Η ανάπτυξη του συστήματος ΙΒΜ POWER7 σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οποιοσδήποτε κατασκευαστής έχει καταφέρει να αυξήσει ταυτόχρονα τον αριθμό των πυρήνων ανά socket σε κάθε επεξεργαστή αλλά και την απόδοση ανά πυρήνα, με παράλληλη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. H Erin Burke, Manager of Power Systems Solutions της IBM, μίλησε στο netweek για το πώς η ΙΒΜ μπορεί να οδηγήσει την επιχείρηση σε έναν πιο «ευφυή» δρόμο.

NetWeek: Πείτε μας για την ιστορία πίσω από την ανάπτυξη των συστημάτων Power7 της ΙΒΜ.

Erin Burke: Καθοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη του POWER7 αποτέλεσε η στενή και μακροχρόνια συνεργασία μας με την Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), την Υπηρεσία Eρευνας και Ανάπτυξης του Υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ. Η DARPA απευθύνθηκε στην ΙΒΜ λόγω της ηγετικής θέσης που κατέχουμε στον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς και για τις πολυάριθμες πατέντες και την αποδεδειγμένη μας ικανότητα για καινοτομία.

Η DARPA διαθέτει κονδύλια για την ανάπτυξη νέων καινοτομικών τεχνολογιών στον τομέα της έρευνας και στη συγκεκριμένη περίπτωση, μας ζήτησε να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε έναν επεξεργαστή γρηγορότερο από οποιονδήποτε άλλο. Οι κορυφαίοι ερευνητές της ΙΒΜ συνεργάστηκαν στενά με την DARPA, ώστε η ζητούμενη λύση να αναπτυχθεί πλήρως, ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδικασία με σταδιακά proof of concepts.

Ενα από τα βασικά μας μελήματα κατά τον σχεδιασμό του επεξεργαστή του POWER7, ήταν η διασφάλιση της μεγάλης ταχύτητας με τρόπο αποτελεσματικό όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος επεξεργαστής συνδέεται με μια σειρά από πρωτιές. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι είναι η πρώτη φορά που οποιοσδήποτε κατασκευαστής έχει καταφέρει να αυξήσει ταυτόχρονα τον αριθμό των πυρήνων ανά socket σε κάθε επεξεργαστή, αλλά και την απόδοση ανά πυρήνα. Μέχρι σήμερα, μιλούσαμε για αύξηση των πυρήνων, αλλά με ταυτόχρονη μείωση της απόδοσης ανά πυρήνα.

Στην περίπτωση του συστήματος POWER7, όμως, ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάσαμε το memory caching, και τη σχετική διασύνδεση, επιτρέπει στον επεξεργαστή του να έχει καλύτερη απόδοση. Επιπλέον, η συχνότητα στην οποία λειτουργεί είναι 3.0 με 4.14 GHz, χαμηλότερη δηλαδή από εκείνη του PΟWER6.

Τα χαρακτηριστικά αυτά, καθιστούν τη σύγκριση με τα αντίστοιχα προϊόντα ανταγωνιστών ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Για παράδειγμα, βάσει του Specint_rate, προκύπτει ότι ένα POWER 750, με 32 cores, μπορεί να αντικαταστήσει 92 ανταγωνιστικά συστήματα συγκεκριμένου κατασκευαστή σε ότι αφορά στην υπολογιστική ισχύ. Η δε ενέργεια που εξοικονομείται, επαρκεί για την ηλεκτροδότηση 35.000 σπιτιών για έναν ολόκληρο χρόνο. Αυτή ήταν, άλλωστε, και η πρόθεσή μας. Το παραπάνω παράδειγμα δεν είναι καθόλου τυχαίο, αλλά ήταν μέρος της στρατηγικής μας κατά τον σχεδιασμό του νέου συστήματος.


NetWeek: Ποια τα χαρακτηριστικά καινοτομίας που καθιστούν το POWER7 ξεχωριστό;

Erin Burke: Να διευκρινίσουμε ότι η ταχύτητα αλλά και η καινοτομία δεν εξαντλείται στον επεξεργαστή του POWER7, αλλά αφορά σε ολόκληρο το σύστημα. Είμαστε ο μοναδικός κατασκευαστής που διαθέτει το πλήρες σύνολο των συστατικών hardware, software και services που απαιτούνται για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος. Συγκεντρώνοντας τα πάντα -από το hardware και τον επεξεργαστή, μέχρι την τεχνολογία hypervisor, το λειτουργικό σύστημα, τη διαχείρισή του, τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες- καταφέρνουμε να βελτιστοποιούμε το χαρτοφυλάκιο των λύσεών μας, με τρόπο ανέφικτο για τους υπόλοιπους.

Τα συστήματά μας αποτελούν ολοκληρωμένες λύσεις από την αρχική σχεδίασή τους, σε αντίθεση με τον τυπικό commodity server που είναι μια συλλογή από συστατικά διαφορετικής προέλευσης, και μπορεί να συνδυάζει, για παράδειγμα, επεξεργαστή της Intel, hardware της ΗΡ, hypervisor της VMware, λειτουργικό Windows και διαφορετικά προγράμματα για τη διαχείριση συστημάτων. Πολλά από τα χαρακτηριστικά ενός συστατικού ενδέχεται να μη λειτουργούν παρά στην πιο πρόσφατη έκδοση κάποιας άλλης τεχνολογίας. Αυτό δημιουργεί την επιπρόσθετη ανάγκη για patches κ.τ.λ.

Το γεγονός ότι στην ΙΒΜ αφιερώσαμε χρόνο στο να σχεδιάσουμε την αρμονική λειτουργία όλων των επιμέρους συστατικών ενός συστήματος δεν είναι τυχαίο. Ετσι, διασφαλίζεται η βελτιστοποίηση του συστήματος, χαρακτηριστικό των ολοκληρωμένων προϊόντων της ΙΒΜ, και βέβαια των συστήματων ΙΒΜ POWER7.

Αλλο ένα χαρακτηριστικό καινοτομίας, που συνδέεται με τη σχεδίαση των συστημάτων, αφορά στη δυνατότητα διάθεσης μέχρι και 4 threads ανά πυρήνα. Οταν φτάνουμε στα high-end συστήματα της εταιρείας, μιλάμε για 1024 threads σε έναν και μόνο server. Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό! Οι 256 πυρήνες είναι ένας εξίσου εντυπωσιακός αριθμός, ο οποίος επιτρέπει τη διεκπεραίωση ενός αντίστοιχα γιγαντιαίου φορτίου εργασίας (workload). Επιπλέον, έχουμε συνδυάσει το μεγάλο αριθμό των threads με πολύ γρήγορους επεξεργαστές, χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως «Intelligent Caching» και «Intelligent Threads», οι οποίες μπορούν να αποτιμήσουν τον ιδανικό αριθμό των threads που χρειάζονται για κάθε εφαρμογή και να προσαρμόσουν τον επεξεργαστή, κατάλληλα.

Έτσι, επιτυγχάνεται η καλύτερη απόδοση – είτε πρόκειται για την εκτέλεση εφαρμογών, είτε βάσεων δεδομένων. Επιπλέον, έχουμε συνεργαστεί με αρκετούς κατασκευαστές λογισμικού, πρωταρχικά βέβαια με το τομέα Λογισμικού της ΙΒΜ, ώστε η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των threads να γίνεται με όσο το δυνατόν πιο αυτοματοποιημένο τρόπο.

Η ΙΒΜ έχει βελτιώσει θεαματικά τις δυνατότητες παράλληλης επεξεργασίας όλων των προϊόντων λογισμικού -Websphere, DB2, InfoSphere Warehouse, Cognos, κ.λπ.-, ώστε να μεγιστοποιείται η απόδοσή τους στην πλατφόρμα POWER 7, χωρίς την ανάγκη αλλαγών σε υπάρχουσες εφαρμογές. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε εδώ και χρόνια με την SAP και την Oracle, ώστε τα συστήματά μας να ανταποκρίνονται άψογα στις ανάγκες των εφαρμογών τους.

Καινοτομία αποτελεί και η λειτουργία TurboCore, η οποία είναι διαθέσιμη στις σειρές 780 και πάνω, και επιτρέπει ουσιαστικά να απενεργοποιούμε 4 από τους επεξεργαστές στο socket, ώστε να επωφελούνται οι υπόλοιποι 4 του cache και της μνήμης και να τρέχουν γρηγορότερα. Αυτό συμφέρει ιδιαίτερα σε περιπτώσεις high throughput computing, αλλά και όταν οι άδειες για τη χρήση λογισμικού αγοράζονται ανά πυρήνα. Με τον τρόπο αυτό, η απόδοση αυξάνεται κατά 20% για τους εναπομείναντες επεξεργαστές.

Τέλος, μέσα από τη δυνατότητα για Dynamic Energy Optimization μπορεί κανείς να επιλέξει μεταξύ του Dynamic Power Savings Mode, όπου στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, και του Max Performance, για υψηλότερη ταχύτητα επεξεργασίας. Με την τεχνική Dynamic Energy Optimization μπορεί κανείς εκ των προτέρων να καθορίσει πόσα watt επιθυμεί να καταναλώσει, ή ακόμα και το συνολικό κόστος της παρεχόμενης ενέργειας, ώστε να προϋπολογίζει το κόστος της.

Εναλλακτικά, με τη λειτουργία Max Performance, το μηχάνημα θα εξετάσει τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας στο data center και θα θέσει τον επεξεργαστή σε υπερχρονισμό (overclock) κατά 10%. Η αλλαγή από το ένα mode στο άλλο είναι θέμα ενός κλικ και μόνο.


NetWeek: Τι διαστάσεις παίρνει η έννοια του Virtualization στο POWER7;

Erin Burke: Η ΙΒΜ ηγείται του virtualization εδώ και 40 χρόνια, αφού υπήρξαμε οι πρωτοπόροι του VM στο mainframe το 1967. Ο «ειδικός» μας επί θεμάτων virtualization, Jim Rymarczyk, εργάζεται για την ΙΒΜ εδώ και 40 χρόνια. Οι τοίχοι του γραφείου του είναι επενδυμένοι με τις περίπου 100 πατέντες που έχει κατοχυρώσει. Πολλές από αυτές αφορούν σε virtualization στο mainframe, καθώς το συγκεκριμένο σύστημα αποτελεί το «χρυσό πρότυπο» για την εν λόγω τεχνολογία.

Ο Jim μιλούσε για το cloud computing εδώ και πολλά χρόνια, πριν οι περισσότεροι υλοποιήσουν ακόμη την τεχνολογία virtualization. Είναι ο νους που κρύβεται πίσω από την αρχιτεκτονική, αλλά και από την επόμενη γενιά του virtualization. Η σχεδίαση της εν λόγω τεχνολογίας στα Power συστήματα ακολουθεί πολλές αντίστοιχες βέλτιστες πρακτικές από τα mainframes. Ολοι οι μεγάλοι οίκοι αναλυτών, συμπεριλαμβανομένων των Gartner και Forrester, συμφωνούν ότι το mainframe υπήρξε το πρώτο και πιο αποτελεσματικό σύστημα για virtualization.

Η τεχνολογία μας εμπνέεται από τα mainframes και αντλεί από αυτά βέλτιστες πρακτικές τις οποίες εφαρμόζει στην αγορά των UΝΙΧ. Αδιαμφισβήτητα, τα ίδια βέβαια τα mainframes εξακολουθούν να εξελίσσονται και να καινοτομούν.

Ενδεικτικό της επιτυχίας του virtualization στα συστήματα POWER7 είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι χρήστες αναφέρουν ποσοστό χρήσης 50, 60, 70%, σε αντίθεση με το τυπικό 10 με 15% που ισχύει για τα περισσότερα συστήματα.

Μέσα από την ενοποίηση των συστημάτων σε συστήματα POWER7, όχι μόνο μειώνουμε τον αριθμό των servers από τους 100 σε τρεις, όπως έχουμε πραγματοποιήσει σε μεγάλους πελάτες μας, αλλά και απολαμβάνουμε αξιοπιστία και διαθεσιμότητα της τάξης του 99,999%. Τα συστήματα της ΙΒΜ είναι σχεδιασμένα με προβλέψεις για redundancy σε κάθε επίπεδο.

Εάν συνδυάσουμε τα παραπάνω με τις δυνατότητες για virtualization που διαθέτουν και τα πολύ υψηλά επίπεδα ασφάλειας, τότε επιτυγχάνεται όχι μόνο η ενοποίηση των φορτίων εργασίας, αλλά και ένας σαφώς ανώτερος βαθμός αξιοποίησης των πόρων των servers. Αυτό οδηγεί, με τη σειρά του, σε ένα πολύ συμφέρον συνολικό κόστος κτήσης και απόκτησης.

Αλλωστε, η φιλοσοφία της ΙΒΜ είναι αυτή της υψηλής διαθεσιμότητας και της αδιάλειπτης λειτουργίας ανεξαρτήτως συνθηκών, με υψηλά επίπεδα αξιοποίησης των υπολογιστικών πόρων και του virtualization.

NetWeek: Θα μπορούσε η νέα αρχιτεκτονική των συστημάτων POWER7 να συντελέσει δραματικά στην ανανέωση της υφιστάμενης υποδομής Πληροφορικής;

Erin Burke: Στόχος μας δεν είναι σε καμία περίπτωση να καταργήσουμε τα mainframes. Παρατηρούμε όμως ότι, πέρα από τους χρήστες των mainframes, υπάρχει μια άλλη κατηγορία της αγοράς UNIX που ενδιαφέρεται για consolidation της υποδομής του. Πιθανότατα θέλουν να λειτουργούν και να εκτελούν εφαρμογές σε LINUX, UNIX, ή ΙΒΜi. Μπορούμε, και σε αυτές τις περιπτώσεις, να προτείνουμε κατάλληλες λύσεις, με μικρότερους servers – όπως τo σύστημα POWER 750 με 32 πυρήνες.

Αναπτύξαμε τις λύσεις αυτές επειδή θέλουμε να ανταποκρινόμαστε στη ζήτηση εκ μέρους των πελατών. Διαθέτουμε και λύσεις στην αγορά των x86, όπου εξακολουθούμε να κερδίζουμε έδαφος έναντι των βασικών ανταγωνιστών μας, όπως η ΗΡ και η Dell. Ηγούμαστε στο χώρο των UNIX, όπου διατηρούμε το 40% των εσόδων της αγοράς παγκοσμίως. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που είχε ποτέ οποιοσδήποτε κατασκευαστής. Εχουμε επίσης σημειώσει σημαντικές επιτυχίες όσον αφορά στις μεταβάσεις τεχνολογίας από πλατφόρμες ανταγωνιστών.

Οσοι, για παράδειγμα, ενδιαφέρονταν για ανανέωση της x86 υποδομής τους, επιζήτησαν το χαμηλότερο συνολικό κόστος απόκτησης και κτήσης. Αυτό οδήγησε αρκετούς να μεταβούν από ανταγωνιστικά x86 συστήματα σε Power συστήματα. Για αυτούς που θέλουν οπωσδήποτε να εκτελούν Windows και SQL ή Exchange Server, η ΙΒΜ έχει την καλύτερη πλατφόρμα για τη χρήση αυτή: το System Χ.


NetWeek: Πόσο εύκολο είναι το migration προς τα συστήματα της ΙΒΜ;

Erin Burke: Εξαρτάται από το λειτουργικό περιβάλλον του πελάτη. Αν κάποιος διαθέτει LINUX σε x86, τότε η μετάβαση γίνεται αυτόματα. Πέρσι, μόνο, κάναμε 200 migrations σε POWER συστήματα, συμπεριλαμβανομένων και migrations από το Sun Solaris και το HPUX. Αν κάποιος διαθέτει DB2, με middleware που τρέχει και στα δύο συστήματα, τότε η μετάβαση είναι πάρα πολύ εύκολη. Αν όμως κάποιος έχει μια εφαρμογή που, για οποιονδήποτε λόγο, λειτουργεί μόνο μέσα σε ένα συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα, τότε πρέπει να αποτιμήσουμε ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος ISV για να την πραγματοποιήσει.

Πολλά migrations μπορούν, πάντως, να πραγματοποιηθούν με ελάχιστη έως μηδενική επίπτωση στην απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης. Διαθέτουμε μεγάλο αριθμό προσωπικού, εξειδικευμένο σε τέτοιου είδους μεταβάσεις τεχνολογίας, και πάρα πολλούς ικανοποιημένους πελάτες.

NetWeek: Το POWER7 είναι ένα σύνολο λειτουργικοτήτων. Εάν είναι επιθυμητό το migration μέρους -και όχι του συνόλου- της υποδομής ενός data center, θα γίνει αντιληπτή η πλήρης αξία του POWER7; Θα ισχύει η διαλειτουργικότητά του με τα υπόλοιπα συστήματα;

Erin Burke: Σαφώς. Δεν έχουμε δημιουργήσει ένα κλειστό σύστημα, ούτε υποχρεώνουμε τους πελάτες μας να αγοράζουν την ολοκληρωμένη εκδοχή της λύσης.

Στη σειρά των συστημάτων Power, μπορεί κανείς να εκτελέσει εφαρμογές σε LINUX, ΙΒΜi και ΑΙΧ. Για να επωφεληθεί πλήρως των δυνατοτήτων, μπορεί να μετακινήσει φορτία εργασίας από το POWER6 στο POWER7 χωρίς να χρειάζεται το παραμικρό downtime. Υπάρχει η λειτουργικότητα live partition mobility που επιτρέπει τη μετακίνηση όλων των παραμέτρων του περιβάλλοντος της συγκεκριμένης εφαρμογής με μέγιστο time out τα δύο δευτερόλεπτα. Η εφαρμογή συνεχίζει, λοιπόν, να ανταποκρίνεται κανονικά.

Οσον αφορά στη διαλειτουργικότητα, αυτή είναι πλήρως συμβατή με τα συστήματα αποθήκευσης που διαθέτουμε αλλά και με τη Cisco, την EMC και όλους τους μεγάλους προμηθευτές λύσεων διαχείρισης συστημάτων. Παράλληλα, οι servers μας έχουν από μόνοι τους σημαντικές δυνατότητες διαχείρισης συστημάτων, όπως το λογισμικό Systems Director, που προσφέρει νέες και εξαιρετικά απλοποιημένες μεθόδους διαχείρισης και περιλαμβάνει τις εξελιγμένες δυνατότητες διαχείρισης για virtualization του VMControl. Σε αυτό το πλαίσιο, τα συστήματά μας λειτουργούν απρόσκοπτα και με τα λογισμικά της BMC και της CA.

Οσον αφορά στις εφαρμογές, υποστηρίζουμε χιλιάδες από αυτές. Εχουμε, μάλιστα, συνεργαστεί εκ των προτέρων με πολλούς προμηθευτές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι το λογισμικό τους αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες του POWER7.

NetWeek: Είναι, λοιπόν, η εξέλιξη των εφαρμογών που οδηγεί στην εξέλιξη του hardware, ή το αντίστροφο;

Erin Burke: Στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήσαμε, ρωτήσαμε πολλούς CIOs σχετικά με τις προτεραιότητές τους -αλλά παρακολουθήσαμε και τους αναλυτές και τις ευρύτερες τάσεις της αγοράς- και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τόσο οι εφαρμογές, όσο και το hardware, εξελίσσονται προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών, αλλά και για να συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους.

Ο τομέας της διαχείρισης συστημάτων βελτιώνεται σημαντικά στο σύνολό του και η βελτίωση αυτή οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στο virtualization. Ενώ, παλαιότερα, είχαμε έναν τρομακτικό πολλαπλασιασμό των συστημάτων, σημειώθηκε το «virtualization effect» -όρος που ανήκει στην IDC- και ξεκινήσαμε να εκτελούμε περισσότερα φορτία εργασίας χωρίς να αυξάνεται τόσο δραματικά ο αριθμός των servers.

Παράλληλα, όμως, παρατηρείται το ακόλουθο παράδοξο: για κάθε δολάριο που ξοδεύεται για την αγορά ενός νέου server, ξοδεύονται δύο δολάρια για τη διαχείρισή του και 50 σεντς για την ενέργεια που καταναλώνει ο server ή το data center. Πρόκειται για πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν.

Σαν κλάδος, έχουμε κάνει πολλά για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που παρουσιάζονται στον τομέα της διαχείρισης συστημάτων. Οσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας, είναι ξεκάθαρο σε όλους πλέον ότι ο περιορισμός της πρέπει να γίνει τόσο για λόγους περιβαλλοντικής συνείδησης, όσο και οικονομικούς. Ο εν λόγω προβληματισμός επηρέασε την ανάπτυξη των Συστημάτων Power τα οποία, όπως προαναφέραμε, σχεδιάσθηκαν ώστε να είναι πολύ αποτελεσματικά ως προς την κατανάλωση της ενέργειας.


NetWeek: Ποιες άλλες απαιτήσεις, ή προσδοκίες, εκ μέρους των χρηστών συστημάτων Πληροφορικής ανέδειξε η έρευνά σας;

Erin Burke: Βασικό ζητούμενο πολλών πελατών μας είναι η δυνατότητα ευέλικτης μετακίνησης των υπολογιστικών πόρων, σε διαφορετικά σημεία της επιχείρησης, ανάλογα με τις απαιτήσεις της εκάστοτε ζήτησης. Αλλη μία απαίτηση είναι αυτή για γρηγορότερη απόδοση της αξίας. Δεδομένων των δυσχερών οικονομικών συνθηκών, πολλές εταιρείες προβληματίζονται για τη μεγιστοποίηση της αξίας από την εγκατάσταση νέας τεχνολογίας, το συντομότερο δυνατό.

Προσφέρουμε, λοιπόν, νέα μοντέλα παράδοσης επιχειρηματικών λύσεων, όπως είναι το Cloud Computing, οι δυνατότητες hosting από την ΙΒΜ, ή οι προτυποποιημένες λύσεις, ώστε οι εταιρείες να τις υλοποιούν από μόνες τους, λύσεις τύπου «Smart Analytics», που αποτελούνται από  Εξοπλισμό, Λογισμικό και Υπηρεσίες, έτοιμες για χρήση από τον πελάτη κ.λπ. Μας εκφράζεται ακόμα η ανάγκη για περισσότερα virtual images, αλλά και για απλό hardware που δεν φέρει τίποτα περισσότερο από το λειτουργικό σύστημα. Μαθαίνουμε να ανταποκρινόμαστε σε διαφορετικές ανάγκες και να προσφέρουμε διαφοροποιημένες λύσεις.

Οι πελάτες δεν πρέπει να αναγκάζονται να επιλέγουν μεταξύ διαφορετικών αρχιτεκτονικών ανάλογα με το φορτίο εργασίας που έχουν να εκτελέσουν. Οι πελάτες δεν ρωτάνε «Τι σύστημα να επιλέξω;» αλλά, για παράδειγμα, «Θέλω να υλοποιήσω μια λύση ERP για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μου. Τι εξοπλισμό χρειάζομαι για την εν λόγω λύση, ο οποίος να παρέχει την επιθυμητή αξιοπιστία και ασφάλεια;». Η ασφάλεια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας σε ένα περιβάλλον εικονικοποίησης.

Ανακεφαλαιώνοντας, τα βασικά ζητούμενα εκ μέρους των πελατών μας είναι η γρήγορη απόδοση της αξίας, το χαμηλότερο κόστος διαχείρισης συστημάτων και ενέργειας, η αύξηση της ευελιξίας, η δυνατότητα για virtualization και η ανάπτυξη ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, χωρίς να απαιτείται η αλλαγή της αρχιτεκτονικής ή να χρειαστεί να συνταχθούν εκ νέου οι εφαρμογές.

NetWeek: Πώς μπορεί κανείς να αποτιμήσει την απόδοση μιας σχετικής επένδυσης;

Erin Burke: Οταν αναπτύσσαμε το POWER7 είχαμε διαβλέψει τις εξελίξεις στην αγορά. Για το λόγο αυτό, το POWER7 στοιχίζει λιγότερο από το POWER6. Κι αυτό οφείλεται στο ότι ήμασταν πάρα πολύ αποτελεσματικοί στον σχεδιασμό του, με αποτέλεσμα η παραγωγή του να μας κοστίσει λιγότερο. Είμαστε, λοιπόν, σε θέση, να μετακυλήσουμε μέρος της εξοικονόμησης κόστους και στους πελάτες μας.

Συνδυάσαμε την καινοτομία με τις ανάγκες των πελατών μας και την εξέλιξη της αγοράς. Η στρατηγική μας προσβλέπει, άλλωστε, σε αύξηση του μεριδίου αγοράς μέσα από την ανάπτυξη μοναδικών προϊόντων. Ηγούμαστε ήδη της αγοράς του UNIX, βεβαίως του Mainframe και κερδίζουμε μερίδιο εσόδων στην αγορά του x86. Με αυτό το ισχυρό χαρτοφυλάκιο προϊόντων, επιθυμούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πελατών μας.

Λίγα λόγια για τα νέα συστήματα POWER7 της ΙΒΜ
Η IBM ανακοίνωσε τα νέα συστήματα POWER7 με ενσωματωμένες μοναδικές τεχνολογίες για τις ειδικές απαιτήσεις των νέων αναδυόμενων εφαρμογών και υπηρεσιών, οι οποίες βασίζονται στην ταυτόχρονη επεξεργασία ενός τεράστιου αριθμού συναλλαγών, καθώς και στην ανάλυση αυτών των πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, τα νέα αυτά συστήματα επιτρέπουν στους πελάτες να διαχειριστούν τις υπάρχουσες εφαρμογές και υπηρεσίες τους με χαμηλότερο κόστος, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες για virtualization και για εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα νέα συστήματα και το λογισμικό διαχείρισης περιλαμβάνουν:

  • IBM Power 780, μια νέα κατηγορία κλιμακούμενων, high-end συστημάτων, τα οποία διαθέτουν εξελιγμένο αρθρωτό σχεδιασμό με έως 64 «πυρήνες» ή επεξεργαστές POWER7 και τη νέα λειτουργία βελτιστοποίησης φόρτου εργασίας TurboCore
  • Το IBM Power 770, ένα ευέλικτο enterprise σύστημα, με έως 64 πυρήνες POWER7, προσφέρει υψηλότερη απόδοση ανά πυρήνα σε σύγκριση με τους επεξεργαστές POWER6 και χρησιμοποιεί έως 70% λιγότερη ενέργεια για τον ίδιο αριθμό πυρήνων με το IBM Power 570
  • Το IBM Power 755, ένας cluster node για high performance computing με 32 πυρήνες POWER7, με πιστοποίηση Energy Star για εξαιρετική διαχείριση ενέργειας και ιδανικό για τις πιο απαιτητικές εργασίες ανάλυσης
  • Το IBM Power 750 Express, ένας business server με πιστοποίηση Energy Star για μεσαίες επιχειρήσεις, προσφέρει τετραπλάσια επεξεργαστική ισχύ σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, με την ίδια κατανάλωση ενέργειας
  • Το λογισμικό διαχείρισης IBM Systems Director Express, με εκδόσεις Standard και Enterprise, προσφέρει νέες και εξαιρετικά απλοποιημένες μεθόδους διαχείρισης για τα νέα συστήματα και περιλαμβάνει τις εξελιγμένες δυνατότητες διαχείρισης για virtualization του VMControl.