“Επιθετική” είσοδο στην αγορά του Infrastructure as a Service (IaaS) με πληθώρα λύσεων και προϊόντων, καινοτόμων υπηρεσιών και πλάνων συνεργασίας, καθώς επίσης και έντονα ανταγωνιστικής τιμολογιακής πολιτικής, προανήγγειλαν τα στελέχη της Oracle κατά τη διάρκεια του ετήσιου event Oracle Open World 2016 που διεξήχθη από τις 18 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, τις εργασίες του οποίου κάλυψε αποκλειστικά το netweek.

Στόχος της διείσδυσης της Oracle στην αγορά του IaaS; Αφενός μεν να ολοκληρώσει την συνολική στρατηγική προσέγγιση των Software-as-a-Service (SaaS) και Platform-as-a-Service (PaaS) και αφετέρου δε να… αποκαθηλώσει την Amazon Web Services (AWS) από την κορυφή της παγκόσμιας IaaS αγοράς, καταφέρνοντας να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο από έναν τομέα που η Amazon παίζει “ενου παικτοίς”, απολαμβάνοντας εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα. Σε συνδυασμό, βέβαια, με την περαιτέρω διεύρυνση της εν λόγω αγοράς τόσο σε επίπεδο πλήθους πελατών όσο και σε αξία.

Ο νέος “εχθρός” έχει ονοματεπώνυμο: AWS!
Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος και Chief Technology Officer (CTO) της Oracle, Lary Ellisson είναι -μεταξύ άλλων- γνωστός για την ευφυϊα και την έντονη προσωπικότητά του, τον χειμαρρώδη λόγο, το πάθος για την αναζήτηση του καινούριου και φυσικά την στοχοποίηση εταιρειών του ευρύτερου τεχνολογικού κλάδου. Το τελευταίο χαρακτηριστικό φαίνεται πως λειτουργεί ως τον προσωπικό του “κρυπτονίτη”, ανανεώνοντάς τον και ωθώντας τον ταυτόχρονα να θέτει νέους στόχους. Προς όφελος της Oracle, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου που αξιοποιούν τα επιτεύγματά του. Δίχως αμφιβολία, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Ellisson στο Oracle OpenWorld, έγινε περισσότερο ξεκάθαρο παρά ποτέ πως η νέα… σταυροφορία του έχει την (άτυπη) κωδική ονομασία: “Καταστρέψτε την Amazon Web Services (AWS)!”.

Δίχως άλλο, οι μερικές χιλιάδες θεατές που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία του κ. Ellisson στο Hall D του -περίφημου- Moscone Center, διαπίστωσαν από πρώτο χέρι πως ο ίδιος έχει πάρει εξαιρετικά σοβαρά τον ανταγωνισμό της Oracle με την AWS στο εν γένει ζήτημα του Cloud και δη στον τομέα του IaaS. Πολλοί χαρακτήρισαν την παρουσίαση του ισχυρού (ουσιαστικά) άνδρα της Oracle ως την πλέον επιθετική των τελευταίων ετών και μάλλον δεν είχαν άδικο, καθώς ο κ. Ellisson φρόντισε επί 60 λεπτά να ρίχνει το ένα χτύπημα μετά το άλλο προς την κατεύθυνση της AWS. Ανοικτά, με επιχειρήματα και ευθεία αντιπαράθεση των όσων προσφέρουν οι δύο πλευρές. Δείγμα της πίστης του για την ανωτερότητα της συνολικής προσέγγισης, αλλά και των όσων προσφέρει η Oracle στο Cloud.

Μάλιστα, ο κ. Ellison προκειμένου να ενισχύσει στην πράξη και όχι στη θεωρία τα επιχειρήματά του, αντιπαρέβαλε σημείο προς σημείο τις προτάσεις των δύο… μονομάχων. Για παράδειγμα, ανέφερε πως η Database-as-a-Service (DBaaS) της Oracle είναι πολύ πιο γρήγορη για τη διαδικασία των analytics, για online transaction processing (OLTP) και… έτη φωτός ταχύτερη για τη διαχείριση μεικτών workloads εν συγκρίσει πάντοτε με την Amazon DBaaS. Παράλληλα, παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας σειράς δοκιμών προκειμένου να αποδείξει πως το Oracle Cloud είναι optimized προκειμένου να “τρέχει” Oracle Database, ενώ αυτό της AWS δεν είναι κ.ο.κ. “Αυτό που μπορείτε να κάνετε σε 1 ώρα με τις λύσεις της Oracle, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 24 ώρες με αυτές της AWS”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον κ. Ellisson και για το γεγονός ότι η Oracle σε αντίθεση με την Amazon είναι open source, επιτρέποντας τη συνεργατικότητα και την περαιτέρω βελτίωση των πάσης φύσεως εφαρμογών, με βάση τις πραγματικές ανάγκες. “Στην περίπτωση που επιλέξετε την AWS, ένα πράγμα είναι βέβαιο: Δεν μπορείτε να βγείτε. Ποτέ!”, τόνισε με έμφαση.

Στρατηγική “all-in” για κυριαρχία στο Cloud!
Πιο ξεκάθαρος δεν θα μπορούσε να γίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Oracle, Mark Hurd, σχετικά με το που (και γιατί) στοχεύει η σημερινή -αλλά και μελλοντική- στρατηγική της εταιρείας: Κι αυτό, καθώς το Cloud είχε την… τιμητική του στην κεντρική ομιλία που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του Oracle Open World 2016.

Ο κ. Hurd, λάτρης και από τους πλέον χαρισματικούς γνώστες αριθμών και στατιστικών μεγεθών, αφού σκιαγράφησε το υφιστάμενο τοπίο της πληροφορικής υπογραμμίζοντας πως μπορεί η δαπάνη των μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών στο IT κινείται τελευταία σε χαμηλά επίπεδα δίχως να εμφανίζει κάποια δείγματα ανοδικής πορείας, εντούτοις όμως οι μεγαλύτεροι “παίκτες” του τομέα της παροχής υπηρεσιών Cloud (στους οποίους φυσικά συμπεριλαμβάνονται οι Amazon, Microsoft και Oracle) κινούνται με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 44%! “Πριν προτρέξετε να το χαρακτηρίσετε ως παραδοξότητα, θα μου επιτρέψετε να το αναφέρω ως ευκαιρία. Αρκεί να σας αναφέρω πως εδώ και μερικά χρόνια, στην Oracle έχουμε αποδυθεί σε μια τιτάνια προσπάθεια να προετοιμάσουμε cloud εκδόσεις που διατίθενται στην αγορά υπό το συνδρομητικό μοντέλο για το σύνολο της γκάμας του legacy λογισμικού μας, καθώς είχαμε αξιοποιήσει το feedback των εκ μέρους των επιχειρήσεων-πελατών και είχαμε προβλέψει έγκαιρα την σημερινή μετάβαση προς τα εκεί που λαμβάνει χώρα με ραγδαίους ρυθμούς.

Πλέον, τα έχουμε καταφέρει – κάτι που… μαρτυρά και το γεγονός ότι η Oracle κατάφερε να σημειώσει πρωτόγνωρους ρυθμούς ανάπτυξης πωλήσεων Cloud που κινήθηκε στο 82% εν συγκρίσει με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Για αυτό είμαι αισιόδοξος πως θα εξακολουθήσουμε να κινούμαστε με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς ανάπτυξης, απολαμβάνοντας τους καρπούς των προσπαθειών και των σημαντικών επενδύσεών μας. Αρκεί, μόνο, να σημειώσω πως στην Oracle διαθέτουμε περί τους 10.000 μηχανικούς-προγραμματιστές Cloud προκειμένου σε καθημερινή βάση να παρέχουμε καινοτομίες στον εν λόγω τομέα”.

Το… δέλεαρ των $10 (και πλέον) δισ.
Μια ματιά στα μεγέθη είναι ικανά να πείσουν και τον πλέον δύσπιστο πως η συγκεκριμένη αγορά όχι μόνο βρίσκεται εδώ, αλλά γνωρίζει διαρκή ανάπτυξη με σημαντικές προοπτικές περαιτέρω γιγάντωσης. Συγκεκριμένα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η Oracle κατάφερε να πουλήσει υπηρεσίες IaaS συνολικής αξίας $171 εκατομμυρίων, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 7% σε ετήσια βάση. Το δε προαναφερθέν οικονομικό μέγεθος αντιπροσωπεύει -περίπου- το 2% του συνολικού τριμηνιαίου τζίρου της εταιρείας. Από την πλευρά της, η AWS κατά το ίδιο χρονικό διάστημα διέθεσε αντίστοιχες υπηρεσίες αξίας $2,89 δισεκατομμυρίων, ενισχυμένο κατά 58% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2015. Μεγέθη, τα οποία είναι σε θέση να επιτρέψουν στην Amazon Web Services να καταφέρει να πουλήσει IaaS υπηρεσίες συνολικής αξίας τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ολόκληρο το 2016!

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες της IDC, εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους περίπου τα 2/3 των μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών αναμένεται ή σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν public cloud Infrastructure as a Service (IaaS). Οι λόγοι αρκετοί και ποικίλουν από την εξοικονόμηση πόρων μέχρι την ταχύτερη ανταπόκρισή τους σε αναδυόμενες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ο κ. Hurd θεωρεί πως η Oracle ηγείται της διαδικασίας του cloud transformation, αναπτυσσόμενη ταχύτερα σε σχέση με τις Amazon και Microsoft, ενώ παράλληλα αποτελεί τη μοναδική στο είδος της που προσφέρει ένα πλήρες πορτφόλιο κατά μήκος των 3 πτυχών (SaaS, PaaS, IaaS) του Cloud. Προς επίρρωση των προαναφερθέντων, αναφέρθηκε πως η Oracle διαθέτει συνολικά 20.000 Cloud πελάτες, εξυπηρετεί 2.802 Cloud ERP πελάτες και μέσω των 20 data centers που διαθέτει η εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο λαμβάνουν χώρα 50 δισεκατομμύρια συναλλαγές σε καθημερινή βάση!

Στον «αστερισμό» του 80%!
Στο πλαίσιο των καθιερωμένων -πλέον- προβλέψεων του ισχυρού άνδρα της Oracle που εντάσσονται στο “Όραμα 2025”, καθώς έχουν καταληκτική ημερομηνία τότε, το Cloud κατείχε τη μερίδα του λέοντος. Συγκεκριμένα, ο κ. Hurd θεωρεί πως μέχρι το 2025 το 80% των ΙΤ budgets θα δαπανούνται αποκλειστικά στο Cloud αντί για τα παραδοσιακά πληροφοριακά συστήματα, ενώ το πλήθος των data centers που θα ανήκουν σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς θα μειωθεί κατά 80%. Κάτι που… μεταφράζεται πως οι πελάτες θα επιλέξουν να μεταφέρουν τις ΙΤ υποδομές τους σε data centers τα οποία παρέχουν εταιρείες που κινούνται γύρω από το Cloud. Επιπροσθέτως, στην περίπτωση που γίνουν πραγματικότητα οι προαναφερθείσες προβλέψεις, ο CEO της Oracle εκτίμησε πως οι CIOs θα διαθέτουν το 80% του ΙΤ προϋπολογισμού τους για την αναζήτηση και την ανάπτυξη της καινοτομίας αντί για διαδικασίες συντήρησης.