Ο παγκόσμιος κλάδος των οικονομικών υπηρεσιών είναι διαβόητος για τις τεράστιες επενδύσεις στο ΙΤ. Ωστόσο, με την οικονομική ύφεση στο προσκήνιο, δεν προβλέπεται να αποφύγουν τις μειώσεις δαπανών για Πληροφορική

Σε έρευνα που πραγματοποίησε από το Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2009 το περιοδικό “The Banker” με τη συμμετοχή CIOs, CTOs, IT Directors και managers από τον τραπεζικό κλάδο, εξετάστηκε το πώς θα επηρεαστούν από την οικονομική κρίση τα budgets του ΙΤ. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τις αλλαγές στα budgets τους, πόσο σκοπεύουν να επενδύσουν σε διάφορες περιοχές και ποιες θα είναι οι προτεραιότητές τους σε επίπεδο επενδύσεων τους επόμενους 12 μήνες.

Αλλαγές στους προϋπολογισμούς
Οπως προέκυψε από την έρευνα, η συντήρηση των βασικών λειτουργιών που συνήθως απαιτεί το μεγαλύτερο μέρος του budget θα υπολογιστεί σε λιγότερο από το ένα τρίτο (27%) των δαπανών του ΙΤ, στους επόμενους 12 μήνες. Το αποτέλεσμα καταδεικνύει ότι οι ΙΤ managers στοχεύουν να μειώσουν το κόστος σε αυτά που παραδοσιακά έχουν τις υψηλότερες δαπάνες και να επενδύσουν κεφάλαια σε εξορθολογισμό και cost-efficiency projects (11%).

Επίσης, οι λειτουργικές αποτυχίες που εμφανίστηκαν εξαιτίας της κρίσης έχουν αφυπνίσει αρκετούς οργανισμούς και τους έχουν οδηγήσει στη βελτίωση των συστημάτων Πληροφορικής με το 17% των budgets να προορίζεται για την αντικατάσταση συγκεκριμένων IT platforms. Εκπληξη προκάλεσε το εύρημα ότι μόνο 9% των ΙΤ budgets θα διατεθεί για προγράμματα που αφορούν στην κανονιστική συμμόρφωση, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι τραπεζικοί οργανισμοί αναβάλουν τα συγκεκριμένα projects μέχρι να εξαντληθούν τα περιθώρια (σχ.1).

Προτεραιότητες σε επενδύσεις
Προκειμένου να γίνουν κατανοητά τα συστατικά του ΙΤ, στα οποία θα γίνουν επενδύσεις τους επόμενους 12 μήνες, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν ποια hardware, software, υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό θεωρούν προτεραιότητα. Η ασφάλεια των πληροφοριών και του δικτύου αποδείχθηκε αδιαφιλονίκητο φαβορί. Με το 63% των ερωτηθέντων να θεωρούν τη συγκεκριμένη περιοχή προτεραιότητα και την αμέσως πιο σημαντική την αναβάθμιση των συστημάτων (53%) τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ξεκάθαρα πόσο σημαντικό είναι το θέμα της ασφάλειας για τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Η αύξηση της αποθήκευσης των δεδομένων και η ενοποίηση των εφαρμογών βρίσκονται επίσης στις προτεραιότητές τους. Η στάση απέναντι στο ανθρώπινο δυναμικό είναι επίσης αξιοπρόσεκτη: περίπου το 29% των ερωτηθέντων κρίνουν ότι η μείωση του εντός της εταιρείας προσωπικού, των συμβούλων και των συμβαλλόμενων είναι θέμα προτεραιότητας που πρέπει να υλοποιηθεί στο μέλλον. Επιπλέον, μόλις το 9% θεωρούν το SaaS ζήτημα προτεραιότητας και είναι ξεκάθαρο ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι διστακτικός απέναντι σε μια τέτοια κίνηση.