Σημείο συνάντησης της αγοράς, των θεσμικών παραγόντων, αλλά και των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων αποτέλεσε και φέτος το 11ο Διεθνές Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών Info-ComWorld (www.info-com.gr), που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009 στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Οι σημαντικοί ομιλητές, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας καθήλώσαν και φέτος το κοινό του Συνεδρίου που ξεπέρασε για μια ακόμα χρονιά τους 2000 συνέδρους. Ειδικότερα, ο υφυπουργός Νίκος Σηφουνάκης παρουσίασε τις τρεις προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών για τις ΤΠΕ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι: η προώθηση της ευρυζωνικότητας ώστε να καλυφθεί με δίκτυα υψηλών ταχυτήτων όλη η χώρα, η επίσπευση της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση, και, μέσω αυτής, η ανακατανομή του ψηφιακού μερίσματος και τέλος η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, υπέρ της ψηφιακής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον Ν. Σηφουνάκη, η κυβέρνηση θα προωθήσει το εθνικό σχέδιο για τη δημιουργία υποδομής οπτικών ινών σε όλη την επικράτεια, ώστε η χώρα να εκτιναχθεί στην πρωτοπορία της χρήσης προηγμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέχρι το 2015. Ο υφυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του, σημείωσε ότι η πολιτική ηγεσία σε συνεννόηση με την αγορά θα επιδιώξει να κλείσει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, όπως, για παράδειγμα, η αδειοδότηση σταθμών βάσης για την κινητή τηλεφωνία, τα τέλη διέλευσης κ.λπ.

Θετική χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων Λεωνίδας Κανέλλος, την πρωτοβουλία της Πολιτείας για την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου ανοικτού δικτύου πρόσβασης οπτικών ινών (Fiber to the Home), που θα καλύψει δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 54 πόλεις της χώρας. Το δίκτυο οπτικών ινών θα αποτελέσει μια παθητική υποδομή ανοικτή σε όλους, είπε ο πρόεδρος της ΕΕΕΤ, όπου όλοι οι πάροχοι θα έχουν δυνατότητα υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ τους.

Τις τέσσερις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο όμιλος ΟΤΕ στην Ελλάδα παρουσίασε ο Guido Kerkhoff, μέλος του Δ.Σ. της  Deutsche Telekom και του ΟΤΕ και υπεύθυνος για την ανάπτυξη του γερμανικού ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. O ίδιος ανέφερε ως επιτακτική ανάγκη την ανακατανομή του φάσματος συχνοτήτων (με την απόδοση “ψηφιακού μερίσματος” και την “ανακατανομή” των συχνοτήτων στο GSM), την αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης των σταθμών βάσης της κινητής τηλεφωνίας, ενώ επεσήμανε την υψηλή φορολογία των κινητών υπηρεσιών στη χώρα μας, η οποία ξεπερνά τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Τέλος, ο G. Kerkhoff, επισήμανε την αναγκαιότητα συμμετοχής του ΟΤΕ στην ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς. “Ο ΟΤΕ είναι διατεθειμένος να επενδύσει στις οπτικές ίνες και με τη δική μας συνδρομή”, είπε, χαρακτηριστικά.

“Σχέδια χωρίς οικονομική και αναπτυξιακή λογική και χωρίς ανάλογες επιτυχίες σε άλλα μέρη του κόσμου”, χαρακτήρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης, τα σχέδια των τελευταίων κυβερνήσεων σχετικά με το FTTH. O ίδιος έκανε λόγο για απαξίωση του έργου του ΟΤΕ, που συνιστά μια από τις ελάχιστες μηχανές της ελληνικής οικονομίας στην Ελλάδα. “Η αναπτυξιακή στρατηγική στις τηλεπικοινωνίες πρέπει να κρατηθεί μακριά από την πολιτικοποίηση και τον λαϊκισμό”, είπε ο πρόεδρος του ΟΤΕ, αφήνοντας αιχμές, ότι πίσω από το σχέδιο FTTH, μπορεί να κρύβονται συμφέροντα.
Τέλος, θεώρησε ως αδιανόητο το ελληνικό κράτος να ζητά τον έλεγχο του ΟΤΕ, όταν επί 15 χρόνια τον πουλά σε “φέτες”.