Στα 73,7 εκατ. διαμορφώθηκαν οι παραγγελίες Η/Υ παγκοσμίως το γ’ τρίμηνο του 2015, μειωμένες κατά 7,7% ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gartner.

Οι υπολογιστές desktop συνέχισαν να παρουσιάζουν «αδυναμία» με μονοψήφια μείωση, ενώ ο κλάδος που συνδυάζει τα notebooks με τα premium ultramobiles (όπως MacBook Air και Microsoft Surface Pro) παρουσίασαν χαμηλή μονοψήφια μείωση. Το λανσάρισμα τον Windows 10 το γ’ τρίμηνο είχε ελάχιστη επιρροή στις παραγγελίες, καθώς, όπως αναφέρει η Gartner, το λανσάρισμα επικεντρώθηκε στην αναβάθμιση υπαρχόντων Η/Υ και όχι στην παραγγελία νέων, ενώ αναμένεται να έχει μεγαλύτερη επιρροή στο δ’ τρίμηνο. Αναφορικά με τους παρόχους, η Lenovo διατήρησε την πρώτη θέση, καθώς το μερίδιο αγοράς της αυξήθηκε στο 20,3%, παρά τη μείωση 4% στις παραγγελίες.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί και πάλι η HP με μερίδιο 18,5% και μειωμένες παραγγελίες κατά 4%. Στις Η.Π.Α., οι παραγγελίες διαμορφώθηκαν στα 17 εκατ., αυξημένες κατά 1,3%, ενώ στην περιοχή EMEA διαμορφώθηκαν στα 20 εκατ., μειωμένες κατά 15,7% ετησίως. Η υποτίμηση του νομίσματος συνέχισε να αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην στασιμότητα της περιοχής, καθώς οι τιμές παρέμειναν υψηλές. Στην περιοχή Ασίας/Ειρηνικού, οι παραγγελίες αυξήθηκαν στα 26,3 εκατ., μειωμένες κατά 1,7% ετησίως, με τους καταναλωτικές δαπάνες να συνεχίσουν να είναι συντηρητικές λόγω των αδύναμων οικονομιών και των διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Οι παραγγελίες mobile Η/Υ στην περιοχή αυξήθηκαν κατά 2,2%, ενώ αυτές των desk-based Η/Υ μειώθηκαν κατά 4,9%.