Η Microsoft πρόκειται να εξαγοράσει τον τομέα Συσκευών και Υπηρεσιών της Nokia, ο οποίος περιλαμβάνει τις δραστηριότητες των smartphone και κινητών συσκευών. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα της Nokia κατέχει άδειες ευρεσιτεχνίας αξίας 5,44 δις. ευρώ.

H Microsoft θα πληρώσει 3,79 δις. ευρώ για ολόκληρο τον τομέα της συγκεκριμένης δραστηριότητας και επιπλέον 1,65 δις. ευρώ για τις άδειες χρήσης των ευρεσιτεχνιών της Nokia κατά το κλείσιμο της συναλλαγής. Ο CEO της Νokia, Stephen Elop, θα επιστρέψει στη Microsoft και θα ηγηθεί της διευρυμένης ομάδας συσκευών, σύμφωνα με email που έστειλε ο CEO της Microsoft Steve Ballmer σε υπαλλήλους. Mετά την εξαγορά, η Nokia θα επικεντρωθεί στις υποδομές δικτύων και τις υπηρεσίες που μέχρι πρότινος σχημάτιζαν την NSN. Θα συνεχίσει να διατηρεί το brand Nokia αλλά θα παραδώσει άδεια χρήσης του στη Microsoft για μια περίοδο 10 ετών έτσι ώστε να χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα.

Ο Risto Siilasmaa θα αναλάβει CEO της Nokia ενώ θα συνεχίσει να υπηρετεί και ως πρόεδρος του ΔΣ. Περίπου 32.000 άτομα αναμένεται να μετακινηθούν στη Microsoft, συμπεριλαμβανομένων περί τους 4.700 στη Φιλανδία. Η Microsoft θα εξαγοράσει επίσης και την σχεδιαστική ομάδα και τις εγκαταστάσεις κατασκευής και συναρμολόγησης ανά τον κόσμο, καθώς και τις ομάδες operations, πωλήσεων, marketing και υποστήριξης. «Πρόκειται για μια έξυπνη εξαγορά της Microsoft, και ένα πολύ καλό deal και για τις δύο εταιρείες. Παίρνουμε εκπληκτικό ταλέντο, τεχνολογία και πνευματικά δικαιώματα. Όλοι μας γνωρίζουμε την καταπληκτική δουλειά που έχουν κάνει η Nokia και η Microsoft», δήλωσε ο Ballmer.