Η γαλάζια κυρία παρουσίασε το πρώτο της public cloud για επιχειρήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να παρουσιάσει και ένα δεύτερο με ακόμα υψηλότερο επίπεδο εξασφαλισμένης λειτουργίας μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η υπηρεσία Smart Business Cloud, η οποία θα πωλείται από τη μονάδα Global Technology Services της IBM, είναι βασισμένη σε x64 Cloudburst preconfigured stacks και θα παρέχεται σε δύο εκδόσεις, Enterprise και Enterprise+. Η υπηρεσία SmartCloud Enterprise, η οποία είναι διαθέσιμη άμεσα, θα βασίζεται μόνο σε x64 servers και παρέχει 99,5 uptime Service Level Agreement, το οποίο σύμφωνα με τον Tim Koundais, Director του cloud computing της IBM, είναι επαρκές για ένα μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων.

Τα λειτουργικά συστήματα που υποστηρίζονται είναι Microsoft Windows 2003 και 2008, Red Hat Enterprise Linux 5,4 και 5,5 και Novell SUSE Linux Enterprise 11 και είναι διαθέσιμα σε 32 bit  και 64 bit. Η υπηρεσία SmartCloud Enterprise+ αναμένεται να είναι διαθέσιμη στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, θα χρησιμοποιεί x64 και Power servers και θα παρέχει 99,9% uptime. Όσον αφορά το virtualization layer, η IBM επέλεξε την τελευταία έκδοση ESXi της Vmware. Ωστόσο, είναι πιθανό στο μέλλον να υποστηρίξει και τις πλατφόρμες KMV και Hyper-V των Red Hat και Microsoft αντίστοιχα. Στην τιμολογιακή πολιτική η IBM ακολούθησε το μοντέλο της Amazon.

Για παράδειγμα ένα σε ένα 32 bit server, ένα virtual machine με ένα ως τέσσερις πυρήνες στα 1,25 GHz, 2 έως 4 GB εικονικής μνήμης και 60 έως 350 GB virtual storage, το κόστος θα είναι 15,4 cents ανά ώρα. Η IBM παρέχει την υπηρεσία SmartCloud και στην περιοχή της EMEA από ένα data center που βρίσκεται στην πόλη Ehningen της Γερμανίας.