O Paul Searles, Director της KPMG UK, μιλάει στο netweek για τις βελτιώσεις που πρέπει να υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις σήμερα, προκειμένου να πραγματοποιούν εγκυρότερες προβλέψεις.
Ο P. Searles παρουσίασε την έρευνα της KPMG UK «Forecasting with Confidence» στο πλαίσιο του 7ου CFP Forum της KPMG, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 23-23 Μαίου, στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace.
Net Week: Παρά το γεγονός ότι το 42% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι θα ήθελαν να χρησιμοποιούν εξελιγμένο λογισμικό και scenario planning για forecasting, το 90% αυτών καταλήγουν να χρησιμοποιούν τα λογιστικά φύλλα, με το 40% αυτών να τα εμπιστεύονται κατ’ αποκλειστικότητα για τη διενέργεια προβλέψεων. Που αποδίδετε εσείς αυτήν την ανακολουθία;
Paul Searles: Νομίζω ότι όλα οφείλονται στο «κακό προηγούμενο”. Πριν από δέκα χρόνια, τα planning tools δεν ήταν όσο εξελιγμένα είναι σήμερα, συνεπώς όλοι προτιμούσαν να καταφεύγουν στην ασφάλεια των spreadsheets. Πριν από δέκα χρόνια, ακόμα και εγώ χρησιμοποιούσα τα λογιστικά φύλλα, δημιουργώντας το δικό μου excel forecasting model. Όπως είναι φυσικό, στην πορεία αυτό γιγαντώθηκε, με αποτέλεσμα την εδραίωση των spreadsheets.
Όμως το θέμα δεν αφορά αποκλειστικά στην τεχνολογία. Νομίζω ότι, ενώ οι επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να δαπανήσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την αγορά συστημάτων διαχείρισης πληροφοριακών δεδομένων και business intelligence, δεν είναι διατεθειμένες να επενδύσουν περισσότερο στην ποιότητα των financial data/
Net Week: Αυτό όμως δεν έχει λογική, αφού τα λάθη στο forecasting στοιχίζουν χρήματα…
Paul Searles: Αυτό ακριβώς θέλαμε να αποδείξουμε εν μέρει διενεργώντας την έρευνα: ότι τα λάθη στο forecasting στοιχίζουν, ενώ η βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων που εξάγονται προάγει το cost efficiency. Είμαι όμως, αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα αλλάξει και οι επιχειρήσεις θα αναβαθμίσουν τα forecasting tools τους. Αυτό τουλάχιστον μου δείχνει το feedback που παίρνω από την αγορά. Αρκεί φυσικά οι εταιρείες να πεισθούν ότι τα εξελιγμένα εργαλεία πραγματικά δημιουργούν αξία γι’ αυτές. Πραγματικά όμως, πιστεύω ότι μετά από πέντε χρόνια, τα spreadsheets θα είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας, αν και οι περισσότερες έρευνες τοποθετούν τη… μετάβαση στη νέα εποχή σε ορίζοντα τριετίας.
Net Week: Η ποιότητα των δεδομένων που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια προβλέψεων αφορά και στην ενδοεταιρική επικοινωνία και στην ανταλλαγή ορθών και αληθινών πληροφοριών μεταξύ των τμημάτων. Πιστεύετε ότι αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα;
Paul Searles: Όχι. Αυτό μπορεί να οφείλεται και σε ανταγωνισμό μεταξύ των τμημάτων, στην έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας, όμως, κατά την άποψη μου, το βασικότερο πρόβλημα έγκειται στο ότι η απόδοση των διαφορετικών τμημάτων μιας επιχείρησης μετριέται με διαφορετικά κριτήρια, ενώ υπάρχει μεγάλη απόκλιση στους στόχους τους οποίους θέτουν.
Net Week: Πώς μπορεί μια επιχείρηση να βελτιώσει την ποιότητα των δεδομένων που προκύπτουν από το forecasting;
Paul Searles: Τα πάντα είναι θέμα διαδικασιών. Η συγκέντρωση και αποθήκευση δεδομένων από διαφορετικά τμήματα της επιχείρησης απαιτεί την ύπαρξη συγκεκριμένης διαδικασίας, έτσι ώστε να μορφοποιηθούν συγκεκριμένα μοντέλα επεξεργασίας δεδομένων και να επιτευχθεί η βέλτιστη τυποποίηση. Αυτό όμως, που κατά την άποψη μου έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η έννοια του data governance. Από τα αρχικά στάδια της διαδικασίας πρέπει να είναι σαφές ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαδικασία και τα συστήματα συγκέντρωσης των δεδομένων. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι όνειρο θερινής νύχτας για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων.
Αντίθετα, ο κανόνας αφορά στη μερική «ιδιοκτησία» των δεδομένων από πολυάριθμα στελέχη που ηγούνται διαφορετικών τμημάτων. Η διαδικασία είναι κατακερματισμένη. Δυνητικά, υπεύθυνος για το data governance μπορεί να είναι ο Chief Information Officer, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο, αρκεί να υπάρχει κάποιος που θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτό.