Η προσπάθεια μη παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, δημιουργεί μια νέα δυναμική στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών.

 Εταιρείες, όπως η PayPal, η Apple και η Google προσπαθούν να διεκδικήσουν ένα μερίδιο στην πίτα των ηλεκτρονικών πληρωμών, η οποία σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα ερχόμενα χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εξαγορά της Fig Card, μιας εταιρεία με μεγάλη εμπειρία και τεχνολογική γνώση στον τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, από την PayPal, ενισχύει σημαντικά τη θέση της δεύτερης. Σε αντίθεση με τις Apple και Google, οι οποίες θα πρέπει να ενσωματώσουν τεχνολογία NFC στα λειτουργικά τους συστήματα, ώστε να μετατρέψουν τα κινητά τηλέφωνα σε πιστωτικές κάρτες, η τεχνολογία της Fig Card χρησιμοποιεί δίκτυα WiFi για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές.

Το 2012 αναμένεται να είναι η χρονιά που η τεχνολογία NFC θα ενσωματωθεί μαζικά σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας και είναι πιθανό να αποτελέσει το βασικό πρότυπο της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών.

Η PayPal, πρωτοπόρος στον τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών πραγματοποίησε το 2010, συναλλαγές ύψους 92,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2011, οι συναλλαγές έφτασαν τα 27,3 δισεκατομμύρια δολάρια.