“Επιθετική” είσοδο στην αγορά του Infrastructure as a Service (IaaS) με πληθώρα λύσεων και προϊόντων, καινοτόμων υπηρεσιών και πλάνων συνεργασίας, καθώς επίσης και έντονα ανταγωνιστικής τιμολογιακής πολιτικής προανήγγειλε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος και Chief Technology Officer (CTO) της εταιρείας, Larry Ellison στην εναρκτήρια ομιλία των εργασιών του Oracle OpenWorld 2016 στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, τις εργασίες του οποίου καλύπτουν αποκλειστικά τα netfax και netweek.

Απώτερος σκοπός της συγκεκριμένης κίνησης; Να… αποκαθηλώσει την Amazon Web Services (AWS) από την κορυφή της παγκόσμιας IaaS αγοράς, καταφέρνοντας να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο από έναν τομέα που η Amazon παίζει “εν ου παικτοίς”, απολαμβάνοντας εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα. Σε συνδυασμό, βέβαια, με την περαιτέρω διεύρυνση τής εν λόγω αγοράς τόσο σε επίπεδο πλήθους πελατών όσο και σε αξία. Μια ματιά στα μεγέθη είναι ικανά να πείσουν και τον πλέον δύσπιστο πως η συγκεκριμένη αγορά όχι μόνο βρίσκεται εδώ, αλλά γνωρίζει διαρκή ανάπτυξη με σημαντικές προοπτικές περαιτέρω γιγάντωσης.

Συγκεκριμένα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η Oracle κατάφερε να πουλήσει υπηρεσίες IaaS συνολικής αξίας $171 εκατομμυρίων, σημειώνοντας αύξηση  της τάξεως του 7% σε ετήσια βάση. Το δε προαναφερθέν οικονομικό μέγεθος αντιπροσωπεύει -περίπου- το 2% του συνολικού τριμηνιαίου τζίρου της εταιρείας. Από την πλευρά της, η AWS κατά το ίδιο χρονικό διάστημα διέθεσε αντίστοιχες υπηρεσίες αξίας $2,89 δισεκατομμυρίων, ενισχυμένο κατά 58% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2015. Μεγέθη, τα οποία είναι σε θέση να επιτρέψουν στην Amazon Web Services να καταφέρει να πουλήσει IaaS υπηρεσίες συνολικής αξίας που θα υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια για ολόκληρο το 2016!

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες της IDC, εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους περίπου τα 2/3 των μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών αναμένεται ή σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν public cloud Infrastructure as a Service (IaaS). Οι λόγοι αρκετοί και ποικίλουν από την εξοικονόμηση πόρων μέχρι την ταχύτερη ανταπόκρισή τους σε αναδυόμενες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Στην ίδια μελέτη καταγράφεται πως ολοένα και περισσότεροι ηγέτες των ίδιων επιχειρήσεων επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το cloud για πτυχές computing, servers, αποθήκευσης και δικτύωσης, προκειμένου να αποτελέσει θεμέλιο και εν γένει βάση των στρατηγικών τους Software-as-a-Service (SaaS) και Platform-as-a-Service (PaaS).
 
2η γενιά Oracle IaaS – Νέα έκδοση Database 12c Release 2
Πώς δραστηριοποιείται, ουσιαστικά, η AWS στο IaaS; Μέσω της υπενοικίασης πλήθους επιλογών computing, storage και υπηρεσιών δικτύωσης προς τις επιχειρήσεις-πελάτες της. Πώς σχεδιάζει να το αντιμετωπίζει αποτελεσματικά η Oracle; “Μα μέσω της γνώσης που έχουμε αποκτήσει από το cloud, το οποίο θεωρώ πως οδηγεί σε μια νέα εποχή utility computing. Σήμερα, η Oracle έχει μεταφέρει τα πάντα στο cloud. Συγκεκριμένα, τις εφαρμογές στο SaaS, τις πλατφόρμες στο PaaS και την ΙΤ υποδομή στοIaaS.

Ένα είναι σίγουρο: H ηγεμονία και πρωτοκαθεδρία της Amazon στον τομέα του IaaS πλησιάζει στο τέλος της, καθώς είμαστε αποφασισμένοι να βγούμε στην συγκεκριμένη αγορά με όλες μας τις δυνάμεις”, σημείωσε εμφατικά ο κ. Ellison και συνέχισε: “Ως μια πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύξαμε τη δεύτερη γενιά Infrastructure as a Service της Oracle, που διασφαλίζει αναρίθμητα πλεονεκτήματα για τους πελάτες, όπως λ.χ. ταχύτερη δικτύωση, υψηλότερη διαθεσιμότητα, ultra χαμηλό latency, διαδικασία απομόνωσης και ανοχής σε περίπτωση εμφάνισης σφάλματος ώστε το υπόλοιπο σύστημα να παραμένει ανεπηρέαστο, λειτουργώντας δίχως διακοπή, σημαντικά υψηλότερο bandwidth, πολλαπλάσιους διαθέσιμους πυρήνες επεξεργαστών, DRAM και χωρητικότητας, καθώς επίσης και πολύ μικρότερο κόστος.

Σε βάθος χρόνου είναι -περίπου- βέβαιο πως θα καταφέρουμε να φέρουμε την Oracle στην κορυφή της IaaS αγοράς, όπως εξάλλου συμβαίνει με τους περισσότερους τομείς που δραστηριοποιούμαστε, όπως λ.χ. στους SaaS και PaaS. Παράλληλα, κινούμαστε με ταχύτατους ρυθμούς και στο Cloud, όπου η πρόβλεψή μας κάνει λόγο για τζίρο της τάξεως των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων”.

Στο μεταξύ, ο κ. Ellison κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του παρουσίασε τη νέα Oracle Database12c Release 2, όπου “c” σημαίνει cloud, καθώς επίσης και περισσότερες από 20 καινούριες υπηρεσίες Oracle Cloud Platform και Application, οι οποίες με τη σειρά τους επεκτείνουν τις παρεχόμενες δυνατότητες επιλογής και πρόσβασης στους πελάτες της παγκοσμίως.