Καθώς τα εταιρικά bring your own device (BYOD) προγράμματα συνεχίζουν να εμφανίζονται όλο και συχνότερα, το 38% των εταιρειών αναμένεται μέχρι το 2016 να σταματήσουν να παρέχουν συσκευές στους εργαζόμενους, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα μεταξύ CIOs που διεξήγαγε η Gartner.

Και ενώ το BYOD εμφανίζεται πλέον σε εταιρείες και κυβερνήσεις όλων των μεγεθών, είναι πιο συχνό να το συναντήσουμε σε μεσαίους και μεγάλους οργανισμούς (με έσοδα 500 εκατ.-5 δις. και με 2.500-5.000 εργαζόμενους). Το BYOD επιτρέπει επίσης σε μικρότερες εταιρείες να γίνουν mobile χωρίς να χρειαστεί να επενδύσουν μεγάλα ποσά σε συσκευές και υπηρεσίες.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές εταιρείες είναι πιο πιθανό να επιτρέψουν το BYOD παρά αυτές στην Ευρώπη, όπου το BYOD παρουσιάζει τα χαμηλότερα ποσοστά υιοθέτησης. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι σε Ινδία, Κίνα και Βραζιλία είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν προσωπικές συσκευές, συνήθως ένα κινητό τηλέφωνο. Επίσης, σημαντικό είναι το πώς ένα καλό πρόγραμμα BYOD «επιδοτεί» τη χρήση προσωπικών συσκευών και πώς μπορεί να αλλάξει δραματικά τα οικονομικά μίας επιχείρησης.

Σήμερα, σχεδόν τα μισά από αυτά τα προγράμματα παρέχουν μόνο μερική επιστροφή της επένδυσης. Η Gartner πιστεύει πως ο συνδυασμός της μαζικής υιοθέτησης και της σταθερής μείωσης των δαπανών θα οδηγήσει σε μείωση των επιδοτήσεων και καθώς ο αριθμός των εργαζομένων που χρησιμοποιούν mobile συσκευές αυξάνεται, ο αριθμός αυτών που δεν λαμβάνουν καμία επιδότηση θα αυξηθεί.

Τέλος, η Gartner αναφέρει ότι περισσότεροι από τους μισούς οργανισμούς θεωρούν ότι διαθέτουν υψηλά επίπεδα ασφαλείας για την προστασία των εταιρικών τους δεδομένων από τις mobile συσκευές. Αυτή η αυτοπεποίθησή τους στον τομέα της ασφάλειας αντικατοπτρίζει το σύνολο των πιο «ώριμων» εργαλείων και διαδικασιών που είναι πλέον διαθέσιμα για να αντιμετωπιστεί πλειάδα αναγκών στον τομέα αυτόν.