Από το «πας μη Έλλην βάρβαρος» στο «Wanna come to myspace and twitter my yahoo 'til i google all over your facebook?»

Μέσα σε πολύ λίγα χρόνια, ο κόσμος του IT έχει μεταμορφωθεί. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η αναγκαστική συμμόρφωση και του ελληνικού χώρου σε αυτή την αλλαγή έχει δημιουργήσει ένα καινούριο breed από IT Directors.

Εκτός από τις αυτονόητες λειτουργίες του CIO και του CEO, με ολίγον από ικανότητες ROI, καλούμαστε πια να συνεννοούμαστε με τον πύργο της Βαβέλ.
Να μπορούμε να λειτουργήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο για να κάνουμε την καθημερινή μας δουλειά. Η συνεννόηση με help desk που βρίσκονται στο εξωτερικό, οι παγκόσμιες συμφωνίες και έννοιες όπως master agreement, governance, KPI αποτελούν πια απαραίτητα στοιχεία στο CV του IT Director.

Η ραγδαία δε εμφάνιση όλο και περισσότερων συσκευών και εφαρμογών τύπου cloud computing μας αναγκάζει να αγκαλιάσουμε ένα καινούριο ανοιχτό σε όλους κόσμο τον οποίο προσπαθούμε τόσα χρόνια να αποκλείσουμε για λόγους ασφαλείας από τα δίκτυα μας.

Το wireless ήρθε και θα μείνει και είναι δικιά μας ευθύνη να το αξιοποιήσουμε και να το χρησιμοποιήσουμε σωστά, αντί να το αντιμετωπίζουμε σαν ανάθεμα και πρόβλημα ασφαλείας.

Μετά την όλο και αυξανόμενη χρήση Blackberry στην Ελλάδα, τις τεράστιες για την χώρα πωλήσεις του iPhone, τα ανερχόμενα σε πωλήσεις Android κινητά, όπως και την αναμενόμενη άφιξη του iPad αλλά και του HP Slate, πρέπει να αναλογιστούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις συσκευές  προς όφελος μας, αλλά και να είμαστε σίγουροι ότι η χρήση τους θα είναι με τους δικούς μας όρους.

Από εδώ και πέρα, ο κάθε marketing ή sales director πρέπει να αισθάνεται ότι έχει ένα σημαντικό σύμμαχο για να αναλύσει και να στοχοποιήσει καλύτερα τις επιδιώξεις του. Και ότι ο λόγος ύπαρξής μας είναι για να του δίνουμε, όχι μόνο αυτά που θέλει, αλλά και να τον βοηθήσουμε να μάθει τι άλλο μπορεί να θέλει για να κάνει καλύτερη τη δουλειά του.

Μια μικρή επένδυση μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, να μειώσει το κόστος και να κάνει τη δουλειά όλων πιο εύκολη.

Ειδικά σήμερα, που η έννοια του opensource -εκτός από μόδα- είναι και ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για εμάς. Τι θα μου κοστίσει εάν από τους 100 χρήστες μου οι 50 έχουν Οpen Οffice και όχι MS Office; Μάλλον τίποτα εκτός από μερικές ώρες εκπαίδευσης και εγκατάστασης. Αντιθέτως, το οικονομικό κέρδος είναι τεράστιο και, δεδομένου ότι κάθε ευρώ μετράει, θα πρέπει να αλλάξουμε και τρόπο σκέψης.

Τα εργαλεία για ανάπτυξη εφαρμογών σε όλα σχεδόν τα καινούρια λειτουργικά (iphone OS, Android, Windows mobile 7, Windows 7) είναι δωρεάν και το SDK άμεσα διαθέσιμο. Η επένδυση δε, περιορίζεται στην ανάγκη εύρεσης προγραμματιστών, οι οποίοι στη σημερινή ημέρα υπάρχουν σε αφθονία και με πολλές ικανότητες.

Μια σύνδεση 3G που πριν μερικά χρόνια κόστιζε όσο το budget του τμήματος, είναι πια τόσο προσιτή ώστε να μην είναι παρά ένα κλάσμα κόστους στο σύνολο του κέρδους από την άμεση και απομακρυσμένη ενημέρωση των υπαλλήλων ή των στελεχών της εταιρείας με τα απαραίτητα δεδομένα.

Καινοτομίες και ξερό ψωμί;
Φυσικά και όλα δεν είναι ρόδινα. Η αποδοχή και χρήση των καινούριων τεχνολογιών χρειάζεται πρώτα από όλα καλή ενημέρωση και εκπαίδευση του ίδιου του εαυτού μας.

Θα πρέπει να αποκτήσουμε τα κατάλληλα εφόδια και να βρούμε τους κατάλληλους συνεργάτες για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια πρόταση, όχι μόνο αποδεκτή, αλλά και δελεαστική για όλη την επιχείρηση.

Επίσης είναι πια παραπάνω από εμφανής η ανάγκη απασχόλησης ενός ατόμου μόνο με τις πτυχές security ή η συνεργασία με μια εταιρεία του είδους.
Σε επίπεδο πολυεθνικής δε, είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε τις γραμμές και τους περιορισμούς του group, αλλά μπορούμε και να εκμεταλλευτούμε τις υπηρεσίες (security, development, testing…) που μας προσφέρονται απλόχερα και με κόστος ήδη πληρωμένο.

Τέλος, η απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού στην καινούρια αυτή εποχή και η απόλυτη κατανόηση των υποχρεώσεων τους σε θέματα ασφαλείας  και χρήσης, είναι προτεραιότητα σε οποιαδήποτε μελέτη.