Ομιλητής στο 6ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ με θέμα «Οι Προηγμένες Υποδομές Επικοινωνιών ως Θεμέλιο για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρώπη» ήταν σήμερα ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς, Νάσος Ζαρκαλής.

Ο Ν. Ζαρκαλής παρουσίασε στο πλαίσιο της ομιλίας του την ανάλυση που έκανε για λογαριασμό της WIND Ελλάς μία από τις εξέχουσες σε διεθνές επίπεδο εταιρεία οικονομικών συμβούλων, η Compass Lexecon, όπου σύγκρινε τις ευρωπαϊκές τιμολογήσεις για ανανεώσεις αδειών συχνοτήτων στα 900 MHz για εννέα χώρες αναφοράς.

Προσαρμόζοντας τις τιμές ανανέωσης των αδειών με βάση το εθνικό ΑΕΠ της Ελλάδας, η ανάλυση δείχνει ότι η μέση τιμή για την ανανέωση στα 900 MHz για μια περίοδο 15 ετών και για 2×5 MHz, είναι στην πράξη περίπου € 20 εκατομμύρια. «Αυτό σημαίνει ότι η τιμή εκκίνησης που έχει προταθεί από την ΕΕΤΤ, δηλ. τα 60€ εκατ. ανά δέσμη φάσματος, είναι τρεις φορές υψηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και αν επικρατήσει, η Ελλάδα θα έχει την υψηλότερη τιμή χρήσης φάσματος στα 900 MHz που έχει ποτέ σημειωθεί στην Ευρωπαϊκή ιστορία» τόνισε ο Ν. Ζαρκαλής.

Ολοκληρώνοντας την παρουσία του στο συνέδριο, ο Ν. Ζαρκαλής κατέθεσε τις προτάσεις της WIND Ελλάς για τη βέλτιστη αξιοποίηση του φάσματος υπό ανανέωση: α) δίκαιη εκτίμηση της τιμής των αδειών μέσω μας μεθοδολογίας που θα ενσωματώνει την Ευρωπαϊκή εμπειρία και θα έχει προσαρμοστεί στο Ελληνικό περιβάλλον και την πραγματικότητα που βιώνουμε, β) ταυτόχρονη ανανέωση όλων των υφιστάμενων αδειών στη ζώνη των 900 MHz μέχρι το 2032. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στο Ελληνικό Δημόσιο να μεγιστοποιήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2011 και θα διασφαλίσει ένα δίκαιο πεδίο συναγωνισμού, χωρίς ασυμμετρίες, γ) άμεση απελευθέρωση της δέσμης 2x5MHz που προς το παρόν χρησιμοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και δ) έναρξη διαλόγου με τους παίκτες της αγοράς ώστε να επιλεγεί η καλύτερη λύση για όλα τα μέρη.