«Μην αφήνετε την κρίση να πάει χαμένη», προτρέπει ο Dr. John Sviokla, international speaker στο IT Directors Forum ‘09. Αν και το «καλωσόρισμα» της οικονομικής δυσπραγίας μπορεί αρχικά ακόμα και να σοκάρει, ο Sviokla σπεύδει να εξηγήσει τα θετικά που μπορούν οι εταιρείες να αποκομίσουν από την «αναστάτωση»

Τα υψηλόβαθμα στελέχη θα πρέπει να καλοδέχονται την κρίση. Στις συνολικά ταραγμένες συνθήκες οι κορυφαίες εταιρείες ξεφεύγουν από τον ανταγωνισμό ενώ οι αναδυόμενες μπορούν να στοχεύσουν ψηλά. Εμείς στην Diamond Management & Technology Consultants, προκειμένου να ανακαλύψουμε δείγματα επιτυχίας και αποτυχίας μελετήσαμε περισσότερες από 400 εταιρείες και την απόδοσή τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την τελευταία κρίση (1998-2004).

Τύποι εταιρειών  
Η ανάλυση ανάδειξε τέσσερις τύπους εταιρειών:
1) τις ακλόνητες, που κρατούν τα πρωτεία,
2) τις εταιρείες χαμηλών δραστηριοτήτων, που παρέμειναν αδύναμες,
3) «τα απογοητευμένα αστέρια», όπου εντάσσονται οι εταιρείες που αποδυναμώθηκαν και
4) τις εταιρείες «καιροσκόπους», που επιτάχυναν την πορεία τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οι ερωτήσεις-κλειδιά που πρέπει να τεθούν σε κάθε στέλεχος είναι:
· Ποια ήταν η επίδοση της εταιρείας στην τελευταία κρίση; Ανήκετε στις ακλόνητες ή στα «απογοητευμένα αστέρια»;
· Πόσο ισορροπημένη συνολικά, αλλά και σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αποδείχθηκε η εταιρεία στη διάρκεια της κρίσης;
· Πήρατε τα σωστά μαθήματα από την τελευταία κρίση;
· Εχετε κάνει την απαραίτητη ανάλυση και τις σωστές κινήσεις ώστε να βγείτε πιο δυνατοί από την κρίση;


Οι 7 σωτήριες αρχές
1. «Κάντε τις σωστές μειώσεις δαπανών»
Το να μειώσετε συνολικά τις δαπάνες είναι κακή ιδέα γιατί τα χρήματα δαπανώνται με καλύτερο τρόπο σε κάποιους τομείς από ότι σε κάποιους άλλους. Οι εταιρείες που είναι πρόθυμες να έχουν μια λειτουργική οπτική θα αποκομίσουν μεγαλύτερη αξία. Για παράδειγμα, βοηθήσαμε μια εταιρεία να ξανασκεφτεί την οπτική που είχε για τις υπηρεσίες και κατάφερε να μειώσει τις δαπάνες με τη χρήση υπηρεσιών αυτοεξυπηρέτησης, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε η ικανοποίηση του πελάτη. Επίσης, σε μια μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρεία που ετοιμαζόταν να μειώσει συνολικά τις δαπάνες της για τεχνολογία κατά 10%, η μελέτη μας ανέδειξε αμέτρητες ευκαιρίες για ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μονάδων και αναγνωρίστηκε εξοικονόμηση μεγαλύτερη του 10%.

2. «Αυτοματοποιείστε»
Με δεδομένο το αυξανόμενο κόστος της τεχνολογίας της Πληροφορικής, είναι θεμελιώδες σε περιόδους κρίσης να διερευνώνται δυνατότητες περαιτέρω αυτοματοποίησης. Και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει το παράδειγμα μιας επιχείρησης Κοινής Ωφέλειας, η οποία αποφάσισε να επενδύσει στην εγκατάσταση ενός αυτόματου συστήματος ανάγνωσης μετρήσεων.

Εκτός από το προφανές όφελος του ότι δεν θα χρειάζεται να πηγαίνει το ανθρώπινο δυναμικό κάθε μήνα για να κάνει τις μετρήσεις, τα αυτοματοποιημένα συστήματα θα βελτιώσουν τον επιχειρηματικό σχεδιασμό με το να παρέχουν δεδομένα σχετικά με τη χρήση, που θα είναι χρήσιμα και για τους πελάτες και για την επιχείρηση.

Παρομοίως, η Diamond συνεργάστηκε στενά με τη διοίκηση μιας εταιρείας μεταφορών για να σχεδιάσει και να δοκιμάσει τη χρήση τεχνολογιών GPS και RFID. Αποδείχθηκε ότι μειώθηκαν δραματικά οι δαπάνες προγραμματισμού, σχεδιασμού πορείας και συντήρησης, βελτιώθηκε η ασφάλεια των οδηγών ενώ ταυτόχρονα προμηθεύτηκαν και μια πλατφόρμα για μελλοντικές καινοτομίες.

3. «Χρησιμοποιήστε τους παρόχους για να μειώσετε τις συνολικές δαπάνες»
Η έννοια της επιχείρησης σήμερα είναι πιο περίπλοκη. Ετσι, απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός για να καθοριστούν ποιες θεμελιώδεις δυνατότητες θα πρέπει να αναπτύσσονται εντός και ποιες θα πρέπει να γίνονται outsourced από τρίτους παρόχους. Οι εταιρείες που μπορούν να βελτιστοποιήσουν τις πηγές τους εντός και εκτός των «τειχών» έχουν τη λύση για τη διατήρηση και βελτίωση της απόδοσης σε περίπτωση κρίσης και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους παρόχους για να «μεταβάλουν» τη βάση των δαπανών τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις μπορούν να διαπραγματευτούν μακροπρόθεσμα συμβόλαια για να επιμηκυνθούν στρατηγικές σχέσεις και να μειωθούν βραχυπρόθεσμες δαπάνες. Κλασικό παράδειγμα είναι η δημιουργία κατά απαίτηση outsourced δυνατοτήτων ώστε με ευελιξία να αυξάνεται και να μειώνεται το ανθρώπινο δυναμικό του ΙΤ και να καλύπτονται οι εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης.

4. «Αναγνωρίστε τους φερέλπιδες πελάτες»
Αντί να παρέχετε υπηρεσίες σε όλους τους πελάτες αδιακρίτως, οι μη επικερδείς πελατειακές σχέσεις θα πρέπει να εξετάζονται και να επαναπροσδιορίζονται κυρίως στη διάρκεια μιας κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργαστήκαμε με μια αεροπορική εταιρεία η οποία επανασχεδίασε τη στρατηγική των καναλιών της, συμπεριλαμβανομένης και της Web παρουσίας της, προκειμένου να αλλάξει τη φύση των σχέσεών της και την αλληλεπίδραση με βασικούς πελάτες. Προβλέποντας τη φύση της πελατειακής βάσης, αλλάζουν την προσέγγισή τους για να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες των πελατών τους.

5. «Βελτιστοποιήστε την προβολή σας»
Οι διαφημιστικές δαπάνες και οι δαπάνες marketing είναι συνήθως οι πρώτες που δέχονται το πλήγμα της μείωσης σε μια οικονομική κρίση. Αρκετές εταιρείες σήμερα είναι απασχολημένες με το να εξετάζουν όλα τα κανάλια τους, όπως Web, τηλέφωνο, direct mail, face to face, προκειμένου να συνδυάσουν το καλύτερο κανάλι με την καλύτερη αλληλεπίδραση. Σε αυτή τη διαδικασία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις νέες, πιο οικονομικά συμφέρουσες μεθόδους αλληλεπίδρασης. Για παράδειγμα, στις οικονομικές υπηρεσίες υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον για τα social media.

6. «Επενδύστε όταν οι άλλοι δεν μπορούν»
Η έρευνα μάς έδειξε ότι οι επονομαζόμενες ακλόνητες εταιρείες διατηρούν την προσήλωσή τους στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη με το να συνεχίζουν να επενδύουν σε R&D. Η Diamond, πρόσφατα, βοήθησε μια ασφαλιστική εταιρεία να διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο των καινοτομιών της και να αναγνωρίσει περιοχές για να διευρύνει τη χρήση των τεχνολογιών.

Και όλα αυτά για να αλλάξει τη φύση των σχέσεων μεταξύ πρακτόρων και πελατών. Ακόμα και στο γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον των ασφαλειών, η συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία ξανά-ανακαλύπτει πώς οι πράκτορες αλληλεπιδρούν με τους πελάτες τους σε ένα ψηφιακό κόσμο και επενδύουν σε αυτό σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός κάνει περικοπές.

7. «Επικεντρωθείτε στα «δυνατά σημεία» της εταιρείας»
Μια στρατηγική για μείωση δαπανών ή για επενδύσεις, που εφαρμόζεται συνολικά στην εταιρεία μπορεί να μην είναι καλή ιδέα, καθώς κάποια τμήματα με περισσότερες προοπτικές μπορεί να χρηματοδοτηθούν λιγότερο από αυτό που πρέπει. Αντί να διανέμεται η χρηματοδότηση σε όλο τον οργανισμό, οι εταιρείες πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε δυναμικές δραστηριότητες ή στο να αναπτύξουν δυναμικές δραστηριότητες. Η ύφεση είναι επίσης η περίοδος που οι εταιρείες τακτοποιούν το χαρτοφυλάκιο των μη βασικών τομέων τους και δίνουν τη δέουσα προσοχή στους κεντρικούς εταιρικούς τομείς.


Dr. John Sviokla, o «Near Futurist»

Με αρθρογραφία που τιτλοφορείται ‘Don’t Waste a Crisis’, ο Dr. John Sviokla, έχοντας διατελέσει επί 12ετία καθηγητής στο Harvard Business School και νυν Αντιπρόεδρος, Global Managing Director Καινοτομίας και Έρευνας και μέλος του ΔΣ της Diamonds Management & Technology Consultants, προκαλεί τα ανώτατα στελέχη να «καλωσορίσουν» την κρίση! Ο Dr. Sviokla διαθέτει μεγάλη ερευνητική και διδακτική εμπειρία στο Harvard Business School και συγκεκριμένα στα τμήματα Marketing, MIS και Decision Sciences.  Συνυπέγραψε τα δημιουργικά άρθρα ‘Managing in the Marketspace’ και ‘Exploiting the Virtual Value Chain’ που και τα δύο δημοσιεύθηκαν στο Harvard Business Review.

Μεταξύ άλλων, ο Dr. Sviokla έχει συγγράψει πάνω από 90 άρθρα τα οποία έχουν δημοσιευτεί στα Sloan Management Review, Fast Company και Wall Street Journal και μια σειρά βιβλίων. Μάλιστα, εκτός από την προσωπική του ιστοσελίδα www.sviokla.com διατηρεί και blog στο Harvard Business Review, στο οποίο δίπλα από το όνομά του υπάρχει ο χαρακτηρισμός The Near Futurist. Η καθηγητική του εμπειρία συνίσταται και σε παραδόσεις μαθημάτων ως guest professor σε αρκετά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, όπως : Kellogg, MIT, London Business School, Melbourne Business School και Hong Kong Institute of Science and Technology.

Για περισσότερα από 20 χρόνια, ο Dr. Sviokla διερευνά την απάντηση σε ένα θεμελιώδες ερώτημα: «Πώς μπορούν τα ανώτατα στελέχη να αποκομίσουν αξία από την Τεχνολογία;» Η τελευταία του εργασία εξετάζει την Παγκόσμια Αγορά Υπηρεσιών και διερευνά το πώς η Τεχνολογία επιτρέπει στις εταιρείες να αυξήσουν την ποιότητά τους, μειώνοντας το κόστος με το να ξανασκεφτούν τις λειτουργίες τους, πάνω στη βάση του παγκόσμιου δικτύου παροχής ταλέντων.

Είναι επίσης τακτικός ομιλητής σε συνέδρια ανώτατων στελεχών και σύμβουλος σε μεγάλες και μικρές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο. Έλαβε το B.A. του από το Harvard και το MBA και το DBA του, με ειδίκευση Management Information Systems, από το Harvard University.