Τη νέα ψηφιακή στρατηγική του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας παρουσίασε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, 10 Μαρτίου, στους δημοσιογράφους, μαζί με τον Ειδικό Γραμματέα, Αντώνη Μαρκόπουλο.

Βασικό εργαλείο σε αυτή τη νέα στρατηγική έχει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», το οποίο ο υπουργός χαρακτήρισε  ως «ατμομηχανή» για την επανεκκίνηση της σύγχρονης αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας. «Μέχρι σήμερα η Ψηφιακή Σύγκλιση αποτελούσε, χωρίς αμφιβολία,  τον «κοιμώμενο γίγαντα» της αναπτυξιακής μας διαδικασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός υπογραμμίζοντας τη μηδαμινή απορρόφηση που παρουσίαζε το Πρόγραμμα κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση της χώρας, της τάξεως του 0.34%.

«Παραλάβαμε ένα πρόγραμμα με ενταγμένα δημόσια έργα, τα οποία είχαν υπερκοστολογηθεί και δεν είχαν καμία αναπτυξιακή στόχευση, πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους πολίτες και προστιθέμενη αξία για την οικονομία μας» τόνισε ο Μ. Χρυσοχοϊδης και συμπλήρωσε ότι μόλις σε ένα χρόνο η απορροφητικότητα έφτασε στο 10.7%.

Στο πλαίσιο πραγματικής αξιοποίησης της δυναμικής που προσφέρει η Ψηφιακή Σύγκλιση, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα μετατρέπεται σε βασικό εργαλείο ανάπτυξης με ένταξη καινοτομικών έργων με προστιθέμενη αξία, εξορθολογισμένους προϋπολογισμούς και σαφή χρονοδιαγράμματα.

Από σήμερα και μέχρι το 2013 πρόκειται να διατεθούν στην αγορά μέσω της ψηφιακής σύγκλισης περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ εντός του 2011 στόχος είναι η αύξηση της απορρόφησης του Προγράμματος κατά 250 εκατ. ευρώ, με επιπλέον διαθέσιμα 300 εκατ. ευρώ στην αγορά από προγράμματα του JEREMIE. Έτσι, στην αγορά πρόκειται να διατεθούν, μόνο το 2011, περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσουν 19.000 θέσεις εργασίας.

Την πεποίθησή του ότι η νέα γενιά μπορεί να ηγηθεί της αναπτυξιακής ανάκαμψης της χώρας εξέφρασε ο Μ. Χρυσοχοϊδης, και ανέφερε τα διαθέσιμα εργαλεία που διατίθενται για την ενίσχυση των νέων επιχειρηματιών, τα οποία είναι τα εξής: α) Το καθεστώς νεανικής επιχειρηματικότητας του νέου επενδυτικού νόμου (100 εκατ. ευρώ), β) Το Ταμείο JEREMIE (300 εκατ. ευρώ) για δράσεις για τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και γ) Η νέα δράση ενίσχυσης «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ (30 εκατ. ευρώ) που προκηρύσσεται τις επόμενες μέρες.

Προσφέρει ποσοστό ενίσχυσης έως 50% των επιλέξιμων δαπανών και είναι ένα πρόγραμμα-«σημαιοφόρος» μιας νέας γενιάς προγραμμάτων για την καινοτομία.