Οι παγκόσμιες παραγγελίες server στο τρίτο τρίμηνο του 2011 αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5,2%, σύμφωνα με την Gartner.

«Το 3ο τρίμηνο παρουσίασε ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά υπήρξαν σοβαρές διαφορές σε ό,τι αφορά τις περιοχές», δήλωσε ο Jeffrey Hewitt, research VP της εταιρείας αναλυτών. «Όλες οι περιοχές επέδειξαν ανάπτυξη τόσο σε παραγγελίες όσο και έσοδα, εκτός από τη Δυτική Ευρώπη η οποία παρουσίασε 4,9% μείωση στα έσοδα για την περίοδο. Στην περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού αυξήθηκαν οι παραγγελίες κατά 23,9% και στην Ανατολική Ευρώπη παρουσιάστηκε αύξηση ρεκόρ στα έσοδα κατά 27,4%».

Οι x86 servers βρέθηκαν στην πρώτη προτίμηση και αυξήθηκαν κατά 7,6% σε τεμάχια και 9,3% σε έσοδα. Κάποιες περιοχές όπως η Δυτική Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν παρήγαγαν τόσο μεγάλη ανάπτυξη στους x86 καθώς το 2010 ο συγκεκριμένος δείκτης είχε παρουσιάσει σημαντική αύξηση. Οι παραγγελίες για συστήματα RISC/Itanium Unix servers μειώθηκαν κατά 6,8%, ωστόσο τα έσοδα των προμηθευτών αυξήθηκαν κατά 3,5% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Οι περισσότεροι top-5 vendors αύξησαν τα έσοδά τους το 3ο τρίμηνο, όχι όμως η HP και η Oracle. Η HP σημείωσε μείωση 3,6% σε σχέση με πέρυσι και η Oracle επέδειξε σταθερότητα. Σε επίπεδο εσόδων, η ΙΒΜ έλαβε την πρώτη θέση, σημειώνοντας έσοδα 3,8 δισ. δολ με μερίδιο αγοράς 29,7% (παρόλο που σε επίπεδο παραγγελιών έρχεται τρίτη με μερίδιο 12,1%). Σε επίπεδο εσόδων, η ΗΡ κατέλαβε τη 2η θέση με μερίδιο αγοράς 29,3%, ωστόσο σε επίπεδο παραγγελιών είναι πρώτη με μερίδιο 29,2%. Τρίτη είναι η Dell (14,5% σε έσοδα και 21,8% σε παραγγελίες) και ακολουθούν η Oracle (5,9%) και η Fujitsu (4,7%).