Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, τρεις από τους είκοσι μεγαλύτερους μετόχους της Microsoft προσπαθούν να πείσουν τον πρόεδρο της εταιρείας, Bill Gates, να αποσυρθεί από τη θέση του.

Και ενώ ο CEO, Steve Ballmer, εδώ και καιρό δεχόταν πιέσεις να βελτιώσει την απόδοση και τις μετοχές της εταιρείας, αυτή είναι η πρώτη φορά που μεγάλοι επενδυτές «στοχεύουν» τον Gates, ο οποίος παραμένει ένας από τους πιο σεβαστούς και ισχυρούς ανθρώπους στο χώρο της τεχνολογίας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Δ.Σ. θα υποκύψει στις πιέσεις των τριών μετόχων – οι οποίοι συνολικά κατέχουν περίπου το 5% των μετοχών – σύμφωνα με πηγές, ενώ ο Gates αυτή τη στιγμή κατέχει το 4,5% της εταιρείας και αποτελεί τον μεγαλύτερο μεμονωμένο μέτοχο.

Η ανησυχία των τριών μετόχων είναι ότι ο Gates ως πρόεδρος «μπλοκάρει» την υιοθέτηση νέων στρατηγικών και θα περιορίσει τη δυνατότητα του νέου CEO να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ο ρόλος του Gates στην ειδική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για την εύρεση του διαδόχου του Ballmer. Το γεγονός ότι ορισμένοι μέτοχοι επιθυμούν την απομάκρυνση του Gates από τη θέση του προέδρου, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε ανάμικτες αντιδράσεις από τους υπόλοιπους μετόχους, ενώ πηγές αναφέρουν ότι ο Gates, αν και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πρωτοπόρους του χώρου, οι μέτοχοι πιστεύουν ότι θα ήταν πιο αποδοτικός στη θέση του CEO.