Τους άξονες γύρω από τους οποίους κινείται η εταιρεία, την εξειδίκευσή της ως πάροχος cloud υπηρεσιών και όχι εξοπλισμού, το “ποντάρισμα” στο χαρακτηριστικό του trusted advisor για τις επιχειρήσεις-πελάτες, την έμφαση που δίνει στην ανάπτυξη της κερδοφορίας και στην ενδυνάμωση των μεριδίων αγοράς της, καθώς επίσης και την αισιοδοξία του για τα ΙΤ έργα του Δημόσιου τομέα εκφράζει ο κ. Μάκης Φωκάς, Managing Director της HPE για την Ελλάδα και την Κύπρο στην πρώτη του συνέντευξη στον ελληνικό Τύπο, έχοντας ήδη συμπληρώσει δύο χρόνια από την ανάληψη των σχετικών καθηκόντων του.

Η επιλογή του διαχωρισμού της εταιρείας σε Hewlett-Packard Enterprise (HPE) και HP Inc (HPI), από την 1η Νοεμβρίου 2015, δείχνει να έχει επιτρέψει στις συγκεκριμένες δραστηριότητες corporate hardware και υπηρεσιών από τις δραστηριότητες ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτών, αντίστοιχα να προσδιορίσουν τα όρια στα οποία κινούνται, να απλοποιήσουν τη λειτουργία τους, εστιάζοντας τις προσπάθειές τους βάσει συγκεκριμένου πλάνου και επεξεργασμένης στρατηγικής έχοντας ως κορωνίδα την αποτελεσματικότητα και την προσθήκη αξίας στις επιχειρήσεις-πελάτες. Πλέον, το δίπολο “Ξεκάθαρο concept – συγκεκριμένη στόχευση” διακρίνει την πρακτική που εφαρμόζει η HPE.

Τέσσερις πυλώνες ΙΤ σκέψης
Σύμφωνα με τον κ. Μάκη Φωκά, Managing Director της HPE για την Ελλάδα και την Κύπρο, η στρατηγική της εταιρείας στηρίζεται σε 4 πυλώνες τεχνολογικής σκέψης και προσέγγισης, που καθορίζει την καθημερινή της δραστηριότητα.

“Συγκεκριμένα, εκτιμούμε πως το υβριδικό ΙΤ πρόκειται να επικρατήσει στην αγορά, καθώς ποτέ δεν λείπουν εφαρμογές λογισμικού που για ποικίλους λόγους είναι αναγκαίο να βρίσκονται in-house στο in-house data center, του ίδιου του πελάτη. Οπότε, το “πάντρεμα” ιδιωτικού και δημόσιου cloud κρίνεται απαραίτητο. Η δεύτερη διαπίστωση είναι πως τα πάντα προσδιορίζονται από το λογισμικό, γεγονός που σημαίνει πως καλύπτεται end-to-end ολόκληρη η ΙΤ υποδομή. Στη συνέχεια, αποτελεί κοινό τόπο πως ζούμε στην εποχή των νέας γενιάς υπηρεσιών, που έρχονται να δώσουν απάντηση ακόμη και στα πλέον πολύπλοκα όσο και πολυδιάστατα ΙΤ project. Όσο για την τέταρτη τεχνολογική διαπίστωση, είναι και η πλέον εντυπωσιακή καθώς αναμένεται να επιφέρει την βιομηχανική επανάσταση της επόμενης ημέρας στηριζόμενα στα αναρίθμητα σημεία επαφής που εισάγει το IoT και την επεξεργασία των δεδομένων που προκύπτουν από αυτά. Κι αυτό, καθώς στον πυρήνα της βρίσκεται το Intelligent edge, που με τη σειρά του εμπεριέχει το mobility, το edge και το IoT”, σημειώνει ο κ. Φωκάς και συνεχίζει: “Φέτος, οι βασικοί τομείς γύρω από τους οποίους θα επιχειρήσουμε να βασίσουμε την ανάπτυξη μας, είναι αυτοί του storage, του networking, του Hyper-convergence, καθώς επίσης και μιας καινοτόμου τεχνολογίας την οποία αναφέρουμε ως “Composable infrastructure”. Το τελευταίο, αποτελεί -ουσιαστικά- ένα framework όπου ολόκληρη η φυσική υποδομή (λ.χ. λύσεις computing, storage, δικτύωσης κ.ά.) προσεγγίζεται ως υπηρεσία.

Σε αυτήν, οι διαθέσιμοι πόροι συνενώνονται σε λογικά pools, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι ΙΤ διαχειριστές να μην είναι αναγκασμένοι να προβούν σε φυσικές ρυθμίσεις διαφόρων συστημάτων όταν θέλουν να υποστηρίξουν μία εφαρμογή ή υπηρεσία. Μια ενιαία λύση λογισμικού συγκεντρώνει και “παντρεύει” τις λύσεις storage, computing και δικτύωσης, σε ένα σασί! Στην HPE θεωρούμε πως λύσεις αυτής της λογικής είναι απαραίτητες, καθώς ο ρυθμός αύξησης των δεδομένων κινείται με ξέφρενες ταχύτητες”, γνωστοποιεί ο κ. Φωκάς.

Cloud enabler και όχι cloud provider!
Την τελευταία τετραετία το cloud συνεπάγεται με το… ιερό δισκοπότηρο της ΙΤ αγοράς, καθώς βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη τόσο των επιχειρήσεων του κλάδου, όσο και αυτών της αγοράς που βρίσκονται στην πλευρά των πελατών.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος τομέας έχει ωριμάσει με ταχύτατους ρυθμούς, αναπτύσσοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες, ακόμη και με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις καθετοποιημένων αγορών. “Η HPE ακολουθεί ξεκάθαρη στάση στο cloud, καθώς έχει επιλέξει να αποτελεί enabler και όχι πάροχο cloud. Το ενδιαφέρον μας στρέφεται αποκλειστικά στις λύσεις και υπηρεσίες, οι οποίες εξελίσσονται διαρκώς και μπορούν να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση της προσθήκης αξίας στους πελάτες”.


Το… χαρτί του trusted adviser
Στον επιχειρηματικό στίβο, και δη στον τομέα της τεχνολογίας, όπου οι αποστάσεις δείχνουν να συρρικνώνονται σε επίπεδο προσφερόμενων προϊόντων και λύσεων με το commoditization να… καλπάζει, οι “παίκτες” που οριοθετούν της αγορά έχουν αποδυθεί σε έναν αγωνιώδη αγώνα δρόμου προκειμένου να βρουν και εν συνεχεία αναδείξουν το βασικό συστατικό της στρατηγικής τους, αυτό που τους διαφοροποιεί από τον άμεσο ανταγωνισμό. Ένα στοιχείο, το οποίο -φυσικά- είναι μοναδικό και χαρακτηρίζει ως άλλο σήμα κατατεθέν την ίδια την επιχείρηση. “Στην περίπτωσή μας, η διαφοροποίησή έγκειται πρωτίστως στο γεγονός ότι η HPE προσπαθεί και καταφέρνει να λειτουργεί ως trusted advisor προς τις επιχειρήσεις-πελάτες της. Στοιχείο, το οποίο στηρίζεται στην βαθιά γνώση των τεχνολογικών αντικειμένων με τα οποία ασχολούμαστε, στο ιδιαίτερα ανεπτυγμένο όσο και “ώριμο” R&D που ακολουθούμε, στην διαρκή αναζήτηση ουσιαστικών καινοτόμων λύσεων που προσθέτουν αξία και γνώση στους πελάτες, ενώ ταυτόχρονα διακρίνονται από χαμηλό κόστος, αξιοπιστία και ασφάλεια, καθώς επίσης και στον σεβασμό των διαθέσιμων πόρων (ανθρώπινων, οικονομικών).

Η σύνθεση των ανωτέρω μπορεί να αποτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο challenge, ωστόσο η HPE έχει κερδίσει το συγκεκριμένο “στοίχημα” από καιρό. Αποτέλεσμα; Να βρισκόμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό…”, σημειώνει ο κ. Φωκάς. Όσο για το τι ζητά η εγχώρια επιχειρηματική αγορά, ο ίδιος αναφέρει πως συνοψίζονται στο (ελαφρώς διευρυμένο) τρίπτυχο: “Time to market, εξοικονόμηση πόρων και ταχύτατη απόκριση. Ξέρετε, από την μακρά μου πείρα στην ΙΤ αγορά έχω διαπιστώσει πως τα προαναφερθέντα ζητούμενα είναι σταθερά και επαναλαμβανόμενα. Το μοναδικό στοιχείο που τα διαφοροποιεί σε σχέση με το παρελθόν είναι η ένταση και ο βαθμός απαιτητικότητας, ως απόρροια των εξαιρετικά ανταγωνιστικών οικονομικών και επιχειρηματικών συνθηκών που επικρατούν τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο”.

Έμφαση στην ανάπτυξη της κερδοφορίας και στο μερίδιο αγοράς
Το οικονομικό και επιχειρηματικό τοπίο στο οποίο δραστηριοποιείται η HPE στη χώρα μας δεν διαφέρει από αυτό κάθε άλλης επιχείρησης, με τις γνωστές δεσμεύσεις, προκλήσεις, εμπόδια, παθογένειες και δυσκολίες. Στοιχεία, που θέτουν πρόσθετους “πονοκεφάλους” σε κάθε management team. Πόσο, μάλλον, όταν οι στόχοι είναι έντονα ανταγωνιστικοί και απαιτείται σημαντικός βαθμός ευελιξίας, ταχύτητα, συνοχή, αλλά και η κατάλληλη σκιαγράφηση της αγοράς προκειμένου να επιτευχθούν.

Κινούμενη σε αυτό το πλαίσιο, η HPE έχει καταφέρει να προσθέτει θετικό πρόσημο στα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα. “Μπορεί οι προκλήσεις να κινούνται σε υψηλά -για την εποχή- επίπεδα, παρόλα αυτά η τοπική ομάδα μας έχει πετύχει να τους υπερπηδά. Για παράδειγμα, τόσο το 2015 όσο και το 2016 σημειώσαμε θετική απόδοση σε οικονομικό επίπεδο, καταφέρνοντας όχι απλά να πετύχουμε τους στόχους που είχαμε θέσει εξ’ αρχής, αλλά να τους υπερκαλύψουμε! Για φέτος, εκτός από το να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην θετική πλευρά της αποτίμησης των οικονομικών μεγεθών, δίνουμε έμφαση στην επίτευξη περισσότερο ποιοτικών στοιχείων, όπως λ.χ. στην ανάπτυξη της κερδοφορίας και στη διεύρυνση του ήδη υψηλού μεριδίου αγοράς που κατέχουμε. Στοιχεία, τα οποία θα μας οδηγήσουν σε ένα εντελώς νέο οικονομικό τοπίο, που θα διασφαλίζει περαιτέρω κάθε μας αναπτυξιακή ενέργεια”.

Σε αυτό το σημείο, το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι με ποιους τρόπους θα καταφέρει η HPE στη χώρα μας να φέρει εις πέρας τα συγκεκριμένα, άκρως απαιτητικά tasks. “Η απάντηση είναι -σχετικά- απλή: Το προϊοντικό εύρος και βάθος μας, μαζί με τις συνδυασμένες λύσεις και τις end-to-end υπηρεσίες.

Βέβαια, την ίδια στιγμή θα τα πλαισιώσουμε με τις μοναδικές οικονομικές υπηρεσίες μας που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις-πελάτες να πραγματοποιήσουν τις αγορές του πληροφοριακού εξοπλισμού που επιθυμούν με ανταγωνιστικούς όρους και ιδιαίτερα ευέλικτες οικονομικές υπηρεσίες, με… αιχμή του δόρατος το μοντέλο “pay as you grow”. Επιπροσθέτως, έχουμε προγραμματίσει να εντείνουμε την παρουσία και τον βαθμό διείσδυσής μας και σε πρόσθετους τομείς της αγοράς, όπως λ.χ. στο Internet of Things, διαδραματίζοντας τον ρόλο της ΙΤ εταιρείας που θα παρέχει τον απαιτούμενο εξοπλισμό, υπηρεσίες και λύσεις. Θεωρούμε, λοιπόν, πως με την εφαρμογή του συγκεκριμένου πλέγματος δράσεων και μείγματος στρατηγικής, θα είμαστε σε θέση αφενός μεν να βοηθήσουμε στην πράξη τις επιχειρήσεις-πελάτες μας ώστε να αυξήσουν τον βαθμό ανταγωνιστικότητας και αποτελεσματικότητάς τους και αφετέρου δε να καρπωθούμε τους κόπους των προσπαθειών μας”, υπογραμμίζει ο κ. Φωκάς.

Προσδοκίες για τον Δημόσιο τομέα
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, τα έργα πληροφορικής ήταν απόλυτα συνυφασμένα με τον Δημόσιο τομέα. Οι πολλαπλές υπηρεσίες και φορείς του ήταν επιφορτισμένοι με την χάραξη στρατηγικής στο συγκεκριμένο τομέα, την προσαρμογή των αναγκών και “θέλω” σε απτές εφαρμογές και έργα, καθώς επίσης και το… μοίρασμα της τράπουλας. Δείγμα, ως ένα σημείο, της στρεβλής λογικής που επελέγη να εφαρμοστεί εκ μέρους της εγχώριας αγοράς και δη της δημόσιας διοίκησης προκειμένου η χώρα να παραμείνει ανταγωνιστική όσο και up to date από τεχνολογικής σκοπιάς.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, ένα από τα παρεπόμενα της οικονομικής κρίσης ήταν και το… κλείσιμο της “στρόφιγγας” που τροφοδοτούσε τα δημόσια ΙΤ project, επηρεάζοντας τόσο τις επιχειρήσεις του ευρύτερου κλάδου όσο και την ευρύτερη μετεξέλιξη και υιοθέτηση τεχνολογικών καινοτομιών που συμβάλουν στην πρόοδο και αλλαγή -προς το καλύτερο- της ίδιας της κοινωνίας. Ενόψει, όμως, του νέου ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με την δραστηριοποίηση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής τα σχετικά σενάρια (και οι αντίστοιχες ελπίδες που γεννώνται) για την επανάκαμψη των ΙΤ έργων του Δημόσιου τομέα έχουν αναθερμανθεί. Πρόκειται αναμφίβολα για ιδιαίτερα θετικά μηνύματα και κινήσεις που κατευθύνονται προς την σωστή κατεύθυνση, της ψηφιακής ανάπτυξης της χώρας μας.

Κι αυτό, καθώς από τη μια πλευρά θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ψηφιακής διάστασης της χώρας μας και από την άλλη θα διευρύνουν την αγορά στην οποία απευθυνόμαστε.

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε διάφορες επαφές που πραγματοποιούμε κατά μόνας, μπορεί να έχουν θετική χροιά, ωστόσο μένει να δούμε τις προθέσεις να μετουσιώνονται και σε πράξεις”.