Αν είστε πάνω από 30, η απόστασή σας από την αναδυόμενη κουλτούρα και τεχνολογία του σήμερα είναι μεγαλύτερη από όσο νομίζετε. Ο κόσμος στον οποίο μεγαλώσατε δεν υπάρχει πια. Οι αναφορές σας -αυτές της ποπ κουλτούρας- είναι τόσο ξεπερασμένες όσο και η disco.

Τα καλά νέα είναι ότι τώρα ζείτε στο μέλλον. Τα καταφέρατε. Τα κακά νέα είναι ότι δεν το… αντέχετε και τα σημεία αναφοράς σας είναι παρωχημένα. Είστε Homo Extinctus και σύντομα θα ακολουθήσετε τον άνθρωπο του Νεάντερνταλ ως παράδοξο της ιστορίας.

Οπως λέει και μια παλιά κινέζικη κατάρα «ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς». Τα τελευταία 10-20 χρόνια έχουμε βιώσει βαθιές κοινωνικές και τεχνολογικές αλλαγές. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε καλωσορίσει αυτές τις αλλαγές με ανοιχτές αγκάλες και ανοιχτά… πορτοφόλια. Ισορροπούμε στην κορυφή ενός κρουστικού κύματος επαναστατικού μετασχηματισμού.

Οι προοπτικές και οι υποσχέσεις των νέων τεχνολογιών αγκαλιάζονται με κάθε νέο καταναλωτικό θαύμα. Σχεδόν καθημερινά λανσάρονται και μπαίνουν στη ζωή μας προϊόντα που δημιουργούν μία αδυσώπητη παλίρροια προς ένα διαφορετικό αύριο. Στην πραγματικότητα, το κύμα αυτό έχει ήδη παρασύρει το χθες μας. Αυτά που κάποτε ήταν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, σήμερα αποτελούν ανέσεις της καθημερινότητας.

Με πολλούς τρόπους, σήμερα ζούμε ένα μέλλον πέρα από ότι είχαμε φανταστεί πριν τη δεκαετία του 80. Εμβρυονικό κύτταρο και γενετική έρευνα, ανθρώπινα όργανα δημιουργημένα από κύτταρα, εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, συγκλονιστικές εξελίξεις στους υπολογιστές, ολογράμματα, ενεργειακά όπλα… η λίστα είναι ατέλειωτη και διευρύνεται κάθε λεπτό.

Αναλογιστείτε μόνο ότι τα κινητά μας τηλέφωνα σήμερα θα έκαναν τους communicators του παλιού Star Trek να κοκκινίζουν από ντροπή. Αν κάποιος υποστήριζε τη δεκαετία του 70 ότι θα δημιουργούσε μία μίνι μαύρη τρύπα στο εργαστήριο ή ανθρώπινα όργανα από εμβρυονικά κύτταρα, θα θεωρούνταν σίγουρα… πνευματικά ασταθής. Τέτοια τεχνολογικά επιτεύγματα ήταν αδύνατα. Μπορούσαμε να ελπίζουμε και να συνάγουμε τι μπορεί να συνέβαινε στο μέλλον, αλλά σαφώς υπήρχαν όρια στο τι μπορούσε να κάνει η τεχνολογία.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σήμερα. Ζούμε στο όριο ανάμεσα στις πεπερασμένες δυνατότητες του χτες και σε ένα αύριο με τεχνολογικά επιτεύγματα που δεν μπορούμε καν να τα φανταστούμε.

Το κρουστικό κύμα των κοινωνικών και πολιτισμικών αλλαγών μας χτύπησε ταχύτερα από ότι τις προηγούμενες γενιές. Καθώς η τεχνολογία και οι αλλαγές που επιφέρει κλιμακώνονται, τόσο γρηγορότερα γινόμαστε «ξεπερασμένοι». Για αυτό το λόγο θα πρέπει ως άνθρωποι, και φυσικά ως εταιρείες, να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε και να αλλάζουμε, και να ξεχάσουμε ότι ξέραμε, αν δεν θέλουμε να καταταγούμε στην κατηγορία Homo -ή Company- Extinctus, αφήνοντας την κοινωνία, την ιστορία και το επιχειρείν να μας προσπεράσει.