Σαν σήμερα, πριν από 40 χρόνια η Intel Corporation παρουσίασε τον Intel 4004, τον πρώτο εμπορικά διαθέσιμο μικροεπεξεργαστή στον κόσμο, σηματοδοτώντας την αρχή της ψηφιακής επανάστασης.

Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν δει ποτέ έναν μικροεπεξεργαστή από κοντά, οι συσκευές στις οποίες ενσωματώνεται, έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας μας, σε τέτοιο βαθμό, ώστε είναι ουσιαστικά αναντικατάστατες.

Για περισσότερα από 40 χρόνια, το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο της βιομηχανίας ημιαγωγών στηρίζεται σε αυτόν ακριβώς το νόμο. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τον Intel 4004, ένας σημερινός επεξεργαστής Intel Core δεύτερης γενιάς έχει τουλάχιστον 350.000 καλύτερες επιδόσεις, ενώ το κάθε του τρανζίστορ καταναλώνει σχεδόν 5.000 φορές λιγότερη ενέργεια.

Στην ίδια χρονική περίοδο, η τιμή ενός τρανζίστορ έχει μειωθεί κατά 50.000 φορές, περίπου. Οι μελλοντικοί μικροεπεξεργαστές που θα αναπτυχθούν με την τεχνολογία νέας γενιάς 22nm της Intel, αναμένεται να ενσωματωθούν στα συστήματα το νέο έτος, εξασφαλίζοντας ακόμη υψηλότερες επιδόσεις και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, ως αποτέλεσμα της αξιοποίησης των πρωτοποριακών  τρανζίστορ 3-D Tri-Gate της Intel στη δομή τους.

Τα επαναστατικά αυτά τρανζίστορ, εγκαινιάζουν μια νέα εποχή για το νόμο του Moore και καθιστούν εφικτή την εισαγωγή μιας σειράς καινοτόμων χαρακτηριστικών σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών κάθε τύπου.