Τα αποτελέσματα του καινοτόμου έργου Virtual Fire, «Πλατφόρμα Διαδικτυακού Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (Web GIS) για Διαχείριση Δασικών Πυρκαγιών» παρουσιάστηκαν σε ειδική ημερίδα, την Τρίτη 6 Ιουλίου 2010, στο πλαίσιο του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ) του Νομού Λέσβου.

 Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εν λόγω παρουσίασης, πραγματοποιήθηκε ζωντανή επίδειξη των δυνατοτήτων του συστήματος. Στις εργασίες της ημερίδας παρευρέθησαν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου, καθώς και οι συντελεστές του έργου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Διεθνές Τμήμα Έρευνας της Microsoft (Microsoft Research), τη Microsoft Ελλάς και το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft.

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Γεωγραφίας Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που έχει την επιστημονική ευθύνη του έργου, ανέπτυξε ένα γεωγραφικό διαδικτυακό σύστημα υποστήριξης των αποφάσεων και των δράσεων σχετικά με την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Η πλατφόρμα που αναπτύχθηκε βασίζεται στις τεχνολογίες της γεωπληροφορικής και της δορυφορικής τηλεπισκόπησης και χρηματοδοτήθηκε  από το Διεθνές Τμήμα Έρευνας της Microsoft (Microsoft Research).

Το σύγχρονο πιλοτικό αυτό σύστημα αναπτύχθηκε με εργαλεία και μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας και βασίζεται στο λογισμικό Microsoft Bing Maps, το οποίο παρέχει υπηρεσίες γεωπληροφορικών συστημάτων Web-GIS με χρήση δορυφορικών εικόνων και αεροφωτογραφιών μεγάλης διακριτικής λεπτομέρειας.

Σημειώνεται ότι τόσο η πιθανότητα εμφάνισης της πυρκαγιάς, όσο και η χαρτογράφηση των μετεωρολογικών συνθηκών υπολογίζονται με τη χρήση του ειδικού λογισμικού για υπερ-υπολογιστικές εφαρμογές, Microsoft Windows HPC Server, και άλλων εξυπηρετητών (servers) που χορηγήθηκαν ευγενώς από τη Hewlett Packard Ελλάδος. Χρησιμοποιούνται συνολικά τρεις εξυπηρετητές HP proliant τελευταίας τεχνολογίας για τους υπολογισμούς και την απεικόνιση των αποτελεσμάτων (1 Head Node και 2 Computing Nodes).