Ο Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης σε συνεργασία με τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωστή Χατζηδάκη ανακοίνωσαν το έργο δημιουργίας δικτύου οπτικών ινών που θα επιτρέπει σε οικιακούς κυρίως χρήστες να έχουν ταυτόχρονα τηλεοπτικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας, υπηρεσίες βιντεοτηλεφωνίας, πολύ υψηλές και σταθερές ταχύτητες internet, υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης, υπηρεσίες τηλεϊατρικής και μια σειρά από άλλες υπηρεσίες που απαιτούν γρήγορες ταχύτητες και μεγάλο όγκο μετάδοσης δεδομένων.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Αλογοσκούφης, το μοντέλο που επελέγη είναι ένα Μοντέλο Παρόχου Υποδομής για την κατασκευή, τη συντήρηση και τη διάθεση της παθητικής υποδομής (σκοτεινή ίνα) στους παρόχους επικοινωνίας.Η συνολική διάρκεια ανάπτυξης του δικτύου είναι επτά χρόνια. Η υλοποίηση του έργου θα γίνει μέσω της εφαρμογής του Νόμου για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, με τρόπο -όπως σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης- που να διασφαλίζει απολύτως τους όρους του ανταγωνισμού.

Το έργο θα χωριστεί σε τρία μεγάλα υποέργα για το καθένα εκ των οποίων θα ιδρυθεί Εταιρεία Ειδικού Σκοπού και η διάρκεια της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα θα είναι τριάντα χρόνια.

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου είναι 2,1 δις ευρώ.