Μέσω της δικαστική οδού κινείται πλέον η Hewlett-Packard, όσον αφορά στην αρχιτεκτονική των servers Itanium, ζητώντας από την Oracle 4 δις. δολ.

Ο σύμβουλος-οικονομολόγος Jonathan Orszag, ο οποίος κλήθηκε από την HP για να υπολογίσει το μέγεθος της αποζημίωσης, υπολόγισε τη διαφορά μεταξύ των κερδών για την HP από τους server Itanium, πριν και μετά την ανακοίνωση της Oracle ότι θα σταματήσει την παροχή λογισμικού. Η HP είχε αρχικά μηνύσει την Oracle τον Ιούνιο του 2011, λέγοντας ότι η εταιρεία παραβίασε τους όρους του συμβολαίου σταματώντας να παρέχει λογισμικό για την πλατφόρμα Itanium.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Oracle αναγκάστηκε να ξεκινήσει και πάλι να παρέχει υποστήριξη στους Itanium, στην οποία απόφαση τώρα ασκεί έφεση. Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Orszag, τα έσοδα της HP για το 2011 μειώθηκαν κατά 11%, ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης της Oracle. Το επόμενο τρίμηνο μειώθηκαν 18,1% επιπλέον, ενώ ακολούθησαν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις της τάξης του 32 και 38%.

Ωστόσο, οι σύμβουλος της Oracle αμφισβήτησε τις αναλύσεις του Orszag, λέγοντας ότι δεν υπολόγισε άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόδοση των Itanium στην αγορά, όπως η «φήμη» της HP που επλήγη από συνεχείς φήμες για εκτελεστικές αλλαγές, καθώς και αυτές που αφορούσαν τη μικρή διάρκεια ζωής που απέμενες στους Itanium.