Η Intel Corporation γνωστοποίησε μία σημαντική ανακάλυψη στην εξέλιξη των τρανζίστορ, τα μικροσκοπικά δομικά μπλοκ της σύγχρονης μικροηλεκτρονικής.

Για πρώτη φορά από την εφεύρεση των τρανζίστορ πυριτίου πριν από 50 χρόνια, νέα τρανζίστορ που χρησιμοποιούν μια πρωτοποριακή τρισδιάστατη δομή θα τεθούν σύντομα σε μαζική παραγωγή. Η Intel θα παρουσιάσει τον πρωτοποριακό σχεδιασμό τρισδιάστατου τρανζίστορ που ονομάζεται Tri-Gate (o οποίος ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από την Intel το 2002), σε μαζική παραγωγή στο 22 νανομέτρων (nm) Intel μικροεπεξεργαστή που φέρει την κωδική ονομασία “Ivy Bridge”. Υπενθυμίζουμε ότι ένα νανόμετρο είναι το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου.

Τα τρισδιάστατα τρανζίστορ Tri-Gate συνιστούν μια θεμελιώδη αλλαγή από την κλασσική δισδιάστατη δομή των επίπεδων τρανζίστορ που υπάρχουν όχι μόνο σε όλους τους υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και τις καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές σήμερα, αλλά και στα ηλεκτρονικά στοιχεία ελέγχου που υπάρχουν στα αυτοκίνητα, τα αεροσκάφη, τις οικιακές συσκευές, τις ιατρικές συσκευές και ουσιαστικά σε χιλιάδες άλλες συσκευές καθημερινής χρήσης εδώ και δεκαετίες.

Τα τρισδιάστατα τρανζίστορ Tri-Gate της Intel επιτρέπουν στους επεξεργαστές της να λειτουργούν σε χαμηλότερη τάση με μικρότερη διαρροή ρεύματος, παρέχοντας ένα μοναδικό συνδυασμό βελτιωμένων επιδόσεων και ενεργειακής απόδοσης σε σύγκριση με τα προηγούμενα κορυφαίας τεχνολογίας τρανζίστορ.