Σε στενό κύκλο επιχειρηματικών συντακτών έγινε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, στο Γκάζι (Thission Lofts), η πρώτη παρουσίαση του Entrepreneurs’ Organization (ΕΟ) στην Ελλάδα, του ισχυρότερου δικτύου από και για επιχειρηματίες, παγκοσμίως που αριθμεί περισσότερους από 12.000 επιχειρηματίες–μέλη και 160 παραρτήματα σε 50 χώρες.

Το ΕΟ (https://www.eonetwork.org) έχει βασικό στόχο την προσωπική εξέλιξη των μελών του και, κατ’ επέκταση, παίζει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους.Επισημοποιώντας την παρουσία του ΕΟ στην Ελλάδα, στη χθεσινή συνάντηση, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟ Greece, Δημήτρης Μέμος (MarineTraffic) και τα μέλη Ρεβέκκα Πιτσίκα (PfB Group), Αναστάσης Λώζος (Lozos S.A.) και Κωνσταντίνος Πολίτης (Found.Ation και Γνώμων Κατασκευές) παρουσίασαν στους δημοσιογράφους έρευνα για τον Δείκτη Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και ανακοίνωσαν το Διεθνή Επιχειρηματικό Διαγωνισμό για Φοιτητές (Global Student Entrepreneur Awards, GSEA), ο οποίος θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Προβληματισμένοι οι Έλληνες επιχειρηματίες για την επόμενη διετία
Μάλλον απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των Ελλήνων επιχειρηματιών για το πώς θα διαμορφωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας, μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, καθώς μόνο το 22,81% πιστεύει ότι θα βελτιωθεί. Το 49,12% θεωρεί ότι θα χειροτερέψει και το 28,07% ότι θα παραμείνει ως έχει, όπως καταλήγει η έρευνα του Entrepreneurs’ Organization για τον Δείκτη Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στην χώρα μας κατά τον μήνα Οκτώβριο – και στην οποία συμμετείχαν 435 επιχειρηματίες.

Προκλήσεις και Επιχειρηματικό Περιβάλλον
Πιο αναλυτικά, από τα ευρήματα της μελέτης προκύπτει ότι οι πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, στην παρούσα φάση είναι το νέο προφίλ των εργαζομένων (66,04%), οι μεταβαλλόμενες καταναλωτικές ανάγκες (66%), η ασταθής και υψηλή φορολογία (65,69%), ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό (45,75%) και οι νέες τεχνολογίες (45,56%). Σε μικρότερη κλίμακα η γραφειοκρατία (23,61%) και το μη φιλικό κράτος προς την επιχειρηματικότητα (23,35%). Παράλληλα, τους τελευταίους 6 μήνες (Μάρτιος – Αύγουστος 2016) μόνο το 38,6% έχει πραγματοποιήσει κάποια σημαντική επένδυση. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και για το επόμενο εξάμηνο όσον αφορά στις επενδύσεις. Ετσι το 36,84% δηλώνει ότι είναι έτοιμο να προβεί σε κάποια σημαντική επένδυση, ενώ το 63,16%, όχι. Επιπλέον, διστακτικοί φαίνονται οι επιχειρηματίες όσον αφορά στην έναρξη μία νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον. Μόλις το 19,3% απάντησε ναι με σιγουριά, ενώ το 38,6% έδωσε αρνητική απάντηση. Ωστόσο σχεδόν οι μισοί επιχειρηματίες 42,11%, δήλωσαν ότι το σκέφτονται και ίσως να το τολμήσουν.

Θέσεις Εργασίας
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το τελευταίο εξάμηνο (Μάρτιος – Αύγουστος 2016), παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας στο 60% των επιχειρήσεων και μάλιστα σχεδόν στο σύνολό τους (94,12%) ήταν θέσεις πλήρους απασχόλησης. Στην ίδια όμως κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν και στο επόμενο εξάμηνο (Σεπτέμβριος 2016 –Φεβρουάριος 2017). Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ειδικότερα το 35,09% απάντησε ναι, το 35,09% ίσως και το 29,82% όχι, με τις θέσεις πλήρους απασχόλησης να κερδίζουν και πάλι το στοίχημα σε ποσοστό 85% σε σχέση με τις θέσεις μερικής απασχόλησης που φτάνουν μόλις το 15%.

Οικονομικά Αποτελέσματα
Παρά το ασταθές κλίμα στην οικονομία, οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα κατάφεραν να αυξήσουν και να σταθεροποιήσουν τα έσοδά τους. Όπως προκύπτει από την έρευνα τους τελευταίους 6 μήνες, το 47,37% των εταιρειών αύξησε τα έσοδα του, το 29,82% τα διατήρησε στο ίδιο επίπεδο, ενώ το 22,81% τα μείωσε. Λιγότερο αισιόδοξες ωστόσο είναι οι προβλέψεις για το επόμενο εξάμηνο. Ενας στους δύο επιχειρηματίες (50,88%) πιστεύει ότι τα έσοδα της επιχείρησής του θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο, ενώ μόλις το 35,09% των επιχειρηματιών θεωρεί ότι θα αυξηθούν. Την ίδια στιγμή, το 14,04% κάνει λόγο για πτώση των εσόδων μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η κερδοφορία των εταιρειών. Το ίδιο χρονικό διάστημα το 29,82% των επιχειρήσεων αύξησε την κερδοφορία, το 38,6% τη διατήρησε σταθερή και το 31,58% τη μείωσε. Ενώ μέσα στους επόμενους 6 μήνες το 24,56% επιχειρηματιών πιστεύει ότι θα αυξηθεί, το 47,37% ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και το 28,07% ότι θα μειωθεί.Προβλήματα ωστόσο αντιμετωπίζει, όπως είναι αναμενόμενο, και η πρόσβαση των εταιρειών σε κεφάλαιο και ευκαιρίες χρηματοδότησης, τους τελευταίους 6 μήνες (Μάρτιος – Αύγουστος 2016). Το 40,35% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μειώθηκε, το 40,35% ότι παρέμεινε ίδια και μόλις το 19,3% ότι αυξήθηκε η πρόσβαση σε κεφάλαιο και είχε περισσότερες ευκαιρίες χρηματοδότησης.