε να διεκδικήσει μερίδιο από την πίτα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Το έργο που ανατέθηκε στη Cyta από την Κοινωνία της Πληροφορίας έχει ως στόχο την τόνωση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών και τη  διάδοσή τους στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές της  ελληνικής περιφέρειας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Cyta θα αναπτύξει ένα δίκτυο οπτικών ινών 1.200 χιλιομέτρων (τα 1.000 χιλιόμετρα έχουν ήδη εγκατασταθεί) και θα παρέχει υπηρεσίες τηλεφωνίας και ευρυζωνικής πρόσβασης στο Internet στους νομούς Φλωρίνης, Πέλλας, Γρεβενών, Κοζάνης, Ημαθίας, Ηρακλείου, Λασιθίου και στους δήμους Σαλαμίνας, Αμπελακίων, Αίγινας, Πόρου και Αγκιστριού. Ο προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από ευρωπαϊκά και ίδια κεφάλαια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σταύρο Κρεμμό, πρόεδρο της Cyta, “η εταιρεία δεν ήρθε στην Ελλάδα για να περιοριστεί στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε δυσπρόσιτες περιοχές”.

Στόχος της Cyta είναι η πανελλαδική διάθεση, αρχικά, υπηρεσιών τηλεφωνίας και ευρυζωνικής πρόσβασης και για την επίτευξη του είναι πολύ πιθανή η συνεργασία με ελληνική εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ώστε να μειωθεί το ”time to market”, αλλά και το κόστος υλοποίησης.