Δυστυχώς (ή ευτυχώς) η εικόνα του κλασικού σταθμού εργασίας θα αποτελεί σε μερικά χρόνια ευχάριστη ανάμνηση και θα περάσει στην ιστορία της Πληροφορικής παρέα με τις διάτρητες κάρτες, τις δισκέττες, τα Unix τερματικά και όλα εκείνα που ενώ μοιάζουν τόσο μακρινά, μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Θυμάμαι ακόμη τον πρώτο μου υπολογιστή το 1991 (x286) με την απίστευτη ταχύτητα των 16ΜHz, το 1 ΜΒ RAM, τον σκληρό δίσκο των 20ΜΒ και την υπέροχη πράσινη οθόνη. Η τεχνολογία εκείνη την εποχή εξελισσόταν ραγδαία…

Το 1995, ο δεύτερος υπολογιστής μου είχε Windows 95, ήταν Pentium στα 90MHz, είχε 32ΜΒ RAM, 1GB σκληρό δίσκο, είχε έγχρωμη οθόνη και στοίχιζε 700.000 παλιές καλές δραχμές.

Θυμάμαι εκείνη την εποχή το άγχος που είχαμε στο helpdesk του Πανεπιστημίου, μην «χάσουμε» κάποια από τα PC των καθηγητών παραμονές συνεδρίων, τους προβληματισμούς μας για το πώς μπορούμε να διαχειριζόμαστε εκατοντάδες PC κεντρικά, αλλά και το πόσο δυσανασχετούσαμε όταν μας ζητούσαν να αλλάξουμε κάποιο σταθμό εργασίας και να μεταφέρουμε όλα τα δεδομένα και εφαρμογές, ώστε ο «σημαντικός» τότε χρήστης να μην καταλάβει αλλαγή στην καθημερινότητά του.

Το παρόν
Σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει σε σχέση με τότε. Οι προσωπικοί υπολογιστές έγιναν 100 φορές πιο αποδοτικοί με κόστος περίπου το 1/5 από το μέσο κόστος του 1995. Η διείσδυσή τους στον επαγγελματικό χώρο τεράστια, τα εργαλεία για τη διαχείρισή τους πάρα πολλά, όμως ορισμένοι προβληματισμοί είναι ακόμη εδώ.
• Πόσο εύκολα διαχειρίζεται κανείς προσωπικούς υπολογιστές στα σημερινά μεγέθη;
• Πόση προσπάθεια αφιερώνουμε κάθε χρόνο σε migrations και αλλαγές εφαρμογών;
• Πόσο ασφαλείς είναι οι σταθμοί εργασίας;
• Πόσο σίγουροι είμαστε ότι σημαντικά δεδομένα των χρηστών δεν βρίσκονται στους τοπικούς δίσκους;
• Πόσα χρήματα καταναλώνουμε σε ενέργεια, κλιματισμό, αδιάλειπτη τροφοδοσία;

Ερωτήματα και προβληματισμοί για τα οποία, όποιος ισχυριστεί ότι έχει την απόλυτη λύση μάλλον δεν λέει την αλήθεια ή κρύβει κάποιο υπέρογκο κόστος πίσω της…

Το μέλλον
Με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος -όχι φυσικά κτήσης- αλλά διαχείρισης των σταθμών εργασίας και την ωριμότητα και εξέλιξη των διαφόρων λύσεων virtualization, η ιδέα του VDI (Virtual Desktop Infrastructure) γίνεται όλο και πιο ελκυστική.

Τα βασικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι τα παρακάτω:
• Κεντρική διαχείριση. Μέσα από την τεχνολογία VDI η εγκατάσταση νέων σταθμών εργασίας γίνεται σε δευτερόλεπτα, υπάρχει απόλυτος έλεγχος στις εφαρμογές που έχουν εγκατασταθεί, και καταργείται η έννοια του τοπικού helpdesk, αφού χρήστες στην Αμερική, για παράδειγμα, μπορούν να υποστηρίζονται κεντρικά από την Ευρώπη ή το αντίστροφο. Επίσης, σημαντικές και χρονοβόρες αλλαγές (π.χ. λειτουργικού συστήματος) γίνονται κεντρικά και χωρίς να απαιτείται αναβάθμιση στον εξοπλισμό του τελικού χρήστη. Τέλος, το κεντρικό IT μπορεί να έχει τη δική του βιβλιοθήκη από VDI Images που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες του business καθημερινές, εποχικές ή έκτακτες.

• Ασφάλεια και προστασία δεδομένων. Αποτελεί ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα της VDI τεχνολογίας. Ο έλεγχος πάνω στο Desktop του χρήστη είναι καθολικός, αφού μπορεί να περιοριστεί η αντιγραφή δεδομένων από το Image προς τον σταθμό εργασίας, να απαγορευτεί η χρήση εξωτερικών συσκευών αποθήκευσης και να διασφαλιστεί ότι όλα τα δεδομένα θα αποθηκεύονται στο κεντρικό storage της εταιρείας.

• Ανεξαρτησία. Ο κάθε χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί τη δική του πλατφόρμα (Windows, Linux, Apple, Thin Client) αρκεί να είναι διαθέσιμο RDP ή ICA.

• Green IT. Ενας τυπικός thin client χρησιμοποιεί πολύ λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τον παραδοσιακό σταθμό εργασίας και επομένως έχει και σημαντικά μικρότερες απαιτήσεις σε ψύξη και αδιάλειπτη τροφοδοσία.

Το μέλλον είναι εδώ, η τεχνολογία είναι ώριμη και η απόφαση έχει ληφθεί. Αποχαιρετίστε τα αγαπημένα σας PC και ετοιμαστείτε ψυχολογικά και τεχνολογικά να τα δείτε τοποθετημένα στο μουσείο τεχνολογίας δίπλα στην αγαπημένη σας δισκέττα, μητρική και οθόνη.