Οι παραγγελίες Η/Υ παγκοσμίως για το γ’ τρίμηνο του 2013 διαμορφώθηκαν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Gartner, στα 80,3 εκατ., μειωμένες κατά 8,6%, κάνοντας το τρίμηνο αυτό το έκτο κατά σειρά που εμφανίζει μείωση παραγγελιών παγκοσμίως.

Οι HP και Lenovo κυριολεκτικά «πολέμησαν» για την πρώτη θέση με τη Lenovo τελικά να καταφέρνει να βρεθεί πρώτη, όπως και το προηγούμενο τρίμηνο, ωστόσο η επικείμενη εορταστική περίοδος αναμένεται να αποτελέσει βασικό παράγοντας και για τις δύο εταιρείες. Η Lenovo κατέχει, για το τρίμηνο αυτό, το 17,6% των παραγγελιών παγκοσμίως και η HP το 17,1%.

Οι μειωμένες πωλήσεις στην κινεζική αγορά συνέχισαν να επηρεάζουν τη συνολική απόδοση της Lenovo, ωστόσο οι ισχυρές αποδόσεις στην Αμερική, καθώς και στην περιοχή EMEA, αντιστάθμισε τη μείωση των παραγγελιών για τη Lenovo στην περιοχή Ασίας/Ειρηνικού. Η HP παρουσίασε ανάπτυξη παραγγελιών στο γ’ τρίμηνο για πρώτη φορά από το α’ τρίμηνο του 2012, ενώ εξαιρώντας τη Λατινική Αμερική, η ανάπτυξή της ξεπέρασε τη μέση ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές. Οι παραγγελίες της Dell ξεπέρασαν το μέσο όρο ανάπτυξης σε όλες τις περιοχές, ενώ αυτές τις Acer μειώθηκαν κατά 22,6%, αφού η μείωση των παραγγελιών netbook επηρέασε συνολικά και αυτές των Η/Υ.

Η Asus είδε τις παραγγελίες της να μειώνονται κατά 22,5%, ενώ η εταιρεία ξεκάθαρα μετακινεί την εστίασή της από τους Η/Υ στα tablets. Σημειώνεται ότι οι παραγγελίες των tablets ήταν σχεδόν ίδιες με αυτές των H/Y. Στην αγορά των Η.Π.Α., οι παραγγελίες διαμορφώθηκαν στα 16,1 εκατ., αυξημένες κατά 3,5%, κάνοντας το γ’ τρίμηνο το δεύτερο κατά σειρά με αύξηση μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης.

Τέλος, οι παραγγελίες στην περιοχή EMEA διαμορφώθηκαν στα 22,4 εκατ., μειωμένες κατά 13,7%, κάνοντας το τρίμηνο αυτό το έκτο κατά σειρά που παρουσιάζει μείωση παραγγελιών. Σημειώνεται ότι οι παραγγελίες στην Ανατολική Ευρώπη παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα λόγω της αυξημένης ζήτησης για tablets και της ελαφριάς αποδυνάμωσης του Ρωσικού νομίσματος έναντι του ευρώ και του αμερικάνικου δολαρίου, που οδήγησε σε αύξηση των τιμών των Η/Υ.