O Arturo Danesi, CEO της MedΝautilus Greece, μιλάει στο netweek για τις νέες λύσεις cloud που προσφέρει η εταιρεία του, αναλύοντας παράλληλα τη στρατηγική ανάπτυξης της MedΝautilus στην ελληνική αγορά.

netweek: Η MedΝautilus πρόσφατα παρουσίασε ένα νέο πλέγμα ευέλικτων και κλιμακούμενων λύσεων cloud. Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα των λύσεων αυτών για τις ελληνικές εταιρείες;
Arturo Danesi: Οι λύσεις cloud της MedNautilus αποτελούν ένα νέο πλέγμα ευέλικτων και κλιμακούμενων λύσεων IaaS που συμπεριλαμβάνουν παραδοσιακή «συνεγκατάσταση» (co-location), physical virtual hosting βασιζόμενα στις τεχνολογίες των κορυφαίων παρόχων παγκοσμίως, προσφέροντας στους πελάτες μας κορυφαία αρχιτεκτονική συστήματος και εξαιρετικά συστήματα παρακολούθησης και ολοκληρωμένης υποστήριξης.

Οι νέες λύσεις cloud περιλαμβάνουν ένα πλήρες οικοσύστημα συνεργατών που βοηθάει τους πελάτες ώστε να τις προσαρμόζουν στις δικές τους ανάγκες και να βελτιστοποιούν την αρχιτεκτονική της IT υποδομής τους, καθώς και το κόστος των υπηρεσιών τους. Σε αντίθεση με πολλούς operators, η Telecom Italia Group είναι σε θέση να συνδυάζει στα data centers της υπηρεσίες με ολοκληρωμένα συστήματα και consulting, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει τόσο επιτυχημένα αναπτύξει.

Βασικό πλεονέκτημα των λύσεων cloud που προσφέρουμε είναι η δραστική μείωση του συνολικού κόστους που συνεπάγεται για τους πελάτες η ιδιοκτησία της υποδομής, περνώντας από τα έξοδα επένδυσης στα λειτουργικά έξοδα, με βάση την πραγματική χρήση της υπηρεσίας, χάρη στην υψηλή επεκτασιμότητα της προσφοράς μας. Προσφέρουμε ευέλικτες λύσεις κατάλληλες για κάθε τομέα, από μεγάλες επιχειρήσεις έως μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες. Η λύση Disaster Recovery βρίσκεται, επίσης, ανάμεσα στις προσφερόμενες υπηρεσίες και είναι ήδη διαθέσιμη.

Στην πραγματικότητα, η MedNautilus δημιουργεί ένα δίκτυο data centers στην περιοχή της Μεσογείου (χρησιμοποιώντας την πλέον τελευταία τεχνολογία υποδομής σε Κατάνη, Κωνσταντινούπολη, Χανιά και Αθήνα), το οποίο θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες δικτύου της MedNautilus. Η εταιρεία έχει στην ιδιοκτησία της και λειτουργεί το μοναδικό στη Μεσόγειο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο καλωδίων με δακτύλιο, παρέχοντας στο data center της Αθήνας ένα μοναδικό και προστατευμένο συνδυασμό επίγειας και υποθαλάσσιας συνδεσιμότητας με την Ευρώπη.

Με το Tier 1 Global IP MPLS backbone της Telecom Italia Sparkle και το δίκτυο καλωδίων με δακτύλιο μήκους 7.500 χιλιομέτρων της MedNautilus, το data center της Αθήνας είναι εξοπλισμένο με μοναδική επίγεια και υποθαλάσσια συνδεσιμότητα στην Ευρώπη, η οποία μεταφράζεται σε απρόσκοπτη και απόλυτα ελαστική συνδεσιμότητα IP και δυνατότητες MPLS. Τα κέντρα σε Αθήνα και Χανιά είναι εξοπλισμένα με τις τελευταίες υψηλής πυκνότητας διαμορφώσεις ισχύος και συστήματα cooling μέγιστης αποδοτικότητας.

Ο συνολικός χώρος προστατεύεται από καθημερινή, 24ωρη υπηρεσία ασφαλείας. Ολα αυτά αποτελούν στοιχεία που έχουμε εισαγάγει στην πρότασή μας, μαζί με την προσφορά Συμβουλευτικών Υπηρεσιών μας, ώστε να προσθέσουμε αξία στο cloud ως μια υπηρεσία που επιτρέπει στους πελάτες να ελέγχουν τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ παράλληλα προσαρμόζουμε τις προτάσεις μας στις πραγματικές ανάγκες του πελάτη με ένα κλιμακούμενο μοντέλο
 
netweek: Η MedNautilus έχει μοναδικές εγκαταστάσεις data center στην Ελλάδα. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για εσάς;
Arturo Danesi:
Το “Network inside the Cloud” εκπροσωπεί σήμερα το βασικό σημείο διαφοροποίησης για τη MedNautilus Greece: πέντε data centers στην Ευρώπη (Telecom Italia/MedNautilus) μέσω των επίγειων και υποθαλάσσιων υποδομών μας για την εξυπηρέτηση MNCs και μεγάλων επιχειρήσεων (συνδεσιμότητα, disaster recovery, πρόσβαση σε Internet).

Επιπλέον οι TIS/MN κατατάχθηκαν Νο9 στο Global IP transit market με +2,7 Tera Global IP Backbone). Συγκεκριμένα, η MedNautilus Greece αποτελεί σήμερα ηγέτιδα (40%) στις υπηρεσίες συν-εγκατάστασης (co-location) στην Ελλάδα με τα data centers, που βρίσκονται σε Αθήνα και Χανιά, και τα οποία καταλαμβάνουν συνολική έκταση 8.000τμ. Ηδη εξυπηρετούμε εκατοντάδες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και διεθνείς πελάτες στην Ελλάδα. Ολες οι κορυφαίοι telcos, ISPs, mobile operators και οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις κάνουν χρήση των τριών ουδέτερων data centers στην Ελλάδα. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα τοπικό οικοσύστημα, μέσα στο οποίο όλοι οι σημαντικοί παίκτες διασυνδέονται και συνομιλούν.

Αυτό έχει επίσης οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις τιμών όσον αφορά στην πρόσβαση στο Internet (-47%), στο διάστημα 2010 και 2013. Τέλος, έχουμε μάθει από τα 12 και πλέον χρόνια παρουσίας μας στο χώρο των τηλεπικοινωνιών των data centers στην Ελλάδα, ότι οι Ελληνες πελάτες απαιτούν αυστηρά τα data τους να αποθηκεύονται στη χώρα και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Η μοναδική τοπική υποδομή μας σε Αθήνα και Χανιά απαντάει απόλυτα σε αυτές τις αυστηρές «προδιαγραφές» των εταιρικών πελατών μας, οι οποίες και παίζουν καθοριστικό ρόλο σε οποιαδήποτε μελλοντική ανάπτυξη του ΙΤ.


netweek: Πού στηρίζεται η στρατηγική ανάπτυξής σας στην Ελλάδα;
Arturo Danesi: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το cloud computing μπορεί να φέρει εξοικονόμηση που αγγίζει τα 4,8 δισ. ευρώ ενώ, από την άλλη, η υιοθέτησή του μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 37.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Μέσα από την αυξημένη κλιμάκωση και την αντιμετώπιση των εμποδίων που υπάρχουν όταν θέλει να μπει κανείς σε νέες αγορές, το cloud computing μπορεί να αυξήσει τα έσοδα της οικονομίας κατά €5 δισεκατομμύρια επιπλέον. Η MedNautilus έχει ήδη προχωρήσει σε σχετικές επενδύσεις σε μεταφορές και υποδομή των data enters στην Ελλάδα. Αυτή η επιπλέον επένδυση σε cloud μας βοηθάει να εμπλουτίσουμε, αλλά και να διαφοροποιήσουμε την προσφορά μας σε εταιρικούς πελάτες και να απευθυνθούμε σε νέους τομείς της αγοράς, με το να αξιοποιούμε τα υπάρχοντα assets και ικανότητες. Η πρόταση μας για το cloud είναι μοναδική καθώς η MedNautilus Greece είναι η μόνη οντότητα η οποία ομαδοποιεί το cloud computing, με τοπική και διεθνή συνδεσιμότητα, και όλα αυτά φυλαγμένα μέσα σε τρία μεγάλα τοπικά data centers.

netweek: Ποια είναι η σημασία του οικοσυστήματος συνεργατών σας στην Ελλάδα;
Arturo Danesi:
Το IT System integration αντιπροσωπεύει το επιπλέον συστατικό που θα διευκολύνει το outsourcing των επιχειρήσεων και το υβριδικό cloud: εμείς, ως MedNautilus/Telecom Italia, βασιζόμαστε πάνω σε ένα αριθμό SI συμφωνιών, στηριζόμενων σε διαφορετικές κατηγορίες πελατών. Η βιομηχανία του ISV δείχνει σταδιακά τη δική της ετοιμότητα να αναπτύξει “Software over the Cloud” εφαρμογές, βασιζόμενες σε άδειες συνδρομής πελατών, οι οποίες στηρίζονται σε μηνιαίες αμοιβές: Η MedNautilus έχει ως στόχο να εξελίξει την προσφορά από ένα απλό IaaS σε PaaS και SaaS, που σημαίνει να εμπλουτίσει την παρούσα υποδομή με νέες εφαρμογές, οι οποίες εν μέρει αναπτύσσονται in-house και εν μέρει εισάγονται από τους συνεργάτες (System Integrator καθώς και Software houses), έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα πιο πλούσιο οικοσύστημα, προσφέροντας ένα πιο ευρύ χαρτοφυλάκιο ολοκληρωμένων υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα:
• In-house Evolution: Οι λύσεις cloud στην παρούσα φάση αποτελούνται από την υποδομή ως προσφερόμενη υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένου του EasyPack, μιας σειράς προ-ρυθμιζόμενων υπηρεσιών web hosting, οι οποίες παρουσιάζουν βελτιστοποιημένο χρόνο παράδοσης και μειωμένη τιμή για τους πελάτες, των οποίων οι ανάγκες αφορούν σε διαχείριση websites. Τα EasyPacks έχουν αναπτυχθεί ώστε να ανταποκρίνονται στις πιο κοινές ανάγκες πελατών.
• From IaaS to PaaS and SaaS solutions: η στρατηγική ανάπτυξης της MedNautilus στην Ελλάδα βασίζεται στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος συνεργατών, το οποίο θα είναι ικανό να προσελκύσει ανεξάρτητους παρόχους λογισμικού, μεταπωλητές με προστιθέμενη αξία, υπευθύνους ολοκλήρωσης συστημάτων και developers, καθώς και παρόχους λύσεων niche εφαρμογών, με ελκυστικές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η MedNautilus δεσμεύεται να εμπλουτίσει της προσφορά της με λύσεις PaaS και SaaS μέσα από το οικοσύστημα συνεργατών προς όφελος των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Χάρη στην προσέγγισή μας στις υπηρεσίες data centers, που προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες οποιουδήποτε παρόχου, η MedNautilus είναι σε θέση να «φιλοξενεί» τις εφαρμογές των συνεργατών της, χωρίς ζητήματα συμβατότητας. Εχουμε, σχεδόν, ολοκληρώσει τις συμφωνίες μας με μερικές νέες λύσει SaaS, οι οποίες εστιάζουν σε υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς αντιπροσωπεύουν ένα από τα πλέον σχετικά χαρακτηριστικά ενός περιβάλλοντος cloud, και σε βελτιωμένα χαρακτηριστικά υπηρεσιών αποθήκευσης και backup. Επιπλέον, θα αναπτύξουμε συγκεκριμένα εργαλεία με βάση τις ανάγκες των συνεργατών μας, όπως το self-provisioning, ώστε να τους επιτρέπουμε να δουλεύουν πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά.

netweek: Ποιές είναι οι βασικές τάσεις της αγοράς cloud σήμερα και πώς βλέπετε το μέλλον της συγκεκριμένης αγοράς στην Ελλάδα;
Arturo Danesi:
Το βασικό πλεονέκτημα των λύσεων cloud είναι η δραστική μείωση του συνολικού κόστους, περνώντας από τα έξοδα επένδυσης στα λειτουργικά έξοδα, με βάση την πραγματική χρήση της υπηρεσίας, χάρη στην υψηλή κλιμάκωση της προσφοράς. Οι προτάσεις μας σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πελατών με ένα μοντέλο που τους επιτρέπει να αυξάνουν την «κατανάλωση», αγοράζοντας επιπλέον χώρο ή μονάδες. Μαζί με την προσφορά μας σε συμβουλευτικές υπηρεσίες αυτά τα στοιχεία προσθέτουν αξία στο cloud ως μια υπηρεσία που επιτρέπει στους πελάτες να ελέγχουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Η συνεχιζόμενη πίεση από την ΕΕ όσον αφορά στη διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων και στην ανάπτυξη των εξαγωγών θα δημιουργήσουν σίγουρα τις σωστές συνθήκες για μια γρήγορη υιοθέτηση και ευρεία επέκταση του cloud στην Ελλάδα, μέσα στην επόμενη δεκαετία.