Ενα startup στη Silicon Valley πετάει το γάντι στους κολοσσούς κατασκευής επεξεργαστών και διεκδικεί με αξιώσεις ένα μερίδιο στην πίτα του cloud computing.

Ακούγεται παράξενο μια εταιρεία μικροεπεξεργαστών να ισχυρίζεται ότι μπορεί να προσφέρει 10 φορές περισσότερη υπολογιστική ισχύ σε σχέση με επεξεργαστές κολοσσών, όπως η IBM, Intel και AMD. Και όμως η Tilera με έδρα στη Silicon Valley, έχει καταφέρει από την ίδρυσή της το 2004 μέχρι και σήμερα να πείσει επενδυτές, μεταξύ των οποίων οι Cisco Systems, Samsung Electronics, Broadcom και αρκετά venture capitals να διαθέσουν σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν το όραμά της.

Σύμφωνα με την Tilera, η οποία έχει ήδη διαθέσει τους πρώτους επεξεργαστές στην αγορά, το επόμενο της δημιούργημα θα ενσωματώνει μέχρι 100 πυρήνες σε ένα μόνο ολοκληρωμένο και θα είναι μέχρι και 10 φορές ταχύτερο από το Xeon της Intel, καταναλώνοντας μάλιστα λιγότερη ενέργεια.

Ο Omid Tahernia, CEO της Tilera, θεωρεί ότι οι υπάρχοντες επεξεργαστές δεν έχουν καταφέρει να πετύχουν τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην επεξεργαστική ισχύ που απαιτούν τα μεγάλα data centers, όπως αυτά της Google ή της Amazon, με την ενέργεια που χρειάζεται για τη λειτουργία τους.

Απλοί πυρήνες για μεγαλύτερη επιτυχία
Η Tilera θέλει να βασίσει την επιτυχία της σε απλούς επεξεργαστικούς πυρήνες, οι οποίοι θα δημιουργούν ένα grid και επιπλέον θα φιλοξενούνται στο ίδιο ολοκληρωμένο με ελεγκτές μνήμης και I/O. Η διαφορετική σχεδίαση θα επιτρέπει στους επεξεργαστές της Tilera να εκτελούν τεράστιο αριθμό εντολών παράλληλα χωρίς να τρέχουν σε υψηλή συχνότητα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη ενέργεια για ψύξη των severs. H εταιρεία στοχεύει στην αγορά του cloud computing, όπου η αξιοποίηση χιλιάδων επεξεργαστικών πυρήνων και άφθονης μνήμης παίζει καθοριστικό ρόλο.

Σύμφωνα με τον O. Tahernia, στο άμεσο μέλλον ένας υπολογιστής με οκτώ Tilera, θα μπορεί να παράγει το ίδιο έργο με οκτώ servers πολλαπλών επεξεργαστών της Intel ή της AMD, καταλαμβάνοντας το 1/8 του απαιτούμενου χώρου και το 1/5 της ενέργειας.

Εκπρόσωπος της Intel, η οποία σήμερα ελέγχει το 90% των επεξεργαστών για servers και έχει ημερήσιο τζίρο όσο η Tilera προσδοκεί ως ετήσιο τζίρο το 2013, δήλωσε ότι ο αριθμός των πυρήνων δεν είναι το μόνο κριτήριο για την απόδοση ενός επεξεργαστή και ότι ένας επεξεργαστής θα πρέπει να είναι συμβατός με το υπάρχον λογισμικό.

Αναγνώριση καινοτομίας
Ωστόσο, οι επενδυτές δεν δείχνουν να πτοούνται από αυτές τις δηλώσεις και στήριξαν την Tilera με 45 εκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο. Ο Hans Mosesmann, έμπειρος αναλυτής της Raymond James & Associates στον τομέα των επεξεργαστών, δεν διστάζει να πει ότι έχει να δει κάτι τόσο καινοτομικό εδώ και αρκετό καιρό. Eπίσης, σε μια περίοδο που όλοι στηρίζουν web 2.0 startups, το γεγονός ότι κάποιες σημαντικές εταιρείες στηρίζουν μια startup, όπως η Tilera, δείχνει ότι πρόκειται για κάτι σημαντικό.

Το 2011 αναμένεται να είναι η πρώτη χρονιά που η Tilera θα βουτήξει σε βαθιά νερά. Οι νέοι επεξεργαστές TileGx με 16 έως 100 πυρήνες αναμένονται αυτήν τη χρονιά, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές οι εξελίξεις θα γίνουν περισσότερο ενδιαφέρουσες όταν θα είναι διαθέσιμος ο πρώτος 64 bit επεξεργαστής της εταιρείας με ταχύτητα 1,5 GHz και κατανάλωση από 10 έως 55 watts.

Οι TileGx θα τρέχουν Linux και το ίδιο πακέτο Apache-MySQL-PHP-Python, στο οποίο βασίζονται σήμερα πολλοί πάροχοι υπηρεσιών cloud. Επίσης, η Tilera έχει δημιουργήσει ένα εργαλείο, το οποίο ονομάζει, Multicore Development Enviroment και περιλαμβάνει ένα Linux 2.6 SMP, C και C++ compilers, hypervisor για virtualization και ένα εύχρηστο γραφικό περιβάλλον για debugging των multicore εφαρμογών.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η τιμή για ένα TileGx με 36 πυρήνες αναμένεται να είναι κοντά στα 400 δολάρια, οπότε η τιμή του 100πυρηνου επεξεργαστή είναι λογικό να βρίσκεται στη γειτονιά των 1.000 δολαρίων.