Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση για το μήνα Μάιο 2013 του ΙΟΒΕ, το οικονομικό κλίμα, το οποίο βελτιωνόταν σταθερά από το περασμένο Φθινόπωρο μέχρι την απότομη διακοπή της ανόδου των σχετικών δεικτών στην περίοδο Μαρτίου–Απριλίου, ανακάμπτει ελαφρά τον Μάιο, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ, με το σχετικό δείκτη να κερδίζει 0,8 και 1,1 μονάδες αντίστοιχα, κινούμενος στις 89,4 και 90,8 μονάδες.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υπολείπεται ωστόσο ακόμη σημαντικά του μακροχρόνιου μέσου όρου του και στις δύο ζώνες. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Μάιο διαμορφώνεται στις 93,8 μονάδες (από 89,2 τον προηγούμενο μήνα), τιμή που είναι η υψηλότερη που καταγράφεται  από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Σε ό,τι αφορά την Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού, θετικά μεταβάλλονται οι επιχειρηματικές προσδοκίες, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 64,6 μονάδες (από 60,9 μονάδες), σε επίπεδο αισθητά ανώτερο του αντίστοιχου περυσινού (36,4 μον.).

Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα δραστηριότητα σημειώνουν βελτίωση, καθώς ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται στις -20 (από -35) μονάδες, ενώ και στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, το σχετικό ισοζύγιο κερδίζει 10 μονάδες και διαμορφώνεται στις -3.

Στον αντίποδα, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση, επιδεινώνονται κατά 10 μονάδες, με αποτέλεσμα ο σχετικός δείκτης να διαμορφώνεται στις -13 μονάδες. Στα υπόλοιπα μεγέθη, οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου εντείνονται ελαφρά (-20 από -16 μονάδες ο δείκτης), ενώ πτωτικά κινείται και ο δείκτης των προβλεπόμενων μεταβολών στις τιμές (-47 από -35 μονάδες).

Το τελευταίο τετράμηνο, το 1/5 των επιχειρήσεων δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, ενώ ένα 35% και 32% επισημαίνουν αντίστοιχα την ανεπάρκεια ζήτησης και κεφαλαίων κίνησης ως τα βασικότερα προσκόμματα στην ομαλή δραστηριότητά τους, με το 1/10 των επιχειρήσεων να αναφέρει τη δύσκολη τρέχουσα συγκυρία ως κυριότερο λειτουργικό εμπόδιο.