Ο Ernst Jan Stigter, Γενικός Διευθυντής της Microsoft Hellas, εξηγεί στο netweek το όραμα της Microsoft για την εξέλιξη της εργασίας, που υλοποιείται στη µορφή του New World of Work. Η εφαρμογή του στα γραφεία της εταιρείας στην Ελλάδα, έχει επιφέρει αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση δαπανών και σαφώς πιο ικανοποιημένο προσωπικό.
netweek: Ποιο είναι το όραμα πίσω από το New World of Work; Ποια ήταν η γενεσιουργός αιτία;
Ernst Jan Stigter: Η ιδέα του New World of Work είναι αρκετά παλιά. Πηγαίνει περί τα έξι χρόνια πίσω και στηρίζεται σε ένα όραμα του Bill Gates, που αφορά στο ότι έχουμε περάσει πλέον στην ψηφιακή εποχή και πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Πάρα πολλά πράγματα στην επαγγελματική μας ζωή έχουν παραμείνει από τη βιομηχανική επανάσταση. Πλέον έχουμε περάσει στην ψηφιακή εποχή, οπότε είναι η καλύτερη στιγμή ώστε η Microsoft, ως καινοτόμος εταιρία και με το όραμα να βοηθά πάντα τις τοπικές κοινωνίες, να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο εργασίας.
Ετσι δημιουργήθηκε μια πρόκληση. Για ποιο λόγο για παράδειγμα να εργαζόμαστε 9 με 5, από τη στιγμή που έχουμε πρόσβαση στην πληροφορία 24×7, κάτι που δεν ίσχυε στη βιομηχανική εποχή; Πολλά πράγματα άλλαξαν και για αυτό το λόγο αισθανθήκαμε ότι αποτελεί τόσο ευκαιρία όσο και ευθύνη για τη Microsoft, να δείξει πώς μπορεί εξελιχθεί το τοπίο της παραγωγικότητας μέσω της τεχνολογίας.
Μιλώντας από την προσωπική μου εμπειρία, όταν εργαζόμουν ως COO στη Microsoft Netherlands, αυτή ακριβώς ήταν η ιδέα που αγκαλιάσαμε. Βρισκόμασταν σε μια κατάσταση, που αναπτυσσόμασταν με ταχύτερους ρυθμούς από την αγορά, ξεπεράσαμε τα όρια των εγκαταστάσεων στις οποίες εργαζόμασταν και μπήκαμε στη διαδικασία να σχεδιάσουμε ένα νέο κτίριο. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα μέσα από αρκετή έρευνα ότι έπρεπε να δημιουργήσουμε κάτι τελείως νέο.
Για να γίνει αυτό, σκεφτήκαμε πρώτα από όλα ότι θα έπρεπε να δούμε τι κάνουμε στη Microsoft, όπου τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τη γνώση, την πληροφορία και την κεφαλαιοποίησή αυτών. Ποιες είναι λοιπόν οι δραστηριότητές των knowledge workers;
Για να δώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση, προσκαλέσαμε το πανεπιστήμιο Erasmus, που εδράζει στο Ρότερνταμ, για να καταγράψει τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται μέσα στο γραφείο. Το επόμενο βήμα ήταν να πραγματοποιήσουμε ένα σχεδιασμό χωρητικότητας, που παραδώσαμε στον αρχιτέκτονα ώστε το κτίριο να μπορεί να καλύπτει τις συγκεκριμένες δραστηριότητες.
Ας σημειωθεί εδώ ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να πραγματοποιηθούν και στο σπίτι λόγω της τεχνολογίας, αφού αυτό που θέλουμε είναι να αυξήσουμε την παραγωγικότητα των υπαλλήλων μας. Παρέχουμε τα εργαλεία για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να βρουν ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και στη ζωή. Οταν ήρθα στη Microsoft Hellas πριν από 18 μήνες, βρέθηκα μπροστά σε τρεις προκλήσεις που είχα αντιμετωπίσει και στην Ολλανδία. Το πρώτο ήταν να δούμε τι θα κάνουμε με τη ζωτικότητα των υπαλλήλων μας.
Για εμένα, η αύξηση του μεριδίου στην αγορά, η αύξηση της ικανοποίησης των πελατών και των συνεργατών μπορεί να συμβεί μόνο αν έχεις χαρούμενους εργαζόμενους. Στην ετήσια σφυγμομέτρηση ικανοποίησης των υπαλλήλων που γίνεται στην εταιρεία με σκοπό τη βελτίωση του τρόπου εργασίας μας και της συμμετοχής των εργαζομένων στη λειτουργία του οργανισμού, το πρώτο θέμα που είδαμε ήταν η ισορροπία μεταξύ ζωής και εργασίας. Αυτός ήταν ένας από τους παράγοντες που λάβαμε υπόψη μας.
Βέβαια, αντίστοιχα χρειάζεται να ανεβάσουμε την παραγωγικότητά μας, όπως άλλωστε και κάθε εταιρεία στην ελληνική αγορά. Συνέπεσε και το γεγονός ότι η εταιρεία κλείνει πλέον 20 χρόνια στην ελληνική αγορά, οπότε είπαμε ας κάνουμε ένα reboot, όχι όμως απλά για να λέμε ότι το κάναμε, αλλά για να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε. Το τρίτο πράγμα που θα έπρεπε να συμπεριλάβουμε στην εξίσωση ήταν η ανάπτυξη του business μας.
Οπότε σκεφτήκαμε μήπως είναι μια καλή ιδέα να ξεκινήσουμε ένα μετασχηματισμό, όχι πίσω από κλειστές πόρτες, ούτε στο υπόγειο αλλά με έναν τρόπο που να περιλαμβάνει ότι είναι απαραίτητο και να ανοίξουμε τις πόρτες στην αγορά και με αυτό τον τρόπο να συνεισφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο διαμοιράζοντας τις ιδέες μας.
Πραγματοποιούμε πολλές αλλαγές που αφορούν στην τεχνολογία, στους ανθρώπους αλλά και στις κτιριακές υποδομές, έχοντας σαν στόχους την αύξηση της ζωτικότητας, της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης και δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Θεωρούμε ότι έχουμε σημαντική ευθύνη στην Ελλάδα γιατί βρισκόμαστε εδώ ώστε να συνεισφέρουμε στην κοινωνία και στην τοπική οικονομία, μοιράζοντας καινοτόμες ιδέες για το πώς μπορούν τα πράγματα να γίνουν με διαφορετικό τρόπο.
Δεν ισχυρίζομαι ότι ξέρουμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος για κάθε μια εταιρεία, αλλά αισθάνομαι ως επικεφαλής της Microsoft Hellas, ότι έχουμε την ευθύνη να φτάσουμε όσο πιο μακριά γίνεται και στη συνέχεια να δούμε όλοι ποια στοιχεία μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε επιχείρηση ανάλογα με το μέγεθός της, ακόμη και οι τελικοί καταναλωτές.
netweek: Είναι η κατάλληλη ώρα για μια επιχείρηση να κυνηγά την ανάπτυξη στην Ελλάδα;
Ernst Jan Stigter: Στην πραγματικότητα είναι. Εξαρτάται βέβαια από το πώς προσδιορίζει κανείς την ανάπτυξη. Αν για παράδειγμα αναφερόμαστε στην ικανοποίηση των πελατών, πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα υγιές. Από τη στιγμή που οι πελάτες έχουν λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν, θα τα ξοδέψουν στις εταιρείες που προτιμούν. Αυτό είναι ένα είδος ανάπτυξης.
Μια άλλη μορφή ανάπτυξης είναι σε όρους μεριδίου αγοράς. Δεν είναι πρόβλημα για μια εταιρεία να χάνει μερικούς πόντους όσον αφορά στο top line revenue σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αν η αγορά πέφτει με διψήφια ποσοστά. Το συμπέρασμα είναι ότι κινούμαστε καλύτερα από την αγορά. Κάτι τέτοιο, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, είναι εξαιρετικά καλό. Οπότε η ευκαιρία για ανάπτυξη υπάρχει σε κάθε περίπτωση, αν και η αύξηση του top line revenue αυτή την περίοδο είναι εξαιρετικά δύσκολη.
netweek: Υπήρχαν εμπόδια που συναντήσατε κατά τη διάρκεια των τόσο μεγάλων αλλαγών που επήλθαν στον εργασιακό χώρο των υπαλλήλων και πώς μπορέσατε να τα ξεπεράσετε;
Ernst Jan Stigter: Πρώτα από όλα, θα πρέπει να αναφέρω ότι εγώ δεν διαθέτω πλέον δικό μου γραφείο. Ο νέος τρόπο εργασίας που ονομάζεται παραγωγικότητα βάσει δραστηριοτήτων, περιλαμβάνει τις γνωστές δραστηριότητες, όπως το brainstorming, τα meetings και την αναγκαία συγκέντρωση για συγκεκριμένες εργασίες, υποστηρίζεται πλήρως από τις κτιριακές υποδομές.
Αν υπάρχει η ανάγκη για κάποιον να έχει για κάποιο διάστημα το δικό του χώρο, μπορεί να το κάνει γιατί υπάρχουν αρκετοί χώροι για όλους μας. Είναι μόνο θέμα προγραμματισμού της εργασίας μας. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να σκεφτούμε πριν μπούμε στο αυτοκίνητό μας, ποιες είναι οι εργασίες που έχουμε να κάνουμε σήμερα.
Αν για παράδειγμα έχω τρία ραντεβού σε πελάτες και το τελευταίο είναι στις 3:00 το μεσημέρι, υπάρχει κάποιος λόγος να γυρίσω στο γραφείο μου ή μπορώ να κάνω την απαραίτητη εργασία απ’ το σπίτι; Ο καθένας πλέον είναι σε θέση να πάρει αυτές τις αποφάσεις με την προϋπόθεση ότι στο σπίτι υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για να εργαστείς.
Οσον αφορά στο θέμα των εμποδίων, δεν έχουμε μια συνολική πρόταση με όλα τα υπέρ και τα κατά, καθώς είναι ακόμη πολύ νωρίς. Σε έξι μήνες από τώρα, είναι σίγουρο ότι θα έχουμε μια σαφώς πιο καλή εικόνα μαζί με το τι χρειάστηκε να αλλάξουμε. Είναι δεδομένο ότι σε κάθε αλλαγή υπάρχει αντίδραση, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να κρίνουν – θετικά ή αρνητικά.
Η απόφαση μου είναι να μην αλλάξουμε τίποτα για τους έξι πρώτους μήνες, γιατί είναι δεδομένο ότι σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν προσπάθειες να επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Εννοείται ότι δεν θα αγνοήσουμε όποια νέα δεδομένα λάβουμε. Θα τα βάλουμε σε λίστα και μετά από έξι μήνες θα εξετάσουμε να δούμε αν συνεχίζουν να ισχύουν. Η προσωπική μου αντίληψη είναι ότι το 70% όσων έχουμε σημειώσει δεν θα ισχύουν πλέον. Κάνουμε μια τεράστια αλλαγή με στόχο να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα, τη ζωτικότητα των ανθρώπων μας και απαιτείται κάποιος χρόνος προσαρμογής.
netweek: Εχοντας εμπειρία και από την ίδια προσπάθεια μετασχηματισμού στην Ολλανδία, μπορείτε να μας πείτε ποια περίπτωση ήταν πιο δύσκολη;
Ernst Jan Stigter: Ξεκάθαρη απάντηση θα μπορώ να δώσω σε λίγο καιρό, καθώς στην Ολλανδία «έζησα» αυτή τη διαδικασία για τρία χρόνια. Στην Ελλάδα μόλις ξεκινάμε και είναι σχετικά νωρίς να έχω εικόνα. Αν θέλω να κρίνω το buy-in, ξεκινώντας από την ηγετική ομάδα, για να γίνουν αλλαγές τα πράγματα στην Ελλάδα ήταν πολύ πιο εύκολα. Υπήρχε μια πολύ μεγάλη όρεξη για να γίνουν αλλαγές και μάλλον αυτό προέρχεται από τη συγκυρία στην οποία έχουμε όλοι βρεθεί και από την πεποίθηση ότι κάτι έχει προέλθει από τον παλιό τρόπο με τον οποίο γίνονταν τα πράγματα.
Στην Ολλανδία, η πρώτη αντίδραση ήταν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και άρα δεν υπάρχει κάποιος λόγος να αλλάξουμε τον τρόπο εργασίας μας. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να βρεθούν οι λόγοι που θα παρείχαν την έμπνευση για την πραγματοποίηση της αλλαγής και το τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο. Εδώ ήταν σαφώς μεγαλύτερη η ανάγκη να γίνουν τα πράγματα διαφορετικά. Αυτό με κάνει να ελπίζω ότι αν υπάρχει μια αντίστοιχη ανάγκη από την αγορά, τότε υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν αλλαγές συνολικά επωφελείς για την ανταγωνιστικότητα αλλά και τις δυνατότητες της χώρας.
Εννοείται ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Αναγνωρίζουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο με τον οποίο έχουν μάθει να λειτουργούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και πολλές φορές σχετίζεται με τον έλεγχο που θέλει να έχει ο επιχειρηματίας πάνω σε όλα τα ζητήματα της εργασίας, αλλά εδώ και 18 μήνες που βρίσκομαι στην Ελλάδα και έχοντας μιλήσει με αρκετούς επιχειρηματίες, βλέπω ότι υπάρχει πλέον μια σαφής διάθεση για να δοκιμαστεί κάτι καινούργιο.
netweek: Ενας από τους βασικούς λόγους για το μετασχηματισμό που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία αφορούσε στο μεγάλο ποσοστό διείσδυση της τεχνολογίας. Η εικόνα αυτή είναι τελείως διαφορετική στην Ελλάδα, οπότε ποιες είναι οι προσδοκίες σας;
Ernst Jan Stigter: Στην Ελλάδα υπάρχει σχετικά χαμηλή υιοθέτηση της τεχνολογίας συνολικά, κάτι που σημαίνει ότι οι τακτικές που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε είναι σαφώς περισσότερη. Ειδικότερα στη συγκυρία αυτή, η προσπάθεια καθίσταται ακόμη δυσκολότερη.
Αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας, έχουμε ένα επιπλέον όπλο, το οποίο δεν το είχαμε στην Ολλανδία. Αναφέρομαι στο cloud computing, το οποίο επιταχύνει σε απίστευτο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να υιοθετηθούν οι απαραίτητες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, μια μεσαία επιχείρηση με 30-40 άτομα έρχεται αντιμέτωπη με ζητήματα, όπως η αγορά μιας βάσης δεδομένων, ενός server, της πρόσληψης ενός IT manager, πράγματα που ανεβάζουν σημαντικά τις αρχικές δαπάνες ώστε να μπορέσει μια επιχείρηση να μεταβεί στο επόμενο επίπεδο ανταγωνιστικότητας.
Ολες αυτές οι επιχειρήσεις φτάνουν μπροστά στο σημείο όπου για να αναπτυχθούν, πρέπει να αποκτήσουν IT υποδομή. Αυτό στο παρελθόν δεν θα μπορούσε να λυθεί χωρίς την πραγματοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης CAPEX. Σήμερα οι επενδύσεις CAPEX που απαιτούνται σε θέματα υποδομής είναι σημαντικά χαμηλότερες.
Για μένα δεν αποτελεί ικανή δικαιολογία το να μην προχωρήσει μια επιχείρηση σε μια τέτοια επένδυση, λόγω της κρίσης. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει και θα υπάρχει αγορά, ανεξάρτητα σε τι κατάσταση βρίσκεται και πάντα πρέπει να έχουμε υπόψη μας την προσπάθεια για την αύξηση του μεριδίου. Οπότε, ποια είναι η στρατηγική μιας επιχείρησης για να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό; Αυτή είναι η μοναδική μου ερώτηση. Μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει χωρίς το IT; Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανόν, αλλά σίγουρα στις περισσότερες των περιπτώσεων απαιτείται η επιχείρηση να έχει υποδομή IT.
Οταν φτάνεις σε αυτό το σημείο, μπαίνουν στο τραπέζι ζητήματα όπως είναι το κόστος και η αξιοπιστία. Σε αυτό το σημείο μπαίνουμε και εμείς, που θέλουμε να συνεισφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Είμαστε στην Ελλάδα για 20 χρόνια και θα παραμείνουμε και θέλουμε να γίνουμε σύμμαχος για την έξοδο από την κρίση.
netweek: Ποιος είναι ο ρόλος που παίζει η τεχνολογία σε έναν τέτοιο μετασχηματισμό; Είναι κίνητρο ή μέσο υλοποίησης;
Ernst Jan Stigter: Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι η τεχνολογία είναι το μέσο υλοποίησης. Για τη Microsoft αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μια δύναμη ώθησης, καθώς δημιουργούμε την τεχνολογία. Αλλά δεν αποτελούμε το δείγμα της μέσης εταιρείας, οπότε για τη μέση εταιρεία η τεχνολογία είναι το μέσο. Μπορεί μια επιχείρηση να ενδυναμώσει το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά δεν μπορεί να του δώσει τα απαραίτητα εργαλεία χωρίς την τεχνολογία.
Αντίστοιχα δεν θα μπορούσε μια επιχείρηση να προχωρήσει στην υιοθέτηση του New World Of Work χωρίς τις κατάλληλες κτιριακές υποδομές. Ακόμα και έτσι όμως θα πρέπει να θυμίσουμε ότι δεν είναι μια λύση-πανάκεια, αλλά η κάθε επιχείρηση μπορεί να πάρει στοιχεία από το initiative που ονομάζουμε New World Of Work και να τα ενσωματώσει στην ήδη υπάρχουσα δομή.
netweek: Μια από τις αλλαγές που αναφέρατε σχετικά με το New World Of Work αφορά στη μείωση του κόστους. Υπάρχουν τρόποι να μετρηθεί το αποτέλεσμα;
Ernst Jan Stigter: Ξεκινώντας από το κομμάτι του real estate, θα δούμε ότι μπορεί να φτάσει ανά περίπτωση μέχρι και το 20% του συνολικού κόστους οποιασδήποτε επιχείρησης στην Ελλάδα. Για να εστιάσουμε σε αυτό που θέλουμε, έχουμε μειώσει την επιφάνεια που χρησιμοποιούμε κατά 30% σε τετραγωνικά μέτρα.
Κάτι τέτοιο μπόρεσε να γίνει υιοθετώντας μια τελείως νέα φιλοσοφία για τη χρήση του κτιρίου. Αν είχαμε κολλήσει στην προηγούμενη λογική, δεν θα υπήρχε το ίδιο αποτέλεσμα. Η κατανάλωση ενέργειας έχει μειωθεί κατά 20%. Πλέον έχουν τοποθετηθεί LED φώτα σε όλο το κτίριο, τα οποία ενεργοποιούνται με αισθητήρες, ανάλογα με το αν υπάρχει κάποιο άτομο στο συγκεκριμένο χώρο. Αντίστοιχης λογικής είναι η δυνατότητα θέρμανσης ή ψύξης του χώρου, η οποία είναι αυτόνομη σε κάθε περιοχή.
Κάποια επιπλέον στοιχεία θα προκύψουν στην πορεία, καθώς είναι μια συνεχόμενη διαδικασία. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαδικασία καταμέτρησης του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα για κάθε εργαζόμενο. Η καταμέτρηση πραγματοποιείται με τη βοήθεια μιας εφαρμογής, που έχει αναπτύξει η εταιρεία Indice, η οποία βοηθά στην καταμέτρηση του αποτυπώματος του κάθε εργαζομένου. Εχουμε φτάσει σε ένα νούμερο, το οποίο θέλουμε να μειώσουμε κατά 25% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
netweek: Πόσο εύκολο είναι για μια επιχείρηση να υιοθετήσει το New World Of Work;
Ernst Jan Stigter: Η τεχνολογία έχει ωριμάσει με την πάροδο του χρόνου και το consumerization του IT αποτελεί την απόλυτη απόδειξη. Σε γενικές γραμμές η φιλικότητα των προϊόντων τεχνολογίας έχει βελτιωθεί, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να χαμηλώνει σημαντικά ο πήχης για όποια επιχείρηση θέλει να μπει σε αυτή τη λογική. Μπορώ να πω ότι για κάθε τύπο επιχείρησης υπάρχουν οφέλη.
Για παράδειγμα μια επιχείρηση των 10 ατόμων, μπορεί να έχει φωνητική επικοινωνία χωρίς να χρησιμοποιεί κάποια τηλεφωνική υπηρεσία. Αυτό μπορεί να γίνει με το Office 365, όπου χωρίς να είναι απαραίτητη η αγορά κανενός server, η επιχείρηση μπορεί να αποκτήσει e-mail, sharepoint, calendar και φωνητική επικοινωνία μέσω του Lync. Το Cloud Computing θα επιταχύνει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις καταναλώνουν τέτοιου είδους υπηρεσίες. Ο βαθμός της υιοθέτησης δεν θα αποφασιστεί από εμάς.
Η Microsoft αποφάσισε να εξελίξει ένα μοντέλο στηριγμένο σε συγκεκριμένους άξονες και βλέπουμε τα αποτελέσματα. Μια επιχείρηση μπορεί να θέλει να ωφεληθεί από τις αλλαγές στο κομμάτι του κτιρίου και να είναι έτοιμη όσον αφορά στην τεχνολογία και τους ανθρώπους. Μια άλλη εταιρεία μπορεί να χρειάζεται να κάνει μια σημαντική αναβάθμιση στην ΙΤ υποδομή της για να μπορέσει να επωφεληθεί από το New World Of Work. Πρόκειται για ένα initiative, το οποίο μπορεί να παραμετροποιηθεί για να ταιριάζει σε κάθε ανάγκη.
netweek: Από ποιο τμήμα μιας επιχείρησης είναι πιθανόν να ξεκινήσει ένα initiative υιοθέτησης του μοντέλου New World Of Work;
Ernst Jan Stigter: Αν μια επιχείρηση ενδιαφερθεί για το New World Of Work, θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση ανάμεσα στη δική μας ομάδα management και στην ομάδα της ενδιαφερόμενης επιχείρησης. Η κίνηση αυτή βρίσκεται στην ομπρέλα που ονομάζουμε Inspirience (Inspiration και Experience). Η συνάντηση αφορά τα τμήματα HR, Finance, Γενική Διεύθυνση και IT.
Μόνο με ολιστική προσέγγιση και συνεργασία ανάμεσα σε αυτά τα τμήματα, θα μπορέσει μια επιχείρηση να υιοθετήσει τα στοιχεία που της ταιριάζουν από το New World Of Work. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι καμιά εταιρεία δεν μπορεί να αντιγράψει επακριβώς αυτό που κάνουμε εδώ. Είμαι όμως εξίσου σίγουρος ότι κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα έχει να επωφεληθεί από διαφορετικά ίσως στοιχεία του New World Of Work, ακόμη και ο δημόσιος τομέας.
Το βασικό είναι να μπορέσει να γίνει η συζήτηση ώστε να μπορέσει η κάθε επιχείρηση να κατανοήσει ποια είναι τα στοιχειά που της είναι απαραίτητα και να τα υιοθετήσει. Επιπλέον να σημειωθεί ότι οι κινήσεις δεν μπορούν να γίνουν απομονωμένα γιατί δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα. Η αγορά της τεχνολογίας χωρίς το buy-in από τους χρήστες δεν θα έχει αποτέλεσμα, η μετακίνηση σε ένα νέο κτίριο χωρίς την υιοθέτηση της τεχνολογίας θα ήταν μια χαμένη ευκαιρία.
Είμαστε ανοικτοί να δεχθούμε τις επιχειρήσεις για να συζητήσουμε μαζί τους και να τις βοηθήσουμε να πάρουν τα στοιχεία που θα είναι ωφέλιμα για κάθε μία ξεχωριστά.