Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να εξελίσσεται σε τιμωρό των μονοπωλίων, καθώς μετά τη Microsoft έβαλε στο στόχαστρο της και την Intel.

Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Intel ανέρχεται σε 1,06 δις ευρώ και αφορά σε ενέργειες της εταιρείας που είχαν ως αποτέλεσμα να εξαιρέσουν ανταγωνιστές της, όπως η AMD, από την αγορά των επεξεργαστών x86. Σύμφωνα με την Ε.Ε., “Η Intel έβλαψε εκατομμύρια καταναλωτές, δρώντας με σκοπιμότητα, ώστε να κρατήσει τις προτάσεις των ανταγωνιστών της εκτός αγοράς”.
Στο διάστημα Οκτώβριος 2002 – Δεκέμβριος 2007, η Intel είχε δεσπόζουσα θέση στην αγορά των επεξεργαστών x86 με ποσοστό που ξεπερνούσε το 70%.

Αυτήν την περίοδο και σύμφωνα με τα ευρήματα της Ε.Ε., η Intel πίεζε με προσφορές τους κατασκευαστές υπολογιστών να αγοράζουν μόνο τα δικά της προϊόντα. Επιπρόσθετα, η Intel έδινε απευθείας χρηματικά ποσά στους κατασκευαστές, ώστε να καθυστερούν τη διάθεση υπολογιστών με προϊόντα των ανταγωνιστών της. Το πρόστιμο του 1,06 δις ευρώ, είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει μέχρι σήμερα επιβάλει η Ε.Ε., καθώς τα προηγούμενα δύο μεγάλα πρόστιμα που αφορούσαν τη Microsoft ήταν 497 και 899 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η Intel είναι υποχρεωμένη να πληρώσει το πρόστιμο, το οποίο θα καταλήξει στα κεντρικά ταμεία της Ε.Ε., σε διάστημα 3 μηνών.