Στα smartphones και τα tablets επεκτείνεται η χρέωση που επιβάλει από το 1993 το Υπουργείο Πολιτισμού σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές, άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και ακόμη και στο χαρτί φωτοτυπίας.

Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού «Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων». Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η επιβάρυνση ορίζεται στο 1% επί της λιανικής τιμής των smartphones και tablets και αποδίδεται στους καλλιτέχνες που παράγουν το περιεχόμενο που αναπαράγεται από τις συγκεκριμένες συσκευές. Την απόσυρση και τον προσεκτικό επανασχεδιασμό του άρθρου 55 του σχεδίου νόμου για τη «Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων» προτείνει με επείγουσα παρέμβασή του ο ΣΕΒ προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Όπως τονίζεται σε σχετική επιστολή που εστάλη από τον ΣΕΒ προς την Κυβέρνηση, το Υπουργείο αποφάσισε να προτείνει προς νομοθέτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τη θέσπιση εύλογης αποζημίωσης των δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων από τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, με τρόπο αιφνιδιαστικό και χωρίς τη δέουσα τεχνική προετοιμασία ή διαβούλευση με την αγορά.

Ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ο ΣΕΒ καλεί την ελληνική πολιτεία να διαβουλευτεί ενεργά με τους φορείς, ώστε να προκύψει η βέλτιστη δυνατή διατύπωση, που θα σταθμίζει με ολοκληρωμένο τρόπο και επαρκή αιτιολόγηση κάθε παράμετρο του σύνθετου αυτού ζητήματος. Καταλήγοντας, ο ΣΕΒ σημειώνει  ότι η Πολιτεία οφείλει να αποδείξει ότι στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.