Αποφασισμένη να μην επαναληφθούν προβλήματα του παρελθόντος φαίνεται η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση".

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να ανακοινωθούν οι πρώτες προσκλήσεις έργων, ενώ σύμφωνα με τον Στέλιο Χριστάκο, Σύμβουλο της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, πολλοί φορείς έχουν ήδη προετοιμάσει τις προκηρύξεις τους και θα τις ανακοινώσουν πριν το τέλος της χρονιάς.

Η “σκληρή” στάση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. ενισχύεται από το γεγονός ότι στο νέο πρόγραμμα θα υπάρχουν χρονικές ρήτρες όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα που ξεκινάει από το σχεδιασμό της προκήρυξης μέχρι και την υλοποίηση του έργου.

Ανεξάρτητα, από την πλευρά που θα ευθύνεται για την υπέρβαση των χρονικών ορίων θα υπάρχει κίνδυνος μέχρι και για την ακύρωση του έργου. Ανοχή όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υπάρχει μόνο για τις ενστάσεις, στο πλαίσιο του κράτους δικαίου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Στέλιος Χριστάκος.

Ενδιαφέρον νέο στοιχείο του Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση θα είναι η διάθεση ποσοστού μέχρι και 25% του προϋπολογισμού σε δράσεις που δεν θα αφορούν έργα Δημοσίου με την παραδοσιακή έννοια, αλλά θα απευθύνονται άμεσα στους πολίτες. Άλλωστε και κάποιες αλλαγές που προβλέπονται στους δείκτες του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.