Σε μία περιοχή της Γαλλίας γνωστή για την ηλιοφάνεια, τη γεωργία και τις πηγές φυσικού νερού, η IBM δημιούργησε ένα νέο κέντρο για τη Διαχείριση των Υδάτων (Center of Excellence for Water Management), που αξιοποιεί υπολογιστικά συστήματα υψηλής απόδοσης για την παρακολούθηση και πρόβλεψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των δυσμενών καιρικών συνθηκών στoυς υδάτινους πόρους.

Με βάση το Montpellier, στη Γαλλία, το κέντρο βρίσκεται στο Languedoc Roussillon, μια νότια περιοχή με πλούσια ηλιοφάνεια και εποχιακές καταρρακτώδεις βροχές, που κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια σε ζημιές κάθε χρόνο. Περισσότερα από 640 χ.λ.μ. αντιπλημμυρικού αναχώματος έχει δημιουργηθεί για να προστατεύει τους 600.000 ανθρώπους που ζουν σε πιθανές για πλημμύρα περιοχές.

Οι δυνατότητες του κέντρου σε ότι αφορά στη μοντελοποίηση με τη χρήση συστημάτων υψηλής απόδοσης και στη χρήση δικτύων εξοπλισμένων με αισθητήρες, θα επιτρέψουν γρήγορες, υψηλής ανάλυσης και μεγάλης κλίμακας προσομοιώσεις, οι οποίες βασίζονται σε πολλαπλά σενάρια και επιλογές.

Ένα από τα πρώτα έργα που έχει ανατεθεί στο Κέντρο, αφορά σε  μια συνεργασία ανάμεσα στην IBM και της ClusterEAU – μια κοινοπραξία  ερευνητικών εργαστηρίων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων – με στόχο την ανάπτυξη έργων προηγμένης διαχείρισης υδάτινων πόρων.