Μία από τις πρώτες προτεραιότητες του νεοεκλεγέντα αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, είναι -όπως τουλάχιστον υποστηρίζει - η ενασχόλησή του με τα περιβαλλοντολογικά θέματα και κυρίως με ότι αφορά στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου (μείωση κατανάλωσης ενέργειας, εκπομπών ρύπων, εναλλακτικές μορφές ενέργειας κ.λπ.).

Ως καλοπροαίρετος άνθρωπος είχα κάθε πρόθεση να τον «πιστέψω», μέχρι που πληροφορήθηκα ότι οι σύμβουλοι του Προέδρου (νομίζω ότι είναι αποδεκτό να τον αποκαλούμε όλοι απλώς «πρόεδρο», από τη στιγμή που αποδίδουμε στον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ το ρόλο του πλανητάρχη, και που στον συγκεκριμένο έχει η ανθρωπότητα εναποθέσει τις προσδοκίες της και ίσως και την τελευταία της ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο), υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν εφικτό σε περιόδους κρίσης, καθώς θα αυξήσει το κόστος λειτουργίας των εταιρειών.

Πόσο κοντά στην αλήθεια και στην πραγματικότητα είναι αυτό; Επιτρέπουν οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στις επιχειρήσεις να στοχεύουν σε ένα τρόπο λειτουργίας φιλικότερο προς το περιβάλλον; Μπορούν να μειωθούν οι εκπομπές του διοξειδίου χωρίς να αυξηθεί το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων; Η απάντηση είναι καταφατική, με την προϋπόθεση ότι οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στους κατάλληλους τομείς.

Οι λειτουργίες της Πληροφορικής -οι οποίες αναμφισβήτητα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των σύγχρονων επιχειρήσεων-, αποτελούν μία περιοχή όπου η προστασία του περιβάλλοντος και το «green thinking» μπορούν να επιφέρουν και σημαντική μείωση των εξόδων. Το netweek, πάντα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και των τάσεων στον τομέα της Πληροφορικής, διοργανώνει στις 17 Μαρτίου 2009, στο Συνεδριακό Κέντρο Δαΐς, το «Green ΙΤ Conference: Strategies, Βest Practices & Solutions». 

Εχει φτάσει άλλωστε η στιγμή που το Green IT δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν απλή ιδεολογική έννοια, αλλά ως επίκεντρο της στρατηγικής λειτουργιών Πληροφορικής. Η ανάπτυξη της στρατηγικής αυτής μεταφράζεται άμεσα σε γιγαντιαία εξοικονόμηση ενέργειας -και κόστους- αλλά και σε βελτίωση της αποτελεσματικότητας όλων των λειτουργιών. Επιπλέον, η συνεισφορά της στη βελτίωση της εταιρικής εικόνας είναι αδιαμφισβήτητη.

Το Green IT Conference θα εστιάσει στα επιχειρησιακά οφέλη που συνεπάγεται η λειτουργία «στο πράσινο» τόσο από άποψη τεχνολογίας, όσο και πρακτικών και αρχών διαχείρισης του ΙΤ. Μέσα από τη θεωρία, τις βέλτιστες πρακτικές αλλά και τη διεθνή εμπειρία, στόχο έχει να αναδείξει τις λύσεις εκείνες που ανταποκρίνονται στις σημερινές προκλήσεις του ΙΤ προστατεύοντας τόσο το περιβάλλον, όσο και την «τσέπη» της επιχείρησης.

Επισκεφτείτε το site του συνεδρίου, www.greenitconference.gr, για περισσότερες πληροφορίες και για να δηλώσετε συμμετοχή, αλλά και για να ανακαλύψετε «πόσο πράσινο είναι το ΙΤ της δικής σας εταιρείας». Συμπληρώστε το αντίστοιχο ερωτηματολόγιο και λάβετε άμεσα τις απαντήσεις.