Εξειδίκευση. Αυτή είναι η λέξη-κλειδί που ανοίγει σήμερα τις πόρτες στην επαγγελματική αποκατάσταση και επιτυχία. Επενδύοντας σε υψηλού επιπέδου εισηγητές και σε εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας η Interlei, με την Ισμήνη Αρβανίτη στο «τιμόνι» υλοποιεί σεμινάρια Πληροφορικής τα οποία οδηγούν σε παγκοσμίως αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις.

Kοινωνική δικτύωση, cloud computing, ηλεκτρονικό εμπόριο, web conferencing, virtualization. Έννοιες που, στην ουσία αλλάζουν βαθιά τον τρόπο που ζούμε και -πάνω από όλα- που δουλεύουμε. Μέσα σε ένα σκηνικό συνεχώς μεταβαλλόμενο, όπου η τεχνολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, εξίσου ραγδαία αυξάνονται και οι απαιτήσεις για εξειδικευμένες γνώσεις στην αγορά εργασίας. Ως επακόλουθο, η ζήτηση πιστοποιημένων επαγγελματιών με γνώσεις Τεχνολογίας, Πληροφορίας και Επικοινωνίας έχει «χτυπήσει κόκκινο».Σήμερα αυτό μοιάζει να έχει γίνει ξεκάθαρο ανάμεσα σε φοιτητές, εργαζόμενους και εργοδότες, αλλά για την Ισμήνη Αρβανίτη, Γενική Διευθύντρια της Interlei το μέλλον έμοιαζε ξεκάθαρο ήδη από το 2007, όταν δημιούργησε την προαναφερθείσα εταιρεία με σκοπό την παροχή υπηρεσιών ποιοτικής εκπαίδευσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών τόσο σε ιδιώτες όσο και σε εταιρίες. Με πολυετή εμπειρία στον τομέα της εκπαίδευσης, του Marketing και των Πωλήσεων, έχει εργαστεί για πολλά χρόνια σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, ενώ εργαζόταν για 10 χρόνια στη Cisco Systems ως Area Academy Manager Ελλάδας και Κύπρου για το ακαδημαϊκό πρόγραμμα Cisco Networking Academy.

Η Interlei είναι ένας σύγχρονος εκπαιδευτικός οργανισμός που υλοποιεί σεμινάρια Πληροφορικής τα οποία οδηγούν σε παγκοσμίως αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις. Προσφέρει στους καταρτιζόμενους υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση σε πραγματικό εξοπλισμό, σε συνεργασία με κορυφαίους κατασκευαστές Πληροφορικής. Προσφέροντας σεμινάρια επάνω σε τεχνολογίες Cisco, Microsoft, Red Hat, Oracle και Linux, η εταιρεία έχει εκπαιδεύσει ιδιώτες, αλλά και στελέχη μεγάλων εταιρειών όπως είναι η WIND, VODAFONE, CYTA, OTE, FORTHNET, ACCENTURE, ΔΕΗ, ΗΔΙΚΑ, ΟΜΙΛΟΣ ANTENNA, ALPHA BANK, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ATTICA BANK και ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Για την Ισμήνη Αρβανίτη, δύο είναι οι τρόποι να ξεχωρίσεις ως ακαδημία πιστοποιήσεων. Επενδύοντας σε εισηγητές με υψηλό επίπεδο γνώσεων και σε εξοπλισμό που θα προσφέρει πρακτική άσκηση στους σπουδαστές. Άλλωστε τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους για εκείνη. Η Interlei διατηρεί μία σταθερή ανοδική πορεία της τάξεως του 30%-35% κάθε χρόνο, ενώ το 2017 ολοκληρώθηκε με αύξηση της τάξεως του 50% εν συγκρίσει με το αμέσως προηγούμενο έτος.

NW: Κυρία Αρβανίτη, σε ποιους απευθύνονται τα σεμινάρια της Interlei;

Ισμήνη Αρβανίτη: Τόσο σε ιδιώτες όσο και εταιρίες. Οι ιδιώτες μπορεί να είναι φοιτητές, απόφοιτοι ή και εργαζόμενοι κυρίως με κατεύθυνση Πληροφορικής και οι οποίοι καλύπτουν μόνοι τους το κόστος της εκπαίδευσης. Παράλληλα, καλύπτουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια πολύ μεγάλων εταιριών. Ανάμεσά τους είναι πολλές τράπεζες, όπως οι Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank, αλλά και άλλες μεγάλες εταιρείες όπως η ΝΟΚΙΑ και η ΔΕΗ. Καλύπτουμε λοιπόν και την εκπαίδευση συγκεκριμένων ομάδων για τις οποίες συνήθως δημιουργούμε ανεξάρτητα τμήματα ή αναλαμβάνουμε την εκπαίδευση στα γραφεία της κάθε εταιρείας.

Τι μεθόδους εκπαίδευσης χρησιμοποιείτε;

Υπάρχει το «Instructor Led Training», όπου έχουμε τη συμμετοχή ιδιωτών και επαγγελματιών σε ανοιχτά τμήματα που δημιουργούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στο «On Site Training» προσφέρουμε σεμινάρια προσαρμοσμένα στις ανάγκες των πελατών. Τα σεμινάρια αυτά υλοποιούνται ακόμη και στις εγκαταστάσεις των πελατών μας. Παρέχουμε επίσης το «On line Live Training», όπου μέσω πλατφόρμας οι καταρτιζόμενοι μπορούν και συμμετέχουν σε οποιοδήποτε σεμινάριο επιθυμούν είτε την ώρα που αυτό υλοποιείται (live) είτε το παρακολουθούν βιντεοσκοπημένο οποιαδήποτε ώρα τους εξυπηρετεί. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς καταρτιζόμενους που βρίσκονται εκτός Αθηνών να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε πιστοποιημένο σεμινάριο επιθυμούν. Τέλος, προσφέρουμε και ιδιαίτερα σεμινάρια με το «Mentored Training».

Πόσοι είναι εισηγητές σας και τι επίπεδο γνώσεων βρίσκονται;

Οι καθηγητές μας σε μόνιμη βάση είναι συνολικά πάνω από 20 και κατέχουν το υψηλότερο επίπεδο γνώσεων, ο καθένας ανάλογα με τον τομέα και το γνωστικό αντικείμενό του. Για παράδειγμα, στα προγράμματα Cisco όλοι οι καθηγητές είναι επιπέδου CCIE. Στην ουσία, οι καθηγητές μας είναι δύο επίπεδα επάνω από αυτό που διδάσκουνε. Άλλωστε, δεν νοείτε για εμάς ο καθηγητής να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο γνώσεων με το σπουδαστή. Παράλληλα, οι εισηγητές, εκτός του ότι είναι πιστοποιημένοι σε ανώτατο επίπεδο, έχουν και μεγάλη εργασιακή εμπειρία. Αυτό είναι κάτι που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Οπότε όλοι οι εισηγητές μας είναι συνήθως εργαζόμενοι, είτε τεχνικοί διευθυντές σε εταιρείες, είτε senior μηχανικοί. Οι εργαστηριακές ασκήσεις των καταρτιζόμενων βασίζονται σε αληθινά case studies. Επομένως, ως εταιρεία δίνουμε πολλή σημασία στους εισηγητές και την εργασιακή εμπειρία που έχουν.


Τι εξοπλισμό προσφέρει η Interlei;

Διαθέτουμε πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια με πραγματικό εξοπλισμό για τα σεμινάρια στα οποία απαιτείται. Στις αίθουσες διδασκαλίας μας υπάρχουν Computer rooms, έτσι ώστε οι καταρτιζόμενοι να κάνουν πρακτική εξάσκηση σε αληθινές συνθήκες εργασίας. Έχουμε επενδύσει ένα σημαντικό ποσό σε εξοπλισμό έτσι ώστε να προφέρουμε στους σπουδαστές μας αυτό που δεν υπάρχει σε καμία άλλη σχολή. Τα 2/3 όλων αυτών των μαθημάτων βασίζονται σε πρακτική εξάσκηση και εδώ βρίσκεται η ουσία. Ο καθένας θα μπορούσε να πάρει ένα βιβλίο, θα το διάβαζε μόνος του και θα ερχόταν να δώσει εξετάσεις για τη πιστοποίηση. Στην Interlei επενδύουμε σε καθηγητές και στην πρακτική εξάσκηση των καταρτιζόμενων και αυτός είναι και ο λόγος που μας εμπιστεύονται.

Τι είναι αυτό «το παραπάνω» που δίνει η Interlei στους σπουδαστές της;

Σε όλα τα προγράμματα δίνουμε κάτι επιπλέον. Η Cisco, για παράδειγμα, παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα με την επωνυμία: «Cyber Security Essentials, το οποίο θεωρείται ως κορυφαίο στον τομέα της διαδικτυακής ασφάλειας. Από την πλευρά μας, το προσφέρουμε δωρεάν σε όλους τους καταρτιζόμενους οι οποίοι συμμετέχουν στα εισαγωγικά μαθήματα της Cisco. Παράλληλα, στη Microsoft προσθέτουμε 24 ώρες επιπλέον ώρες διδασκαλίας έτσι ώστε να κάνουν επιπλέον εργαστήρια και να αποφοιτήσουν έτοιμοι από εμάς. Στη Red Hat, εκτός από το κανονικό σεμινάριο, τους προσφέρουμε και ακόμα ένα πρόγραμμα προετοιμασίας για την πιστοποίηση τους. Επιπλέον οι καταρτιζόμενοι έχουν τη δυνατότητα δωρεάν επαναπαρακολούθησης του σεμιναρίου τους σε περίπτωση που κρίνουν ότι το χρειάζονται. Στόχος μας είναι να είμαστε διαφορετικοί από τους υπόλοιπους στην αγορά προσφέροντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Σε τι επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές σας;

Οι τιμές μας είναι προσιτές και προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα. Για εμάς ο κόσμος πρέπει πάνω από όλα να καταλάβει ότι πρόκειται για μία επένδυση που θα κάνουν για τον εαυτό τους. Δεν είναι κάτι που πάει χαμένο. Δεν είναι τυχαίο που μεγάλες εταιρείες μας πληρώνουν για την εκπαίδευση των εργαζομένων τους. Τα δύο τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται η αγορά πόσο σημαντικές είναι οι πιστοποιήσεις για την αγορά εργασίας.

Μπορούμε δηλαδή να ισχυριστούμε ότι ένα παιδί που έχει τελειώσει Μηχανικός Υπολογιστών δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν κατέχει κάποια ανάλογη πιστοποίηση;

Αυτή είναι η αλήθεια. Κάποιος που τελειώνει το Πολυτεχνείο έχει σίγουρα πολλές γνώσεις. Ωστόσο, με τις πιστοποιήσεις κάποιος μαθαίνει πολλά, παίρνει τόσες επιπλέον γνώσεις. Από εμάς κάποιος βγαίνει έτοιμος στη δουλειά, ενώ ο εργοδότης του δεν θα χάσει χρόνο και χρήματα για να τον εκπαιδεύσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 87% των υπεύθυνων για τις προσλήψεις προσωπικού στις εταιρείες συμφωνεί ότι το πιστοποιημένο εργατικό δυναμικό κατέχει περισσότερη αξία, περισσότερες γνώσεις και αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες σε σύγκριση με όσους δεν έχουν πιστοποιήσεις.

Έχετε καθόλου εικόνα πόσα περίπου άτομα πιστοποιούνται κάθε χρόνο από την Interlei;

Έχουμε περισσότερους από 500 καταρτιζόμενους σε ετήσια βάση, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια το 90% των μαθητών μας ήταν ιδιώτες. Ωστόσο, πλέον μας μας προσεγγίζουν περισσότερο εταιρείες. Επομένως, τώρα είμαστε περίπου στο ίδιο ποσοστό, αναφορικά με εταιρείες και ιδιώτες.

Τεχνολογία και γυναίκες. Πιστεύετε ότι είναι πλέον μεγαλύτερα τα ποσοστά της συμμετοχής τους στον κλάδο;

Η αλήθεια είναι ότι βλέπω περισσότερες γυναίκες από ότι έβλεπα παλιότερα, γίνεται προσπάθεια για αυτό. Το παρατηρώ σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα, ότι προωθούν δηλαδή και οι ίδιες οι εταιρείες αυτόν το σκοπό. Ιδίως η Cisco κάνει μεγάλη προσπάθεια στο να φέρει περισσότερες γυναίκες μέσα στις νέες τεχνολογίες. Παλαιότερα στα τμήματα είχαμε 100% άνδρες, ενώ τώρα ένα 20% είναι γυναίκες. Άλλωστε και οι ίδιες το αποζητούν, αφού πρόκειται για πολύ καλά επαγγέλματα. Πρέπει βέβαια μία γυναίκα να είναι απόλυτα αφοσιωμένη σε αυτό, να το θέλει πολύ.

Τι καινούριο ετοιμάζεται για την επόμενη χρονιά;

Τον Μάρτιο πρόκειται να ανακοινώσουμε, κάτι καινοτόμο, το οποίο θα δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που βρίσκονται οπουδήποτε, είτε στα Αγγλικά είτε στα Ελληνικά, να εκπαιδευτούνε. Θα δημιουργήσουμε ουσιαστικά μια δική μας πλατφόρμα, με την οποία θα μπορεί ο οποιοσδήποτε από όλη την Ελλάδα να παρακολουθεί το μάθημα είτε online είτε βιντεοσκοπημένο.


Σημεία-σταθμοί για την Interlei
Έως το 2009 λειτουργούσε και εκπαίδευε αποκλειστικά καταρτιζόμενους σε τεχνολογίες Cisco. Μέχρι και σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη ακαδημία Cisco στην Ελλάδα με το μεγαλύτερο αριθμό σπουδαστών.
To 2009 συνεργάζεται με Microsoft (ως Microsoft IT Academy) και αρχίζει να προσφέρει όλα τα σεμινάρια σε τεχνολογίες Microsoft αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό σπουδαστών της.
Το 2010 δημιουργεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα CCIE Preparation Academy όπου σε συνεργασία με την INE (www.ine.com) είναι ο μοναδικός εκπαιδευτικός οργανισμός που προσφέρει το πρόγραμμα αυτό στην Ελλάδα. Απόφοιτοι του προγράμματος CCIE Preparation Academy εργάζονται αυτή τη στιγμή στη Cisco Hellas & στη Cisco στο Βέλγιο.
To 2013 συνεργάζεται με το LPI για την προσφορά των σεμιναρίων Linux.
To 2015 συνεργάζεται με την Oracle και γίνεται ο πρώτος εκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα για την υλοποίηση του Workforce Development Program. Βάση αυτού του προγράμματος μπορεί και προσφέρει στους καταρτιζόμενους επίσημη διδακτέα ύλη της Oracle καθώς αυτοί είναι σε θέση να οδηγηθούν επίσημα στις αντίστοιχες πιστοποιήσεις.
Το 2016 συνεργάζεται με τη Red Hat (ως Red Hat Academy) για την υλοποίηση των σεμιναρίων της.
Το 2016 επίσης συνεργάζεται με 2 από τις μεγαλύτερες εταιρίες Encode & TwelveSec για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που αφορά την ασφάλεια των εταιρικών μας πελατών αλλά και ιδιωτών που θέλουν να εξειδικευτούν σε Penetration Testing.
Για το 2018 η Interlei ήδη ετοιμάζει καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία πρόκειται να ανακοινωθούν εντός του πρώτου τριμήνου του ερχόμενου έτους.