Ξεκινάει αυτή των ώρα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η διαπραγμάτευση των μετοχών της Facebook Inc., μετά την άντληση περίπου 16 δισ. δολ. μέσω της πώλησης 421,2 εκατ. μετοχών σε μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές στην αμερικανική ιστορία.

Η τιμή της εισαγωγής έκλεισε στα 38 δολ. ανά μετοχή διαμορφώνοντας την κεφαλαιοποίησή της στα επίπεδα των 104 δισ. δολ. Οι αναλυτές θεωρούν πάντως ότι η τιμή της μετοχής της εταιρείας του 28χρονου Mark Zuckerberg, θα μπορούσε να έχει οριστεί ακόμα υψηλότερα εφόσον επικρατούσε καλύτερο κλίμα στην αγορά σε σχέση με την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία. Μετά την ίδρυσή της το 2004 στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Facebook εξελίχθηκε μέσα σε λίγα χρόνια στο κυρίαρχο website κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως με συνολικά 900 εκατομμύρια χρήστες.

Η Facebook είναι κατά την εισαγωγή της η 23η μεγαλύτερη αμερικανική επιχείρηση με βάση την αξία αγοράς. Οι αρχικοί μέτοχοι της εταιρείας και επενδυτές που έχουν ήδη μπει στο μετοχικό κεφάλαιο με ιδιωτικές τοποθετήσεις, όπως η Goldman Sachs, η Digital Sky Technologies, η Accel Partners και η Tiger Global θα πουλήσουν μέσω της δημόσιας εγγραφής τίτλους εισπράττοντας σημαντικές υπεραξίες. Στις 31 Μαρτίου η εταιρεία εμφάνιζε περιουσιακά στοιχεία 6,859 δισ. και χρέη 1,58 δις. Η αποτίμηση εισαγωγής της μετοχής είναι 26 φορες οι πωλήσεις του τελευταίου 12μηνου.