Σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία της IDC, η αγορά των server στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ) κατάφερε να αντισταθεί στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες το πρώτο τρίμηνο του 2008, ωθούμενη από την χαμηλή συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου και ευρώ.

Οι προμηθευτές με ισχυρό χαρτοφυλάκιο στο περιβάλλον x86, απέδωσαν καλύτερα και τα έσοδα στην ΕΜΕΑ έφθασαν τα 4,4 δις δολάρια αυξημένα κατά 4.8% από το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς και η Μέση Ανατολή και Αφρική (CEMA) ήταν και πάλι οι ταχύτερες αναπτυσσόμενες περιοχές με έσοδα που αυξήθηκαν κατά 11.7% και 16.4% αντίστοιχα. Η Δυτική Ευρώπη κινήθηκε εξίσου καλά, καθώς παρουσίασε αύξηση εσόδων ύψους 2.8% για την ίδια περίoδο, συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο.

Τα έσοδα στην περιοχή της Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης καθώς και στην Μέση Ανατολή και Αφρική (CEMA) αυξήθηκαν με διψήφιους αριθμούς, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, για πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο, φθάνοντας συνολικά τα 850 εκατομμύρια δολάρια και χωρίς κανένα σημάδι επιβράδυνσης να αναμένεται στο άμεσο μέλλον. Οι πωλήσεις των server x86 στα 64 bits αυξήθηκαν 13.5% ετησίως. Τόσο οι πωλήσεις σε RISC όσο και σε CISC κινήθηκαν ελαφρώς προς τα κάτω, επιβεβαιώνοντας την μειωμένη τάση της αγοράς για τους non-x86 τύπους CPU.

Εντούτοις,  οι πωλήσεις σε RISC συνεχίζουν να κατέχουν το 29% από τα συνολικά έσοδα. Αντίθετα, οι Itanium-based EPIC servers αυξήθηκαν 32% ετησίως, φθάνοντας τα 389 εκατ. δολάρια και μέσα στα επόμενα τρίμηνα υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα  500 εκατ. δολάρια.

Οι πωλήσεις των blades servers παρουσιάζουν ετήσια αύξηση εσόδων, ύψους 53,1%, ενώ και οι non-rack servers διατήρησαν το μερίδιο αγοράς τους στο 47.6%, χάρις στην σταθερή απήχηση που έχουν στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέλος, οι πωλήσεις σε Opteron αυξήθηκαν κατά 6.1% ετησίως, με την αγορά να αναμένει περαιτέρω αυξημένα αποτελέσματα, σαν συνέπεια της πρόσφατης κυκλοφορίας server από την HP, τη Dell και την Sun που τρέχουν σε AMD’s quad-core chips.