Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα συνεχίζει την τάση ανάκαμψης του τελευταίου διαστήματος και διαμορφώνεται τον Δεκέμβριο στις 94,6 μονάδες από 92,4 μονάδες τον Νοέμβριο, όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ στο δελτίο οικονομικής συγκυρίας.

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, αυτή η τάση ακολουθεί την ευρύτερη βελτίωση του οικονομικού κλίματος που καταγράφεται στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. των 28, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 15 μηνών. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού κινείται οριακά προς τα κάτω τον Δεκέμβριο, φθάνοντας στις 77,3 (από 78) μονάδες, σε ανώτερα όμως επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά (67,4 μον.).

Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται ήπια (στις +8 από +5 μον. το σχετικό ισοζύγιο), ενώ πτώση σημειώνουν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης (+8 από +15 μον. ο δείκτης). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώνονται ελαφρά, με το ισοζύγιο των -3 μονάδων να ισοσκελίζεται, όμως ενισχύονται σημαντικά οι προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου (+21 από +3 μον. ο δείκτης).

Σε σχέση με τις προσδοκίες για τις τιμές, η αποπληθωριστική τάση εντείνεται ήπια (-13 από -10 μον. ο δείκτης), ενώ τέλος, το 36% των επιχειρήσεων δηλώνει και πάλι απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 37% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 15% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και ένα 3% τους λοιπούς παράγοντες ως τα κυριότερα προσκόμματα στη λειτουργία του.