Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, η παρούσα πολιτική κατάσταση αντιπροσωπεύει μια σημαντική μείωση του πολιτικού ρίσκου.

Υπό συνθήκες, λοιπόν, η παρούσα συμφωνία και το αντίστοιχο πολιτικό τοπίο, μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για τη σταδιακή επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που ήδη αποτυπώνεται δειλά σε επιμέρους δείκτες. Σε κάθε περίπτωση, από την προσδοκία για ανάπτυξη περί το 2% φέτος και μεγαλύτερη του χρόνου, πλέον πρέπει να αναμένουμε σημαντική ύφεση και στις δύο χρονιές. Οι ερευνητές του ΙΟΒΕ αναμένουν ότι θα υπάρξει σημαντικός υποβιβασμός του επιπέδου των επενδύσεων, που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε ύφεση στο δεύτερο μισό της τρέχουσας χρονιάς και στο πρώτο μισό της επόμενης.

Αν το πρόγραμμα εξελιχθεί χωρίς παρεκκλίσεις, και ειδικότερα αν διευθετηθεί έγκαιρα το τραπεζικό ζήτημα, τα πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι μια χαμηλότερη ύφεση, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (άρα γύρω στο 1,5%), θα είναι πιθανή για το τρέχον έτος (ίσως με μετάθεση μέρους της ύφεσης προς το μέλλον). Μια όμως λάθος ανάγνωση των δεδομένων θα ήταν ότι η μελλοντική θετική πορεία είναι δήθεν διασφαλισμένη ή ανεξάρτητη των τρεχουσών επιμέρους επιλογών. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο και οι επόμενοι λίγοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι. Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των υπηρεσιών Πληροφορικής, ο τζίρος αυξάνεται κατά 12,4% ετησίως. Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι πάντως εμφανίζονται οι εκπρόσωποι του κλάδου της Πληροφορικής για τις μελλοντικές τους προσδοκίες καθώς ο δείκτης προσδοκιών έχει απολέσει 26 μονάδες (κατόπιν ανόδου κατά 20 μονάδων πέρυσι).