H HP, κατέχοντας την πρώτη θέση στο μερίδιο αγοράς των blade servers στην ελληνική αγορά (σύμφωνα με την IDC), τίθεται αρωγός των επιχειρήσεων που επιθυμούν να μεταβούν σε μια αρχιτεκτονική που οδηγεί στην εξοικονόμηση κόστους, την προσαρμοστικότητα, την αυτοματοποίηση και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η τεχνολογική υποδομή μιας επιχείρησης καθορίζει την επιτυχία ή την αποτυχία της.

<‘Σελίδα 1: Εξοικονόμηση, ευελιξία και μείωση κατανάλωσης’>
Συχνά όμως η τεχνολογία που θα έπρεπε να φέρει ή έστω να επισπεύσει την επιτυχία, μπορεί τελικά να αποτελέσει εμπόδιο. Αν το προσωπικό και το περιορισμένο budget «παλεύουν» να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις ή αυξάνονται ανεξέλεγκτα, ίσως πρέπει να σκεφτείτε το HP BladeSystem ως την υποδομή που θα υποστηρίξει το επόμενο ΙΤ έργο σας.

Εξοικονόμηση, ευελιξία και μείωση κατανάλωσης
Στις σημερινές οικονομικές συνθήκες όπου η προσιτή επιχειρηματική ευελιξία λαμβάνει σημαντικότατο ρόλο για την επιτυχία, το HP Bladesystem αποτελεί το θεμέλιο της Πληροφορικής για εκείνες τις επιχειρήσεις που επιθυμούν τους ταχύτερους ρυθμούς από οποιαδήποτε άλλη blade αρχιτεκτονική.

Το ΗΡ BladeSystem βοηθά τις επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν χρήματα, να ενισχύσουν την ευελιξία τους και να καταναλώνουν μικρότερα ποσά ενέργειας μέσω ενός μοναδικού συνδυασμού πλεονεκτημάτων που τα παραδοσιακά rack-based server και storage συστήματα απλώς δεν διαθέτουν, όπως:
· Εύκολη διαχείριση από λίγους administrators ακόμα και ιδιαίτερα μεγάλων υποδομών.
· Ευελιξία και προσαρμοστικότητα ώστε εύκολα και γρήγορα η εταιρεία να μπορεί να προσθέσει πόρους, να αναβαθμίσει και να παραμετροποιήσει την υποδομή που υποστηρίζει κρίσιμες εφαρμογές.
· Χαμηλό κόστος απόκτησης και συντήρησης ώστε να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων από επενδύσεις σε hardware, λογισμικό και κατανάλωση ενέργειας – χρήματα που μπορούν να επανεπενδυθούν στην επιχείρηση.

Ενα blade σύστημα είναι ένας εξυπνότερος τρόπος για να χτιστεί μια υποδομή, η οποία θα υποστηρίζει τις ζωτικής σημασίας εφαρμογές που χρειάζεται η επιχείρηση – με λιγότερα καλώδια, μικρότερες δαπάνες για την ενέργεια και κανέναν από τους «πονοκεφάλους» που δημιουργούν μέχρι σήμερα τα παραδοσιακά συστήματα server και storage.

Ξεκινώντας από μια στέρεη βάση, μια εταιρεία επιτυγχάνει τα μέγιστα επιχειρηματικά αποτελέσματα, ανταποκρινόμενη με ταχύτητα στις απαιτήσεις και μεταβολές της αγοράς και ενισχύοντας το προσωπικό, τους πελάτες και συνεργάτες της. Αλλά ποιος έχει χρόνο και χρήματα να σχεδιάσει, να χτίσει και να συντηρήσει μια υποδομή που συναγωνίζεται αυτή των τεράστιων data centers των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου; Οποιαδήποτε εταιρεία, με τη λύση BladeSystem που προτείνει η HP.

Το ΗΡ BladeSystem είναι οικονομικά προσιτό
Αν προσπαθήσει κανείς να συγκρίνει το κόστος για την αγορά μιας υποδομής που στηρίζεται στο ΗΡ BladeSystem σε σχέση με μια αντίστοιχη που στηρίζεται σε rack servers και storage, αντιλαμβάνεται άμεσα ότι η δεύτερη επιλογή αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της υποδομής που απαιτείται. Καλώδια, ελεύθερα ports σε switches δικτύου και Storage Area Network, άδειες λογισμικού διαχείρισης, KVM και άλλος εξοπλισμός, πολλές φορές δε συνυπολογίζονται στα κόστη των rack servers, αλλά είναι απαραίτητα προκειμένου το σύστημα να λειτουργήσει.

Συχνά δε, οι εταιρείες στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα, καλούνται να διπλασιάσουν όλα αυτά τα κομμάτια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, το κόστος ενός blade συστήματος, ακόμα και ενός μικρού της τάξης των τεσσάρων blade servers, μειώνεται, εν τέλει, περισσότερο από 40% σε σχέση με μια λύση η οποία χτίζεται πάνω σε rack servers, γιατί ενσωματώνει τα περισσότερα από τα παραπάνω στο BladeSystem enclosure.

Η ολοκληρωμένη προσέγγιση της HP ενσωματώνει εργαλεία λογισμικού και υπηρεσίες που επιτρέπουν τη συνολική διαχείριση της υποδομής, εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις που την υιοθετούν, καθώς:
· Μειώνει το χρόνο των ενεργειών των administrators που απαιτείται για τη συντήρηση από 50 έως 90%
· Μειώνει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία και την ψύξη των servers κατά 30% τουλάχιστον
· Μειώνει το χρόνο που απαιτείται για αναβαθμίσεις και διορθώσεις στα 20 δευτερόλεπτα ανά server
· Μειώνει το κόστος redundancy και disaster recovery.
<‘here’>


<‘Σελίδα 2: Μετάβαση σε blade περιβάλλον και οι παράγοντες που διαφοροποιούν το HP BladeSystem’>
Μετάβαση σε blade περιβάλλον. Πότε;
Κάθε επιχείρηση έχει ήδη επενδύσει σε υποδομή και φυσικά δεν είναι δυνατό να «ξηλώσει» τα πάντα ώστε να μεταβεί σε μια blade αρχιτεκτονική. Για αυτό το λόγο, η HP διασφάλισε ότι οι λύσεις που προτείνει μπορούν να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν με τα υπάρχοντα, παραδοσιακά συστήματα.

Κάποιοι από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι επιχειρήσεις αποφασίζουν να μεταβούν σε blade περιβάλλοντα και να επενδύσουν σε blade τεχνολογίες είναι:
· Τα υπάρχοντα συστήματα δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις αλλαγές: Οι επιχειρηματικές ανάγκες αυξάνονται και διευρύνονται και συχνά τα συμβατικά συστήματα δεν μπορούν να ακολουθήσουν γιατί δεν είναι φτιαγμένα για γρήγορες αλλαγές. Όταν συμβαίνει αυτό, το κόστος υποστήριξης αυξάνεται και η απόδοση μειώνεται.
· Επέκταση: Η φυσική επιχειρηματική ανάπτυξη απαιτεί περισσότερη υπολογιστική ισχύ, προκειμένου να καλυφθούν οι καινούργιες απαιτήσεις γρήγορα.
· Αναβάθμιση: Ως μέρος του κύκλου ανανέωσης της τεχνολογίας (που διαρκεί συνήθως τρία με πέντε χρόνια), ή με τη λήξη των αδειών χρήσης των λογισμικών.
· Στρατηγική πρωτοβουλία: Οπως για παράδειγμα η προσθήκη καινούργιων εφαρμογών ή υπηρεσιών Πληροφορικής που σχεδιάζονται για τη βελτίωση του business, ή την αύξηση της παραγωγικότητας.
·  Consolidation: Η πιο συνηθισμένη στρατηγική πρωτοβουλία σήμερα. Συνήθως, συνδυάζεται με server virtualization και ακολουθείται από έργα για αύξηση του utilization των υπαρχόντων servers και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Ακόμα και με τρεις blade servers, ένα ΗΡ BladeSystem είναι συνολικά οικονομικότερο από τους rack ή tower servers. Επιπλέον είναι ενεργειακά πιο αποδοτικό, απαιτεί μικρότερο χρόνο συντήρησης και είναι ευκολότερο στη διαχείριση.

Παράγοντες που διαφοροποιούν το HP BladeSystem
Τα ζητήματα υποδομής ΙΤ βρίσκονται στην καρδιά και την ψυχή της HP. Η λύση BladeSystem της HP συμπυκνώνει 20 χρόνια εμπειρίας και εξειδίκευσης σε hardware, λογισμικό και υπηρεσίες ΙΤ, σε μία αρχιτεκτονική από την αρχή και εφαρμόζει αυτή τη γνώση στις ιδιαίτερες ανάγκες τις εκάστοτε εταιρείας.
Η HP προσφέρει μοναδικές καινοτομίες, ικανές να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα υποδομής, όπως:

Πολυπλοκότητα δικτύου: Η HP Virtual Connect αρχιτεκτονική επιτρέπει με την αρχική καλωδίωση της υποδομής, την προσθήκη, την αντικατάσταση ή την τροποποίηση ρόλων των blades συνεχώς, χωρίς καμία επίπτωση στη διαμόρφωση των δικτύων LAN ή Storage Area Network, και το πιο σημαντικό: Χωρίς να απαιτεί συντονισμό των LAN και SAN administrators για κάθε αλλαγή.

Ενεργειακά κόστη: Η HP Thermal Logic τεχνολογία διαχειρίζεται και διαμοιράζει ενέργεια και ψύξη, επιτυγχάνοντας βέλτιστη ενεργειακή απόδοση κάθε δευτερόλεπτο λειτουργίας. 

Διαχείριση:
Το Insight Control Management επιτρέπει την εύκολη διαχείριση, με συνεχή κεντρικοποιημένο έλεγχο, όλων των συστημάτων της υποδομής. Βελτιστοποιεί έτσι τη χρήση της υπολογιστικής ισχύος, της κατανάλωσης ενέργειας και του αποθηκευτικού χώρου.
<‘here’>


<‘Σελίδα 3: BladeSystem Services και Blade για όλα τα μεγέθη’>
BladeSystem Services
Οι υπηρεσίες που προσφέρει η HP για την BladeSystem τεχνολογία εκτείνονται από την αρχική αποτίμηση/ αξιολόγηση και το σχεδιασμό μέχρι την ενοποίηση και τη συνεχή υποστήριξη. Αντλώντας γνώση από την εμπειρία της αλλά και από τις βέλτιστες πρακτικές και τις δοκιμασμένες μεθοδολογίες του κλάδου, η HP είναι σε θέση να παρέχει εξειδίκευση που εξοικονομεί χρόνο και χρήμα σε κάθε βήμα της υλοποίησης και της μετέπειτα λειτουργίας.

Το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό δεσμεύεται για τη μεταφορά αποτελεσματικής γνώσης και φυσικά την παράδοση του έργου on time και on budget.
Με στόχο να βοηθήσουν μια εταιρεία ή μια Διεύθυνση (Οργανισμό) Πληροφορικής να συνειδητοποιήσει τη μακροπρόθεσμη αξία μιας επένδυσης στις λύσεις BladeSystem, τα HP Services λειτουργούν ως ένα ενιαίο και μοναδικό σημείο επαφής με όλα τα professional services και τους παρόχους λύσεων που εμπλέκονται στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη αλλά και τη συνεχή διαχείριση του blade server περιβάλλοντος της εταιρείας.

Στόχος της ομάδας των HP Services είναι να δημιουργήσει σχέσεις που απλοποιούν και εξορθολογίζουν την παράδοση των υπηρεσιών και την υποστήριξη σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του BladeSystem περιβάλλοντος μιας εταιρείας – ανεξάρτητα από το σημείο εκκίνησης. Από την αρχή, οι επαγγελματίες των HP Services συνεργάζονται με τη Διεύθυνση Πληροφορικής της επιχείρησης προκειμένου να θέσουν τα θεμέλια για γρήγορη και απρόσκοπτη ανάπτυξη καθώς και την τελική εφαρμογή των BladeSystem λύσεων.

Οι υπηρεσίες αυτές συνήθως ξεκινούν με ένα μοντέλο αξιολόγησης του TCO/ROI  (Total Cost of Ownership/Return On Investment), το οποίο βοηθάει στον υπολογισμό της προσδοκώμενης εξοικονόμησης και στοιχειοθετεί ένα πειστικό business case βασισμένο σε στοιχεία για την επένδυση σε BladeSystem λύσεις.
Επιπλέον, η HP προσφέρει υπηρεσίες αποτίμησης και αξιολόγησης του data center και της ευελιξίας, ώστε η επιχείρηση να μπορεί να εκτιμήσει την ετοιμότητά της για μετάβαση σε BladeSystem υποδομή.

Με λίγα λόγια, τα HP Services προσφέρουν μια διαφοροποιημένη υποστήριξη για τα κρίσιμης σημασίας συστήματα, όπως:
· Πραγματική επιχειρηματική αξία, βοηθώντας την εταιρεία να μειώσει τις επιπτώσεις του downtime, να βελτιώσει τη λειτουργική αποδοτικότητα του ΙΤ και να επιτρέψει κρίσιμης σημασίας δυνατότητες.
· Ολιστική και ολοκληρωμένη προσέγγιση, βασισμένη σε πολύχρονη εμπειρία στον τομέα της υποστήριξης κρίσιμων περιβαλλόντων.
· Γνώση και εξειδίκευση σε ITIL και βέλτιστες πρακτικές του κλάδου που βοηθούν την εταιρεία να αντιμετωπίσει όλους τους κινδύνους για downtime που περιλαμβάνουν ανθρώπους, διαδικασίες και ζητήματα τεχνολογίας.
· Απόλυτα συνδυασμένη κάλυψη μέσω ενός ενιαίου σχεδίου που ανταποκρίνεται συνολικά στις ανάγκες υποδομής – συμπεριλαμβανομένων servers, storage, SANs, δικτύων και συστημάτων λογισμικού.
· Σιγουριά ότι η υποδομή θα ανταποκρίνεται με συνέπεια στις απαιτήσεις διαθεσιμότητας σήμερα και στο μέλλον. 

And the winner is…HP
Οι παραπάνω καινοτομίες, και όχι μόνο, έφεραν την HP για άλλη μια φορά στην πρώτη θέση στην κατηγορία των Industry Standard Servers (x86) με 50.2%, Business Critical Servers (native 64 bit συστήματα τεχνολογίας EPIC, RISC, στα οποία ανήκουν οι UNIX servers) με 63.3% και Blade Servers με 47.6%, σύμφωνα με την έκθεση της IDC Server Tracker για το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Σε δήλωση του ο, Θανάσης Πατσάκας, Enterprise Servers and Storage (ESS) Manager για την Ελλάδα και Κύπρο ανέφερε: «Τα αποτελέσματα της IDC, μας φέρνουν στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να κερδίζουμε όχι μόνο σε αποτελέσματα και υψηλά ποσοστά πωλήσεων, αλλά πολύ περισσότερο σε αισιοδοξία από την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι πελάτες μας, ιδιαίτερα μέσα στη δύσκολη περίοδο που όλοι διανύουμε».

Blade για όλα τα μεγέθη
Υπάρχει μία λανθασμένη εντύπωση ότι οι τεχνολογίες blade απευθύνονται μόνο σε μεγάλου μεγέθους εταιρείες. Η HP διαθέτει τη λύση HP BladeSystem c3000 Enclosure, η οποία είναι κατάλληλη για μικρότερα sites με μεγάλες όμως υπολογιστικές ανάγκες. Το BladeSystem c3000 σχεδιάστηκε για μικρά data rooms και «σκληρά» περιβάλλοντα τα οποία δεν προορίζονται για πολλούς servers.

Διατίθεται τόσο σε rack όσο και σε tower εκδόσεις, έτοιμες να λειτουργήσουν ακόμα και στους μικρότερους χώρους. Ειδικά η tower έκδοση είναι κατασκευασμένη για να «αντέχει» ακόμα και σε περιβάλλοντα γραφείου όπου μπορεί να μην υπάρχει η πλήρης περιβαλλοντική διαμόρφωση ενός data centre. Δέχεται μέχρι 8 server, storage και PC blades.

Το BladeSystem c3000 ενσωματώνει τα χαρακτηριστικά διαχείρισης και δέχεται όλα τα blade συστήματα του enterprise BladeSystem c7000. Η HP διαθέτει ειδικά διαμορφωμένα συστήματα για τους πελάτες εκείνους που ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν την κορυφαία υποδομή BladeSystem, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, που περιλαμβάνουν το BladeSystem enclosure, 2 blade servers και υπηρεσίες εγκατάστασης από πιστοποιημένους τεχνικούς της HP ή των συνεργατών της.
<‘here’>


<‘Σελίδα 4: Θ. Πατσάκας: Οι blade servers αποτελούν την ιδανική επιλογή σήμερα’>
Οι blade servers αποτελούν την ιδανική επιλογή σήμερα
Στο σημερινό δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, οι blade servers αποτελούν ιδανική επιλογή, καθώς επιτρέπουν την υλοποίηση πλήθος ωφελειών virtualization με την καλύτερη δυνατή απόδοση.

O Θανάσης Πατσάκας, Enterprise Servers and Storage (ESS) Business Unit Manager της ΗP για την Ελλάδα και Κύπρο μίλησε στο netweek για τα οφέλη των blade servers και για την ηγετική τοποθέτηση της ΗΡ στην αγορά.

Netweek: Ποια είναι η τάση ως προς τη ζήτηση των blade servers στη χώρα μας;

Θανάσης Πατσάκας: Οι blade servers κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος ως επιλογή των πελατών μας. Αποτελούν μια ξεχωριστή οντότητα στα x86 συστήματα με μια ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη δυναμική πορεία, καθώς σημειώνουν 2,5 φορές ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με τη συνολική αγορά των x86 servers. Για την ακρίβεια, τα blade συστήματα αυξήθηκαν κατά 36% το 2008 σε σχέση με το 2007, ενώ η συνολική αγορά των x86 servers αυξήθηκε την ίδια περίοδο κατά 14%.

Ακόμα και το 4ο τρίμηνο που σημειώθηκε πτώση στην αγορά, οι πωλήσεις blade servers μειώθηκαν κατά μόλις 5%, σε σχέση με τη συνολική αγορά των x86 servers που σημείωσε πτώση 14%. Στην ελληνική αγορά των blade servers, η ΗΡ κατέχει ηγετική θέση, τόσο σε τεμάχια όσο και σε έσοδα, σύμφωνα με την ανάλυση Server Τracker της IDC. Ακόμα και κατά το 4ο τρίμηνο του 2008, τη στιγμή που η πορεία της αγοράς συνολικά καταδεικνύει πτωτικές τάσεις, η ΗΡ στην Ελλάδα κατάφερε να κερδίζει μεγαλύτερο μερίδιο και σύμφωνα με την IDC, κατέχει μερίδιο αγοράς 50,2% στους x86 servers και 47,6% στους blade servers (σε τεμάχια).

Ένας στους πέντε servers περίπου που προμηθεύονται οι πελάτες μας είναι blade με την τάση να οδεύει προς 1 στους 4. Θεωρούμε ότι η πολύ καλή πορεία της ΗΡ στον τομέα των blade servers προκύπτει και από τις πραγματικά πρωτοποριακές τεχνολογίες που διαθέτει καθώς και από τις επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη που κατευθύνεται αποκλειστικά σε blade συστήματα.

Netweek: Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που οδηγούν σε αυτή την ανάπτυξη;

Θανάσης Πατσάκας: Οι blade servers αποτελούν την ιδανική πλατφόρμα για consolidation και virtualization. Mε τεχνολογίες, όπως το ‘Virtual Connect’ και τη σουίτα ‘Insight Control’ που συνοδεύουν όλα τα συστήματα blade που πουλάμε,  η διαχείριση γίνεται πιο γρήγορη και εύκολη, χωρίς περιορισμούς που σχετίζονται με τις δικτυακές συνδέσεις και το storage, αφού οι servers μπορούν να αλλάζουν ρόλους χωρίς να αγγίζουμε την καλωδίωση. Σε μια blade υποδομή, επίσης, δεν υφίσταται πλέον το ζήτημα του περιορισμού της επεκτασιμότητας, καθώς η υπολογιστική ισχύς και οι δυνατότητες επέκτασης της μνήμης και της αποθήκευσης είναι εφάμιλλες (αν όχι και ανώτερες) των συμβατικών servers.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην επιλογή των blade servers παίζει και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς η διαχείρισή της ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις για απόδοση είναι απλή. Με τεχνολογίες διαχείρισης της ψύξης, όπως η thermal logic, μπορεί κανείς ακόμα να μειώσει το κόστος ενέργειας που απαιτείται για ψύξη έως και 30%. Ως προς το τι κερδίζει ο πελάτης από την χαμηλή κατανάλωση των blades, θα δώσω ένα απτό παράδειγμα: είναι υπολογισμένο ότι σε μια περίπτωση consolidation από 5 συμβατικούς servers σε 2 virtualized blades, ο πελάτης αποπληρώνει το κόστος απόκτησης των συστημάτων σε περίπου 4 χρόνια, μόνο και μόνο μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος που εξοικονομεί.

Τέλος, η τεχνολογία HP Insight Dynamics βοηθά τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν καλύτερα την blade υποδομή τους, εντοπίζοντας σε ποιο σημείο έχουν capacity που δεν χρησιμοποιείται και να προχωρήσουν με έργα Πληροφορικής ακόμα κι αν δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν επιπλέον εξοπλισμό. Κάτι τέτοιο αποκτά ιδιαίτερη αξία στις εποχές που διανύουμε.
<‘here’>