Το FBI τίθεται επικεφαλής των ερευνών για σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με οδηγία που ενέκρινε ο Μπάρακ Ομπάμα χθες.

Ως «σοβαρά» χαρακτηρίζει ο αμερικανός Πρόεδρος τα συμβάντα που διακυβεύουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, την οικονομία και τις αστικές ελευθερίες. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα είναι υπεύθυνο για τον περιορισμό των ζημιών και την κάλυψη των τρωτών σημείων που θα προκύπτουν από τις ψηφιακές επιθέσεις – η νέα οδηγία διευκρινίζει τις αρμοδιότητές του σε σχέση με το FBI. Η οδηγία επίσης περιλαμβάνει κλίμακα διαβάθμισης για την αξιολόγηση των ψηφιακών επιθέσεων.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία μιας ενιαίας πολιτικής για την αντιμετώπιση σοβαρών ψηφιακών επιθέσεων, όπως αυτή που διέρρευσε αρχεία της Εθνικής Αρχής των Δημοκρατικών, την οποία οι ιδιωτικές εταιρείες security αποδίδουν σε υποστηριζόμενους από τη ρώσικη κυβέρνηση hackers. Σε αυτό το πλαίσιο, εκπρόσωποι των Ρεπουμπλικανών τονίζουν ότι ο Μπάρακ Ομπάμα θα πρέπει να διευκρινίσει του κανόνες εμπλοκής των ΗΠΑ, σε περίπτωση που μια ψηφιακή επίθεση χαρακτηριστεί ως casus belli. Ήδη, αμερικάνοι νομικοί υπέβαλλαν προς έγκριση νομοσχέδιο για τη θέσπιση σχετικής πολιτικής.