Στις αρχές του χρόνου το περιοδικό Forbes δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Ed Sperling, με τίτλο «CIOs: Be Carefull What You Wish For». Σε αυτό το άρθρο, ο Sperling υποστηρίζει ότι το virtualization θα επιφέρει μία αλλαγή για την ηγεσία του ΙΤ: από την τεχνολογία στα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, γράφει: «Το ΙΤ θα εξακολουθεί να είναι ένας παράγοντας που θα διευκολύνει το επιχειρείν, αλλά ο ολοένα και περισσότερο ο Διευθυντής Πληροφορικής θα είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ιδεών, κατανοώντας την αξία των δεδομένων και πώς αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για να ενισχύσουν τα έσοδα της εταιρείας».

Αν και ως προς τη σκιαγράφηση της τάσης ο Sperling έχει δίκιο, ίσως τελικά υποτιμάει τον αντίκτυπό της. Σύμφωνα με άρθρο του Bernard Golden στο CIO, το γεγονός είναι ότι δύο τάσεις συγκλίνουν για να δημιουργήσουν ένα κατακλυσμό δεδομένων πέρα από ότι οι περισσότεροι παρατηρητές μπορούν να αντιληφθούν, και ότι αυτές οι τάσεις θα διαμορφώσουν ένα πολύ διαφορετικό CIO στο μέλλον.

Η μία τάση είναι το cloud computing, όπως υποδεικνύει και ο Sperling, και η τεράστια αύξηση στη χρήση της Πληροφορικής που αυτό φέρνει, καθώς θα μειωθεί σημαντικά η ανάγκη σε inhouse υποδομές και πόρους. «Η εικόνα που έχουμε οι περισσότεροι για το πιθανό μέγεθος του computing βάσει των σημερινών πρακτικών, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Τα επόμενα χρόνια θα δούμε το …παγόβουνο σε όλη του την έκταση», σημειώνει ο Golden. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δεύτερη τάση αφορά στην ανάπτυξη αυτού που τείνει να καθιερωθεί ως «The Internet of Things», με βασικό χαρακτηριστικό τη μετάβαση του ΙΤ σε μη παραδοσιακές συσκευές – βλέπε smartphones κ.ά.
Και οι δυο αρθρογράφοι, λοιπόν, συμφωνούν ότι η πρόκληση για του Διευθυντές Πληροφορικής στο μέλλον θα έχει να κάνει την αξιοποίηση του κατακλυσμού αυτού των δεδομένων που έρχεται.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πώς θα διαμορφωθεί ο ρόλος του CIO; Θα είναι ο CIO αυτός που θα πρέπει να σχεδιάζει τις πρωτοβουλίες που θα αξιοποιούν αυτά τα δεδομένα, όπως υποστηρίζει ο Sperling, ή θα είναι αυτός που θα πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτά τα δεδομένα, από όπου και αν προέρχονται, θα είναι διαθέσιμα στα business στελέχη ώστε να αξιοποιηθούν με το βέλτιστο τρόπο για την δημιουργία εσόδων, όπως υποστηρίζει ο Golden;