Πολυπλοκότητα, αδυναμία ευελιξίας και ελέγχου κόστους, μειωμένη ταχύτητα ανταπόκρισης αλλά και έλλειψη διαθέσιμου χώρου. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα προβλήματα των περισσότερων Data Center σήμερα. Ο μετασχηματισμός της στρατηγικής των υπηρεσιών του Data Center είναι απαραίτητος. Προς ποια κατεύθυνση όμως;

Την απάντηση δίνει η ΗΡ με τη στρατηγική Adaptive Infrastructure όπως την παρουσίασε σε ομάδα δημοσιογράφων από την περιοχή της ΕΜΕΑ στο τεχνολογικό πάρκο της Lyon στη Γαλλία, όπου και φιλοξενείται ένα από τα νέας γενιάς Data Center της εταιρείας στην Ευρώπη.

Adaptive Infrastructure
Ο Lucio Furlani, Vice President Marketing & Strategy EMEA της HP Technology Solutions Group όρισε τo Data Center ως έναν Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών στο business. Εναν Οργανισμό που προσφέρει αξία με την επιλογή, την παράδοση και τη διακυβέρνηση των υπηρεσιών. Εναν Οργανισμό που αντιλαμβάνεται τους κανόνες και τις ανάγκες του business, προσαρμόζεται, αυτοματοποιεί τις υπηρεσίες του και διαχειρίζεται τους πόρους του με δυναμικό τρόπο. Ποιες είναι όμως οι απαιτήσεις του business και πώς μπορεί μια στρατηγική για νέας γενιάς υπηρεσίες Data Center να τις ικανοποιήσει;

«Η ΗΡ ακολουθεί τη στρατηγική “Adaptive Infrastructure”, η οποία στηρίζεται σε τρεις επιχειρησιακούς στόχους: τη μείωση του κόστους, την ώθηση στην ανάπτυξη και τη μείωση του ρίσκου», επεσήμανε ο L. Furlani. Κάτω από αυτή τη στρατηγική -και καθώς η ευελιξία και η δυναμική απάντηση στις ραγδαία μεταλλασσόμενες ανάγκες του business είναι σήμερα απαραίτητη- οι υπηρεσίες που λαμβάνει η επιχείρηση από ένα Data Center νέας γενιάς πρέπει να χαρακτηρίζονται από αρθρωτή αρχιτεκτονική, εικονικοποίηση (virtualization), εξ’ αποστάσεως διαχείριση, αποτελεσματικότητα ως προς τη χρήση χώρων και κατανάλωση ενέργειας, υψηλά ποσοστά utilization, υψηλή διαθεσιμότητα και ετοιμότητα για την παράδοση υπηρεσιών.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, η επιχείρηση έχει να επιλέξει τη στρατηγική της μέσα από:
Α. το χτίσιμο του Data Center της εσωτερικά,
Β. τη φιλοξενία του (hosted ή outsourced) ή
Γ. μέσω Cloud Computing.

Και στις τρεις παραπάνω επιλογές, η έννοια της «προσαρμοζόμενης υποδομής» (Adaptive Infrastructure) προσφέρει μια ασφαλή, αυτοματοποιημένη, αρθρωτή αρχιτεκτονική. Πάνω απ’ όλα όμως προσφέρει ένα σημαντικότατο όφελος, καθώς δίνει στην επιχείρηση τη δυνατότητα να αξιοποιήσει όση υπολογιστική ισχύ απαιτεί για κάθε (μεταβλητή) επιχειρηματική της ανάγκη. Η «προσαρμοζόμενη υποδομή» αποτελεί την πλατφόρμα για ένα αυτοδιαχειριζόμενο Data Center που προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες.

«Η τεχνολογία αλλάζει. Σε λίγο καιρό, τα πάντα θα παραδίδονται με τη μορφή της υπηρεσίας. Και η ΗΡ διαθέτει όλα τα προϊόντα, το λογισμικό και τις υπηρεσίες για να καταστήσει την αλλαγή πραγματικότητα», κατέληξε ο L. Furlani.

Το Data Center νέας γενιάς της ΗΡ
Kατά την επίσκεψή μας στη Lyon είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο Data Center νέας γενιάς της ΗΡ και να εντοπίσουμε στην πράξη τις διαφορές από ένα παραδοσιακό Κέντρο Δεδομένων. Αναζητώντας τα μειονεκτήματα ενός παραδοσιακού Data Center, εύκολα θα εντοπίζαμε ότι αυτό χαρακτηρίζεται από οριακές καταναλώσεις σε ψύξη και ενέργεια, περιορισμένες δυνατότητες επέκτασης κρίσιμων συστατικών, non standardized υλοποίηση, πολλά μικρά server rooms, σύντομο κύκλο ζωής του hardware (2-3 χρόνια), έλλειψη συμμόρφωσης με τα standards του Green IT και εν τέλει ένα κύκλο ζωής που δεν διαρκεί πάνω από 10 χρόνια… Τι σημαίνουν τα παραπάνω;

Υψηλό κόστος λειτουργίας και φυσικά περιορισμένη ετοιμότητα για προσαρμογή σε αρχιτεκτονικές νέας γενιάς. Αντιθέτως, όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά -μετά από ισχυρά μέτρα ελέγχου πρόσβασης- το νέας γενιάς Data Center της ΗΡ είναι χτισμένο σε ένα μακροσκελές κτήριο, στο κέντρο του οποίου βρίσκονται οι χώροι των servers (απ’ άκρη σ’ άκρη σε τέσσερις τεράστιους χώρους). Στις πλευρές του κτηρίου βρίσκονται δύο πανομοιότυποι χώροι που περιλαμβάνουν τα συστήματα διοχέτευσης ψύξης, ενέργειας και τα UPS. Εξω από το κτήριο βρίσκεται ο χώρος των κλιματιστικών με τέσσερις δομές που εξυπηρετούν τους τέσσερις χώρους των servers, αντίστοιχα, και άλλοι τόσοι υποσταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Το Data Center διαθέτει δύο DWDM συνδέσεις κατευθυνόμενες με διαφορετικό τρόπο και από διαφορετικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Ανθρώπους πάντως δεν είδαμε.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το Data Center χαρακτηρίζεται από:
Α. Υψηλή διαθεσιμότητα και πυκνότητα στην παροχή ισχύος
Β. Σχεδίαση Tier 3+ (υψηλής ανθεκτικότητας, δεν απαιτεί ποτέ διακοπή παροχής ισχύος και είναι αυτοδιαχειριζόμενο)
Γ. Λειτουργικά αποτελεσματικό (αρθρωτός σχεδιασμός, διαθέτει plug & play δυνατότητες όπου απαιτούνται, λειτουργικά βελτιστοποιημένο)
Δ. Μειωμένη κατανάλωση ενέργειας (ενσωματωμένη τεχνολογία ροής ψύξης, διαχωρισμένη καλωδίωση, thermal assessments, dynamic power capping, κεντρική διαχείριση ψύξης νερού, έλεγχος ροής αέρα μέσω αισθητήρων, κ.ά).


Cloud Computing
Πολλή συζήτηση έγινε γύρω από το cloud computing. Από ότι φαίνεται η στροφή στις Data Center υπηρεσίες μέσω του cloud computing είναι η τάση που οδηγούνται σήμερα πολλοί CIOs κατά την απόφασή τους για χρήση δυναμικών υπηρεσιών υπολογιστικής ισχύος και αποθήκευσης δεδομένων. Το cloud computing μπορεί να προσφέρει ευελιξία, προσαρμογή και χρήση υπολογιστικής ισχύος κατ’ απαίτηση. Σε τέτοιες οικονομικές συνθήκες μάλιστα φαντάζει ιδανική επιλογή. Πάντως, αν και μιλάμε για ιδιωτικά clouds, δεν φαίνεται να απαντάται ακόμα το ερώτημα πόσο ασφαλή μπορούν να θεωρούνται τα δεδομένα όταν βρίσκονται στο «σύννεφο».

Η μετάβαση από τους servers στις υπηρεσίες… στην πράξη
Η ηγετική εταιρεία παραγωγής αγροτικών παραγώγων Syngenta έχει ξεκινήσει ένα project μετάβασης από τη χρήση servers στη χρήση υπηρεσιών Data Center νέας γενιάς με στρατηγικό συνεργάτη την ΗΡ και ο Mike Meysner, Program Lead for Infrastructure Transformation της εταιρείας εξήγησε την πορεία και τα μέχρι στιγμής οφέλη.

Βασικοί στόχοι του έργου είναι η παροχή ευέλικτων και shared υπηρεσιών, η μηδενική επένδυση σε φυσική υποδομή ΙΤ από πλευράς Syngenta, η προτυποποίηση διαδικασιών (βελτιστοποίηση της απόδοσης) και η εισαγωγή νέων συνεργατικών εργαλείων. Εως το 2010 θα έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση 75% των περίπου 1000 servers της εταιρείας στα νέας γενιάς Data Center της ΗΡ στη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Ολες τις υπηρεσίες θα τις διαχειρίζεται η ΗΡ, η οποία θα πραγματοποιεί και τις αναβαθμίσεις του h/w. Η Syngenta θα πληρώνει βάσει της χρήσης και θα αναβαθμίζει τις υπηρεσίες της ανάλογα με τις ανάγκες της.

Μέχρι στιγμής, η Syngenta έχει αποκομίσει 30% μείωση στο κόστος (CapEx) του Data Center της, ενώ υπολογίζει ότι, μέσω της τεράστιας μείωσης στις επενδύσεις που θα έκανε σε διαφορετική περίπτωση, το έργο θα έχει αποδείξει την αξία του σε μόλις 2,4 χρόνια.

«Να αγοράσω ή να νοικιάσω;»
Ο Dr. Thomas Mendel, VP & Research Director της Forrester Research σημείωσε την ανάγκη ανανέωσης της στρατηγικής υπηρεσιών των Data Centers, καθώς τα περισσότερα είναι πεπαλαιωμένα -στην πλειοψηφία τους χτίστηκαν πριν από 10 χρόνια- και δεν εξυπηρετούν πλέον τους σύγχρονους σκοπούς του business. Για αυτό το λόγο, όλοι κοιτάζουν προς το consolidation, προβλέποντας έτσι ότι το 2012 θα είμαστε σε θέση να έχουμε γραφεία που δεν θα διαθέτουν ούτε έναν server. Σήμερα πάντως, το βασικό δίλημμα που απασχολεί την πλειοψηφία των CIOs είναι η απόφαση ως προς το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν: «Να χτίσουν ένα νέο κεντρικοποιημένο Data Center ή να “νοικιάσουν” τις υπηρεσίες»;

Σε κάθε περίπτωση, ο αναλυτής της Forrester έδωσε έμφαση στην έννοια του Lean Management, τοποθετώντας το ως τη θεμελιώδη αρχή, πάνω στην οποία πρέπει να χτίσει ένας CIO τη μετάβαση του Οργανισμού ΙΤ στην παροχή υπηρεσιών. Αναφέροντας ότι το Lean Management αποτελεί το επόμενο βήμα του ITIL, o Μendel σημείωσε ότι μέσω αυτού επιτυγχάνεται ο καθορισμός της αξίας συγκεκριμένων υπηρεσιών, η αναγνώριση της ροής της αξίας των υπηρεσιών, η συνεχής ροή των προϊόντων, η εισαγωγή των βημάτων που απαιτούνται για τη συνεχή αυτή ροή και η μείωση του αριθμού των διαδικασιών και του χρόνου για την εξυπηρέτηση του πελάτη.